Zelensky spune ca efortul de razboi al Ucrainei este subestimat

Categories PoliticaPosted on

In timp ce oficialii americani i-au avertizat pe senatori impotriva opririi ajutorului militar, presedintele Volodymyr Zelensky a spus ca realizarile trupelor sale au fost „percepute ca pe un dar”. Presedintele Ucrainei Volodimir Zelenski si-a exprimat frustrarea fata de ceea ce a numit asteptari nerealiste pentru un succes rapid pe campul de lupta, pe fondul ingrijorarii ca progresul lent impotriva fortelor ruse inradacinate ii va descuraja pe aliatii Kievului sa sustina ajutorul militar.

„Lumea moderna se obisnuieste rapid cu succesul”, a spus Zelensky in discursul sau de seara de marti, plangandu-se ca realizarile trupelor ucrainene „sunt percepute ca date”.

Comentariile domnului Zelensky au venit in timp ce administratia Biden solicita aprobarea Congresului pentru un pachet de ajutor de 105 miliarde de dolari care include asistenta atat pentru Israel, cat si pentru Ucraina. Dar unii republicani se opun trimiterii mai multor ajutoare Ucrainei – si au luat masuri pentru a separa cererea de finantare de ajutorul pentru Israel.

Secretarul Apararii Lloyd J. Austin al III-lea i-a avertizat marti pe senatorii americani ca, daca vor intrerupe finantarea Ucrainei, asa cum au promis unii republicani, presedintele Vladimir V. Putin al Rusiei va castiga razboiul.

„Va pot garanta ca, fara sprijinul nostru, Putin va avea succes”, a declarat domnul Austin la o audiere in Senat. „Daca scoatem covorul de sub ei acum, Putin va deveni mai puternic si va avea succes in a face ceea ce vrea sa faca in achizitionarea teritoriului suveran al vecinului sau”.

Finantarea pentru Ucraina a devenit o problema toxica in randul republicanilor. Unii sustin ca au fost deja cheltuiti prea multi bani pentru a sustine efortul de razboi al Kievului, cu putine progrese de aratat pentru acesta si sustin acordarea de prioritate a ajutorului militar Israelului in razboiul sau impotriva Hamas din Gaza.

„Contribuabilii americani s-au saturat sa finanteze un impas fara sfarsit in Ucraina, fara viziune de victorie”, au scris opt republicani ai Camerei SUA intr-o scrisoare adresata marti presedintelui Biden.

In timp ce cei negativi reprezinta o minoritate in general in Congres, schimbarea sentimentului republican i-a lasat furiosi, alarmati si lucrand pentru a gasi cum sa inverseze tendinta inainte ca o lipsa de finantare sa impiedice Ucraina pe campul de lupta.

Pachetul de ajutor propus de administratia Biden include peste 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, ceea ce ar ajuta Kievul sa sustina ceea ce a devenit in mare parte un razboi de uzura impotriva Moscovei.

Ambele parti au ars prin cantitati enorme de munitie. Miercuri, oficialii ucraineni au declarat ca Rusia a bombardat aproape 120 de asezari in ultimele 24 de ore – mai mult decat in ​​orice zi din acest an.

„Acesta este un numar record de orase si sate care au fost atacate”, a declarat Ihor Klymenko, ministrul de interne al Ucrainei, intr-un comunicat. Estul si sudul Ucrainei au fost cele mai afectate, potrivit domnului Klymenko, care a spus ca cel putin trei civili au fost ucisi si ca cladirile rezidentiale si o rafinarie de petrol au fost atacate.

Oficialii ucraineni au avertizat ca Moscova ar putea sa-si reinnoiasca atacurile asupra infrastructurii energetice pe masura ce iarna se profileaza, dar spun ca sunt pregatiti pentru o astfel de campanie, avand imbunatatirea apararii in jurul instalatiilor energetice si a primit mai multe sisteme de aparare aeriana de la partenerii occidentali.

Dar fortele Kievului se lupta si cu lupte aprige de-a lungul liniei frontului. Rusia a fost in ofensiva in jurul oraselor din estul Avdiivka si Kupiansk in ultimele saptamani. Trupele ucrainene s-au confruntat cu atacuri si bombardamente repetate, dar au rezistat in mare masura atacurilor si au cedat putin teren.

Vitalii Barabash, seful administratiei militare din Avdiivka, a declarat ca orasul, deja devastat de luni de zile de bombardamente, se pregateste pentru un alt val de atacuri. „Inamicul se regrupeaza, aduce echipamente si personal”, a declarat marti domnul Barabash la televiziunea nationala. „Auzim si vedem.”

In efortul de a impiedica abilitatile de lupta ale Moscovei, Ucraina a vizat din ce in ce mai mult echipamentele si depozitele militare rusesti folosind lovituri la distanta lunga. Si pentru a sustine ceea ce multi analisti cred ca va fi o lupta prelungita, Ucraina si-a intensificat productia interna de arme, angajand peste 1 miliard de dolari pentru productia de drone.

Cu toate acestea, analistii spun ca, odata cu cresterea actuala a productiei militare in Rusia, Moscova va avea probabil un avantaj material pe campul de lupta in lunile urmatoare. De aceea, asistenta continua din partea aliatilor precum Statele Unite – cel mai mare sustinator militar al Kievului – este critica, potrivit oficialilor ucraineni.

„Daca ne continuam cooperarea comuna, vom castiga”, a declarat Oleksiy Danilov, seful Consiliului National de Securitate si Aparare al Ucrainei, intr-un interviu acordat marti. „Daca ne lasi in voia noastra, atunci ne va fi mult mai dificil.”

Domnul Zelensky a recunoscut in ultimele saptamani riscul ca atentia lumii sa se indeparteze de Ucraina. In discursul sau de noapte, el a remarcat cum fortele tarii sale au alungat flota rusa de la Marea Neagra de pe coasta de vest a Ucrainei si au fortat unele nave sa se mute departe de peninsula Crimeea ocupata ilegal. Acest lucru a limitat capacitatea Moscovei de a-si folosi navele pentru a lovi Ucraina si a ajutat Kievul sa isi asigure o ruta de transport maritim pentru a-si exporta cerealele.

„Succesul Ucrainei in batalia pentru Marea Neagra este ceea ce va fi in manualele de istorie”, a spus domnul Zelensky.

Dar, intr-un semn al frustrarii sale, el a adaugat: „Nu se discuta atat de des acum”.