Vizita lui Mike Pompeo in ECE evidentiaza complexitatea crescanda a relatiilor est-vest

Categories PoliticaPosted on

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a aterizat la Praga pe 11 august pentru a incepe un tur al Europei Centrale. Sosirea dlui Pompeo vine intr-un moment turbulent atat pentru SUA, cat si pentru regiune. Se asteapta ca pandemia de coronavirus, retragerea propusa a trupelor americane si zeloasa campanie de interzicere a Huawei din proiectele de infrastructura 5G vor domina dialogul.

Analistii au numit aceasta vizita drept un efort de adunare pentru actiunea anti-China a SUA, dl Pompeo spunand ca doreste sa stabileasca „o noua alianta a democratiilor” pentru „a provoca secolul chinez la care viseaza Xi Jinping”.

Secretarul de stat a mers pana acolo incat a adaugat: „Dupa cum presedintele [Donald] Trump a spus foarte clar, avem nevoie de o strategie care sa protejeze economia americana si, intr-adevar, modul nostru de viata. Lumea libera trebuie sa triumfe peste aceasta noua tiranie ”.

Aceasta retorica asemanatoare razboiului rece a crescut tarziu, pe masura ce SUA isi lanseaza campania impotriva gigantului chinez de telecomunicatii Huawei si prin campania dlui Trump impotriva „virusului Chinei”, presedintele aparent punand mai multa energie in atacarea Chinei decat virusul Covid-19 in sine.

Si la fel ca si razboiul rece anterior, Europa Centrala se afla din nou in centrul bataliei. Spre dezamagirea SUA, multi lideri regionali incearca sa joace o superputere globala fata de cealalta.

La Praga, dl Pompeo a primit o primire entuziasta din partea prim-ministrului Andrej Babis, un critic acerb al Huawei. Secretarul de stat a inceput pe un teritoriu sigur, Cehia fiind una dintre primele tari europene care a impiedicat compania de telecomunicatii sa lucreze pe retele noi si sa furnizeze entitati publice inca din 2018.

Vizita de curtoazie a dlui Pompeo la presedintele ceh Milos Zeman, care sustine politica pro-Chinei si pro-Rusia, are scopul de a directiona tara mai spre est decat spre vest, ar fi fost mai putin confortabila.

De asemenea, dl Pompeo doreste sa convinga Cehia sa apeleze la SUA si nu la Rusia pentru cooperare in domeniul energiei nucleare, in special constructia unui nou reactor de 6,2 miliarde de euro la centrala nucleara Dukovany.

Secretarul de stat va pleca apoi in Slovenia, pentru a face din nou o campanie impotriva Huawei si se asteapta sa semneze un acord bilateral privind securitatea 5G cu primul ministru recent instalat al tarii, dreapta Janez Jansa.

Dupa o vizita rapida in Austria, pentru a vorbi din nou despre Huawei, precum si despre misiunile comerciale si de mentinere a pacii, dl Pompeo pleaca in vizita la presedintele polonez Andrzej Duda. Dupa aprobarea de catre Trump a domnului Duda, cu doar cateva zile inainte de realegerea sa de luna trecuta, relatiile dintre cele doua tari sunt la fel de puternice ca oricand.

Cu toate acestea, Polonia a cochetat in trecut cu Huawei, influentata de forta economica chineza, iar guvernul nu a anuntat inca o politica ferma in aceasta privinta. Huawei a construit deja partial o retea 5G in tara, determinand unii analisti sa sugereze ca Polonia a trecut dincolo de punctul de neintoarcere.

Indiferent, Varsovia s-a angajat recent sa restrictioneze furnizorii de infrastructura „cu risc ridicat” si un SUA asertiv lucreaza pentru a face gajul sa fie etans la apa. Potrivit lui Piotr Lukasiewicz, analist la Polityka Insight din Varsovia, curtarea SUA a partidului de drept si justitie (PiS) din Polonia se dovedeste a avea succes. Acest lucru este ajutat in special de prezenta in tara a 4.500 de soldati americani. „Beijingul isi da seama ca nu are nimic de oferit care sa poata concura cu trupele americane”, spune Lukasiewicz, „deci renunta la strategia sa de a folosi CEE ca o cale de a castiga influenta in UE si NATO”.

Cu toate acestea, recentul anunt brusc al retragerii a 10.000 de soldati americani din Germania i-a pus pe cativa pe polonezi. Cu toate acestea, Pentagonul s-a angajat sa mute aproape 5.600 dintre acestia catre alti aliati NATO, cel putin 1.000 fiind asteptati sa se mute in Polonia. Pentru a calma mai mult situatia, seful de stat major al armatei SUA a anuntat pe 4 august ca sediul sau al Corpului V va fi situat in Polonia.

