Stresul si gastrita nervoasa, cum sunt acestea legate?

Categories SanatatePosted on

Sistemul digestiv este foarte sensibil la starile de stres si anxietate. Atat de mult, incat gastrita nervoasa devine o afectiune frecventa si dureroasa pe care multi dintre noi am experimentat-o ​​vreodata. Ce putem face in aceste situatii?

Stresul si gastrita nervoasa merg adesea mana in mana . Digestie abundenta, varsaturi, durere in groapa stomacului, arsuri la stomac, umflarea abdomenului … Simptomele asociate acestei afectiuni pot fi foarte variate si enervante, pana la punctul ca, uneori, limiteaza foarte mult calitatea vietii. Cum se poate ca starile emotionale sa afecteze echilibrul organismului in asa fel?

Realitatea este ca atat stresul, cat si anxietatea sunt determinanti majori atunci cand vine vorba de sanatate si bunastare . Astfel, gastrita nervoasa sau dispepsia functionala este una dintre aceste tulburari orchestrate de o eliberare cronica de cortizol. Asa-numitul hormon al stresului isi poate afecta multe functii ale corpului.

Exista, de asemenea, un alt fapt evident. Legatura dintre creier si sistemul digestiv este mai mult decat semnificativa. Nu putem uita ca stomacul este captusit de extensii ale sistemului nervos. Orice modificare, orice stare de stres mentinuta de-a lungul timpului, ajunge sa-si modifice multe dintre cele mai elementare sarcini …

Stresul si gastrita nervoasa: simptome, cauze, tratament

Gastrita este una dintre cele mai frecvente probleme ale tractului digestiv. Cu toate acestea, in ultimii ani, medicii de asistenta primara observa o crestere semnificativa a unui alt tip de afectiune: gastrita nervoasa sau dispepsie functionala . Aceasta afectiune nu este mediata de boli de stomac, ci are mai degraba declansator in stresul de zi cu zi. Cel pe care nu il gestionam, cel care vine cu stilul de viata, cu presiunile, grijile , angoasele …

Astfel, lucrari de cercetare precum cele efectuate la Universitatea din Konkuk (Coreea) indica faptul ca datele epidemiologice demonstreaza o relatie clara intre stresul emotional si tulburarile gastrointestinale . Stresul si gastrita nervoasa nu sunt doar fata aceleiasi monede, ci sunt, de asemenea, un factor din ce in ce mai recurent.

Care sunt simptomele?

Simptomele asociate cu gastrita cauzata de starile emotionale sunt de obicei foarte diverse . Cu toate acestea, este comun sa vedem urmatoarele manifestari:

Dureri de stomac persistente sau suparare.
Senzatie arzatoare
Ameteala
Senzatie de plinatate, dupa ce am mancat mult.
Burta umflata
Digestii lente, cu eructatii.
Durere de cap.
Vrei sa vomiti.
Frisoane tremuratoare.
Oboseala .
Pierderea poftei de mancare
Reflux.

Stresul si gastrita nervoasa: care sunt cauzele?

Stim ca originea gastritei nervoase este stresul. Totusi, decisiv este sa intelegem de ce, in ce mod o stare emotionala poate duce la acest tip de afectiune a tractului digestiv.

Pentru a digera alimentele avem nevoie de acid gastric . Acest lucru se intampla atunci cand pH-ul stomacului stimuleaza eliberarea si activarea diferitelor enzime digestive. Pentru ca acest lucru sa se intample, avem nevoie de acetilcolina, un tip de neurotransmitator, precum si de hormoni precum gastrina si de substante chimice precum histamina.

Acum, cand suferim de stres sau anxietate de luni de zile, toate aceste procese sunt modificate si primul lucru care se intampla este ca pH-ul gastric este dereglat . Acesta este momentul in care apare inflamatia membranelor mucoase.

De asemenea, fluxul de sange catre stomac scade si face stomacul mai predispus la ulceratii.

Pe de alta parte, stresul si gastrita nervoasa sunt legate, deoarece aceasta stare emotionala determina o crestere a cortizolului in sange . Acesta din urma afecteaza digestia si absorbtia alimentelor, incetinind aceste procese si insotindu-le pe langa inflamatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *