Este convenabil sa folositi usturoiul pentru tratamentul ciupercilor vaginale?

Categories SanatatePosted on

Usturoiului i s-a atribuit un efect antifungic si antibiotic exagerat, deoarece dovezile gasite in studii au fost interpretate gresit si o parte din concluziile furnizate de cercetatori au fost ignorate.

Conform credintelor populare, usturoiul este un aliment care poate contribui la tratarea ciupercilor vaginale. Acest lucru se datoreaza faptului ca i se atribuie in principal proprietati antibacteriene. 

Totusi, isi indeplineste cu adevarat obiectivul? Exista o modalitate concreta de a profita de el, astfel incat sa ofere cat mai multe beneficii? Sa vedem toate raspunsurile mai jos.

Vaginul si remediile casnice, o combinatie buna?

Vaginul este o zona foarte delicata a corpului care poate fi afectata de diversi factori, inclusiv de igiena excesiva. Prin urmare, trebuie sa fii atent atunci cand incerci sa-ti imbunatatesti starea de sanatate pe cont propriu.

Aplicarea unui remediu la domiciliu poate fi o practica riscanta, deoarece nu numai ca poate provoca iritatii si disconfort, ci si poate agrava problema initiala.

Nici iaurtul, uleiul esential dintr-o planta sau planta, nici usturoiul nu pot trata sau vindeca drojdia vaginala. Chiar si atunci cand s-a putut afirma contrariul in sfera populara, remediile casnice care au fost propuse cu aceste ingrediente nu sunt sigure si, in loc sa contribuie la imbunatatire, ele expun persoana doar la complicatii. 

Pentru a trata corect ciuperca vaginala, cel mai bine este sa mergeti la medic si sa urmati instructiunile acestuia. In plus, este necesara imbunatatirea anumitor obiceiuri legate de igiena intima, hidratare si alimentatie. Dar in niciun caz nu ar trebui sa apelam la utilizarea remediilor casnice, precum usturoiul. 

Punerea usturoiului in vagin NU este sigura

Nu este sigur sa puneti usturoi sub orice forma in vagin, precum si iaurt sau alte alimente.

Nici in paste, nici intregi, nici in pungi, nici combinate cu alte elemente. Usturoiul NU este o solutie pentru ciuperca vaginala. Nu exista dovezi stiintifice ca aceste remedii functioneaza si, pe de alta parte, exista doar cazuri de persoane care si-au complicat situatia din cauza utilizarii lor.

Ginecologul american Jennifer Gunter a decis sa explice in termeni foarte simpli de ce usturoiul nu trebuie introdus niciodata in vagin:

  • Desi in laborator poate avea proprietati antifungice datorita continutului sau de alicina, asta nu inseamna ca usturoiul functioneaza la soareci sau in vaginul unei femei.
  • Usturoiul poate avea bacterii patogene din sol care va pot dauna sanatatii. Asadar, prin introducerea usturoiului in vagin, nu vei ucide ciuperca, ci mai degraba vei promova infectia ulterioara.
  • Si, in cele din urma, introducerea lui intreg, decojita sau piure poate provoca iritatii si agrava problema. 

Alti profesionisti din domeniul sanatatii din intreaga lume si-au ridicat vocea cu privire la aceasta problema, indemnand oamenii sa renunte la utilizarea usturoiului pentru drojdia vaginala (si alte afectiuni) si, in schimb, sa urmeze instructiunile medicului curant.

Cum este tratamentul ciupercii vaginale?

In general, tratamentul ciupercii vaginale consta in administrarea sau aplicarea unui medicament antifungic pentru o perioada scurta de timp (aproximativ 7 zile). Poate fi o tableta, o crema, un unguent sau un supozitor. Totul va depinde de caz.

De mentionat ca unele medicamente necesita prescriptie medicala, de aceea este esential sa mergeti la un consult pentru a o obtine.

In cazul in care problema este grava, este posibil ca durata tratamentului sa fie mai lunga, precum si dozele de medicament. In plus, medicul dumneavoastra poate considera necesar sa utilizeze atat medicamente orale, cat si topice. 

Expertii Clinicii Mayo spun ca, in anumite cazuri, medicul dumneavoastra va poate prescrie doua sau trei doze dintr-un medicament antifungic care trebuie administrat pe cale orala in locul tratamentului vaginal.

Cum sa evitati infectiile?

Mai jos va impartasim masurile care va pot ajuta sa mentineti intotdeauna o buna igiena intima si, desigur, sa evitati ciupercile vaginale.

  • Evitati sa purtati haine stramte (atat lenjerie intima, colanti, pantaloni etc.).
  • Evitati dusurile, baile de imersie si altele asemenea (piscine, de exemplu).
  • Foloseste un sapun neutru (sau unul special indicat pentru zona intima).
  • Fa intotdeauna dus dupa antrenament.
  • Stergeti intotdeauna din fata in spate dupa ce ati mers la baie, pentru a evita trecerea bacteriilor din anus in vagin (si deci in tractul urinar).
  • Purtati lenjerie curata din bumbac in fiecare zi si evitati tesaturile sintetice, astfel incat zona sa poata transpira corespunzator si sa nu creeze un mediu cald si umed care poate da nastere la proliferarea microorganismelor.

Pentru a evita ciuperca vaginala, cel mai bine este sa mentineti o igiena buna zilnic si sa mergeti la controale ginecologice regulate.

  • Cand folositi tampoane si tampoane, nu uitati sa le schimbati frecvent si sa spalati zona cu apa pentru a preveni infectia.
  • Daca ati mers la plaja sau la piscina pentru a inota, evitati sa lasati costumul de baie umed pe o perioada lunga de timp, deoarece umiditatea poate favoriza proliferarea ciupercilor si bacteriilor.
  • Nu utilizati parfumuri, pudre, deodorante sau spray-uri in vagin, deoarece acestea pot perturba echilibrul pH-ului.
  • Ai grija de igiena ta inainte si dupa sex.
  • Mentineti o hidratare buna si o dieta echilibrata, deoarece ambele influenteaza sanatatea microbiotei vaginale.

Dupa cum puteti vedea, liniile directoare sunt foarte simple si pot fi usor integrate in orice rutina. Prin urmare, a avea grija de tine nu trebuie sa fie o sarcina extraordinara.

Amintiti-va ca, daca aveti intrebari, puteti oricand sa va consultati ginecologul de incredere, deoarece acesta va va putea oferi cele mai bune indrumari, in functie de preocuparile, nevoile si starea dvs. de sanatate.