Turneul dlui Pompeo in Europa Centrala poate fi vazut ca o campanie anti-China si anti-Rusia si o incercare de a sustine sprijinul celor care inca simpatizeaza interesele SUA. Prin urmare, se subliniaza excluderea Ungariei si Slovaciei din calatorie, precum si a Germaniei.

„Varsovia si Praga urmeaza amandoua linia acestei administratii americane mai indeaproape”, explica Peter Kreko, seful think-tank-ului Capital Capital, cu sediul la Budapesta. „Decizia lui Pompeo de a nu vizita Slovacia sau Ungaria trimite cu siguranta un mesaj”.

In ciuda admiratiei deschise a domnului Trump fata de prim-ministrul autoritar al Ungariei, Viktor Orban, Budapesta nu va fi multumita de prezenta dlui Pompeo. Huawei lucreaza deja la constructia retelei 5G a Ungariei, in ciuda solicitarilor SUA de a regandi.

Cu toate acestea, domnul Pompeo a oferit ceva de ramura de maslin, desi nuantat de critici, spunand: „Este dificil pentru unele tari mici” sa se alature actiunii anti-Chinei, „se tem ca vor fi decolati. Unii dintre ei, din acest motiv, pur si simplu nu au capacitatea, curajul de a sta cu noi pentru moment. ”

Anterior, Ungaria a blocat incercarile UE de a lua o pozitie comuna impotriva Chinei, precum si o declaratie recenta care ar fi cerut Beijingului sa renunte la revendicarile sale asupra unor parti ale Marii Chinei de Sud. De asemenea, Budapesta a acceptat recent un imprumut de 1,7 miliarde de euro pentru modernizarea unei cai ferate intre Budapesta si Belgrad in Serbia, incurcand tara in proiectul de centura si drum din China.

O vizita in Ungaria ar fi „subminata o tema centrala a vizitei lui Pompeo in regiune”, potrivit lui R Daniel Kelemen, profesor de stiinte politice la Universitatea Rutgers din New Jersey. In ciuda acestui fapt, relatiile dintre Ungaria si SUA sau, mai exact, relatiile Orban-Trump raman relativ puternice, legate de temeiuri comune ale agendelor conservatoare si anti-stat de drept.

Toate opririle dlui Pompeo indica o intentie de a recompensa tarile care fac parte din SUA fata de Huawei. Totusi, incercarile secretarului de stat de a trage Europa Centrala si, in general, Europa spre vest, vor intampina dificultati sporite mai tarziu in 2020.

Chiar daca unii lideri din Europa Centrala par deschisi si dispusi sa se aplece intereselor SUA, locuitorii lor nu par atat de dornici.

Un studiu recent al Consiliului European pentru Relatii Externe (ECFR) a constatat ca gestionarea neglijenta a SUA a pandemiei Covid-19 a inrautatit reputatia tarii. Acest lucru vine in topul dezaprobarii internationale a presedintelui SUA, precum si al recentelor manifestari socante ale tarii de violenta a politiei si rasism institutionalizat.

Conform studiului, manipularea pandemiei de catre SUA a fost perceputa ca fiind mult mai proasta decat cea a Chinei in toate, cu exceptia Poloniei, un aliat puternic din punct de vedere istoric al SUA. Cu toate acestea, chiar perceptiile polonezilor despre SUA s-au inrautatit pana tarziu.

Din punct de vedere istoric, SUA sunt, in general, mai favorizate in estul Europei decat in ​​vest, iar recenta miscare de a retrage trupele din Germania a aratat acest lucru clar. Un sondaj recent realizat de Fundatia Korber din Hamburg a constatat ca germanii sunt acum mai predispusi sa se alature Chinei decat SUA. Nu exista nicio tara in Europa emergenta in care este asa.

Daca vizita dlui Pompeo dovedeste ceva, relatiile SUA-Europa Centrala devin altceva decat alb-negru. Mai degraba, acestea sunt straturi incurcate de prietenie si resentimente, ilustrate perfect de vizita secretarului de stat la Praga: mai intai la un premier pro-SUA, apoi la un presedinte pro-chinez.

Daca un lucru este sigur, vizita dlui Pompeo, una pe care mass-media ceha a etichetat-o ​​drept „turneul anti china”, simbolizeaza complexitatea din nou in crestere a blocarii dintre Est si Vest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *