Cum si-a pierdut stralucirea Partidul Verde al Germaniei?

Categories PoliticaPosted on

Partidul Verzilor din Germania a intrat in guvern in 2021 cu cea mai buna demonstratie electorala din istoria sa, stabilindu-se pentru prima data ca un adevarat partid mainstream. A castigat cinci pozitii in cabinet in coalitia de trei partide, inclusiv in economia puternica si ministerele de externe. Parea sa aiba un mandat puternic de a promova tranzitia economica a tarii catre un viitor mai verde.

Ce diferenta fac doi ani. Si o invazie rusa a Ucrainei. Si costurile cu energie in crestere. Si o multime de pasi gresiti pe care unii chiar si din cadrul partidului le admit au blocat avantul Verzilor.

Astazi, Verzii sunt priviti pe scara larga ca o franare pentru guvernul cancelarului social-democrat, Olaf Scholz, caruia un sondaj i-a dat doar o cota de aprobare de 19%. Verzii au atras atacuri groaznice chiar si din partea propriilor parteneri de coalitie. Pentru oponentii lor, Verzii au depasit agenda lor si au devenit fata unui elitism ecologist care i-a instrainat pe multi alegatori, trimitand multimi catre extrema dreapta.

La alegerile de stat importante din aceasta luna, toate partidele din coalitia de guvernare au fost batute, dar Partidul Verzilor a fost remarcat pentru un atac special, pe masura ce populistii si extrema dreapta au crescut.

„I-au facut pe Verzi inamicul public numarul 1”, a spus Sudha David-Wilp, directorul biroului din Berlin al German Marshall Fund, un institut de cercetare.

Inversarea averilor pentru Verzi este povestea unui partid care s-a straduit multa vreme sa-si transcende radacinile ca partid de nisa, ecologist, pentru a deveni o forta politica mai pragmatica, capabila de un apel mai larg pentru a conduce tara.

Formati in 1980, Verzii si-au construit baza adoptand o linie relativ dura in ceea ce priveste problemele de mediu si schimbarile climatice. Anterior, punctul culminant al puterii lor a fost ca partener de coalitie in guvernul cancelarului Gerhard Schroder din 1998 pana in 2005.

Dar in guvernul lui Scholz, care include si democratii liberi pro-business, prezenta Verzilor a fost mai importanta, iar poticnirea partidului ridica semne de intrebare daca economia germana, cea mai mare din Europa, poate face progrese catre obiectivele sale ambitioase in materie de clima.

Verzii detin portofoliul de prim rang al ministrului de externe, sub Annalena Baerbock, 42 ​​de ani. Ei au si importantul minister pentru afaceri economice si actiuni climatice, sub conducerea lui Robert Habeck.

Domnul Habeck, in varsta de 54 de ani, care are un doctorat in stiinte literare si a scris romane, carti politice si povestiri pentru tineri adulti, a fost candva unul dintre cei mai populari politicieni ai tarii. Dar si-a vazut caderea in picioare impreuna cu cea a partidului sau. Astazi, Verzii voteaza la aproximativ 14 la suta, in jurul valorii obtinute la ultimele alegeri nationale, dar cu mult sub ratingurile mai bune din primele luni la putere.

Domnul Habeck a refuzat cererea de interviu. Dar, in remarcile adresate presei germane, el a recunoscut ca a apreciat gresit starea de oboseala de criza din tara dupa o iarna in care a facut fata cresterii preturilor la energie ca urmare a invaziei Rusiei in Ucraina.

„Sentimentul de presiune mare a timpului s-a disipat; in loc de teama de pierdere a aprovizionarii cu gaze, alte preocupari au aparut in prim-plan”, a declarat el pentru ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Aceasta schimbare nu mi-a fost atat de clara la inceput si poate de aceea nu am facut totul corect in situatie.”

Initial, domnul Habeck si Verzii s-au bucurat de succese semnificative, indemnand la o pozitie de soim impotriva Rusiei. Acestia au jucat un rol esential in promovarea unui bilet popular de 49 de euro, pentru a incuraja oamenii sa ia transportul public si in promovarea unor schimbari care sa incurajeze investitiile in energia verde.

De asemenea, ei au ajutat cu pricepere sa navigheze in Germania departe de dependenta sa de gazele naturale rusesti. Guvernul a restrictionat temperaturile in cladirile publice pentru a economisi energie. A redeschis centralele pe carbune. Si a construit rapid terminale, astfel incat Germania sa poata importa gaze din alte surse decat Rusia.

