De ce a fost SUA vizata la forumul de aparare de la Beijing de Rusia si China?

Categories PoliticaPosted on

Sefii militarilor chinezi si rusi au vizat SUA pentru critici la un forum de securitate de la Beijing, chiar daca al doilea cel mai inalt comandant militar al Chinei a promis ca va consolida legaturile de aparare cu Washington. Lipsa comunicatiilor regulate intre armatele americane si chineze a fost o ingrijorare pentru Washington, deoarece tensiunile cresc pe diverse probleme si avand in vedere riscurile unei ciocniri accidentale in Marea Chinei de Sud sau in apropierea Taiwanului.

Forumul Xiangshan, cel mai mare spectacol anual de diplomatie militara din China, a inceput duminica fara un ministru chinez al apararii, care gazduieste de obicei evenimentul, dar incluzand o delegatie americana.

Ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, a avertizat Occidentul ca implicarea sa in razboiul din Ucraina crea un pericol grav.

„Linia occidentala de escaladare constanta a conflictului cu Rusia poarta amenintarea unei ciocniri militare directe intre puterile nucleare, care este plina de consecinte catastrofale”, a declarat agentia de presa de stat rusa TASS, citata de Shoigu, la forum.

Soigu a spus ca Occidentul intentioneaza sa provoace „infrangere strategica” Rusiei in ceea ce el a numit un „razboi hibrid” si a laudat relatiile Rusia-China drept „exemplare”, a informat presa de stat rusa.

Zhang Youxia, vicepresedintele Comisiei Militare Centrale a Chinei, sub presedintele Xi Jinping, a formulat critici voalate la adresa Statelor Unite si a aliatilor sai, acuzand „unele tari” ca incearca sa submineze guvernul Chinei.

Dar Zhang a subliniat si necesitatea imbunatatirii legaturilor militare cu Statele Unite.

„Vom aprofunda cooperarea si coordonarea strategica cu Rusia si suntem dispusi sa dezvoltam, pe baza respectului reciproc, a coexistentei pasnice si a cooperarii de castig-castig, legaturi militare cu SUA”, a spus Zhang intr-un discurs urmarit indeaproape de atasati militari si diplomati. .

Zhang a purtat discutii cu Shoigu pe marginea forumului, potrivit Xinhua, agentia de stiri de stat a Chinei.

Ministrul Apararii al Chinei a tinut in anii precedenti discursul principal al forumului, dar Li Shangfu a fost demis din functia de ministru al Apararii saptamana trecuta fara explicatii si nu a fost numit un inlocuitor.

China si SUA nu au avut comunicatii la nivel inalt militar-militar de cand Li, sanctionat de Washington, a fost numit in martie.

Departamentul american de aparare a trimis o delegatie condusa de Cynthia Xanthi Carras, directorul de tara pentru China in Biroul Subsecretarului pentru Aparare.

Carras a avut un scurt schimb de cuvant cu purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii, Wu Qian, la forum, a raportat un cont de socializare afiliat la postul de stat CCTV.

Chad Sbragia, fost adjunct al secretarului adjunct al apararii al SUA pentru China, a subliniat importanta participarii SUA.

„Este important ca SUA sa fie aici si sa nu cedeze spatiul altora. Suntem aici si ascultam”, a spus Sbragia, care a spus ca participa in calitate de cercetare.

Participarea delegatiei SUA are loc in timp ce Statele Unite si China intensifica schimburile inainte de un summit asteptat intre presedintele Joe Biden si Xi al Chinei luna viitoare.

Saptamana trecuta, principalul diplomat al Chinei, Wang Yi, sa intalnit cu Biden timp de o ora in discutii pe care Casa Alba a descris-o drept o „ocazie buna” de a mentine liniile de comunicare deschise intre cei doi rivali.

In ciuda remarcilor conciliante despre imbunatatirea legaturilor militare dintre China si SUA, Zhang si unii ofiteri militari chinezi nu au dat niciun semn de o pozitie mai blanda cu privire la chestiuni precum Taiwanul, pe care Beijingul il considera teritoriul sau.

Generalul-locotenent chinez He Lei, vorbind duminica la un panel, a spus ca daca China ar trebui sa foloseasca forta impotriva Taiwanului, „va fi un razboi pentru reunificare, un razboi just si legitim”.

In discursul sau, Zhang a spus ca tarile „nu ar trebui sa provoace in mod deliberat alte tari pe probleme majore si sensibile”, a spus el, adaugand ca Taiwanul este „un interes central” pentru China.

Multe tari occidentale fie au evitat forumul, fie trimit doar delegatii de nivel scazut.