Acesti pasi au fost salutati de germani ca fiind pragmatici si oarecum neastepti din partea unui partid angajat in mod traditional pe termen lung sa elimine treptat combustibilii fosili.

„Verzii erau pe cale sa devina un partid de mijloc politic”, a spus Manfred Gullner, director al Institutului Forsa din Berlin, o firma de sondaje. „Acum, Verzii s-au intors exact acolo unde erau de multa vreme: un partid mic care se adreseaza adeptilor sai, care este departe de a fi un partid major.”

Intr-adevar, ceea ce a fost pragmatic pentru multi germani a fost vazut ca o tradare a principiilor de mult pretuite ale partidului de catre multi din randul Verzilor.

Pe masura ce Verzii s-au intors la agenda lor traditionala, partidul s-a lovit de limitele a ceea ce multi germani sunt dispusi sa sacrifice intr-un moment de insecuritate economica care decurge din razboiul din Ucraina, inflatia mai mare si efectele persistente ale pandemiei de Covid. .

Stralucirea a inceput sa iasa, a spus domnul Gullner, cand Verzii au luptat impotriva mentinerii centralelor nucleare in functionare depasita de termenul limita pentru inchiderea lor, care fusese convenit anterior. Dar Anexa A in deziluzia alegatorilor a fost un proiect de lege promovat de domnul Habeck, care impune ca sistemele de incalzire a locuintelor nou instalate sa functioneze cu cel putin 65% energie regenerabila incepand cu anul viitor.

Opozitia conservatoare de masa, crestin-democratii, a atacat legea incalzirii, sau Heizungsgesetz, drept politica climatica „cu o ranga”. Tabloidul Bild l-a numit „Habecks Heiz-Hammer” sau „ciocanul de incalzire al lui Habeck”. Verzii au fost usor caricaturizati ca un partid nevazut de luptele oamenilor.

„Si-au irosit o mare parte din succesul lor pentru ca pareau detasati de oamenii obisnuiti”, a spus Markus Ziener, membru in vizita la German Marshall Fund. „In loc sa stabileasca stimulente, ei au fost vazuti ca spunand oamenilor ce este bine si ce este gresit, ca dorind sa dea prelegeri oamenilor.”

Expertii au spus ca legea, care a fost adoptata intr-o forma slabita in septembrie, a contribuit la cresterea popularitatii partidului de extrema dreapta Alternativa pentru Germania, sau AfD, care are peste 20% din sondaje, aproximativ cea mai mare din istoria sa.

La fel ca si alte partide de extrema dreapta din Europa, AfD a adaugat pe agenda sa opozitia fata de politicile climatice, alaturi de probleme precum imigratia, incercand sa valorifice anxietatile economice ale oamenilor care lucreaza.

„Ceea ce s-a intamplat cu Heizungsgezetz a fost dintr-o data, literalmente, Verzii au batut la usile oamenilor, intreband: „Arata-mi incalzirea si trebuie sa se schimbe”, a spus Andrea Rommele, politolog la Scoala Hertie din Berlin. „A fost prea rapid.”

Omid Nouripour, unul dintre copresedintii Verzilor, a spus ca partidul ar putea face fata esecurilor recente si ca a parcurs un drum lung fata de anii in care a votat cu o singura cifra si parea sa fie blocat in opozitie permanenta.

Necazurile nu ar trebui sa-i faca pe Verzi sa se opreasca, a insistat el. „Nu putem incetini”, a spus el intr-un interviu. „Intotdeauna a fost un meci greu.”

Alti Verzi, de asemenea, au spus ca nu considera experienta recenta o criza, desi au recunoscut necesitatea de a ajunge dincolo de alegatorii traditionali ai partidului, care tind sa fie mai educati si sa fie confortabil financiar.

„Lucrul cheie va fi – lucrul provocator, dar si lucrul frumos – este sa-i convingem pe oamenii care inca nu gandesc asa cum o gandim noi”, a spus Katrin Goring-Eckardt, lider de multa vreme in partidul din Germania de Est. care acum este vicepresedinte al Parlamentului.

Unii spun ca Verzii inca se pot recupera. Bernd Ulrich, jurnalist la ziarul Die Zeit, care scrie o carte despre politica ecologica, a spus ca dl Habeck, in special, ar fi cheia daca partidul isi poate restabili statura.

„Este cea mai profunda criza din istoria Verzilor”, a spus el. „Robert Habeck este de departe cel mai talentat politician din Germania. A devenit un tap ispasitor. Dar ii poate depasi.”