3 lucruri pe care probabil că le faci în somn fără să știi

Categories SanatatePosted on

Unii oameni se bucură în fiecare noapte de un somn odihnitor, alții merg în somn, își scrâșnesc dinții sau experimentează senzația de paralizie, fără să fie conștienți de acest lucru. Persoanele somnambule nu își aduc aminte că au făcut o plimbare la frigider noaptea, în timp ce dormeau, iar persoanele care își scrâșnesc dinții află că au acest obicei nociv abia după o vizită la stomatolog. După ce vei citi informațiile de mai jos, probabil te vei întreba dacă și tu faci vreun lucru în timpul somnului, fără să fii conștient de el.

Somnambulism

Somnambulismul este o tulburare de somn în care persoana în cauză se ridică în mijlocul nopții din pat și începe să meargă în timp ce doarme. Unele persoane se ridică și fac câțiva pași prin cameră, altele ies din casă sau poartă discuții cu diverse obiecte din casă, fără să conștientizeze. O persoană care trece printr-un episod de somnambulism nu este trează și nici nu îți aduce aminte de ce a făcut a doua zi. Somnambulismul apare de regulă în timpul somnului profund, în primele ore după ce ai adormit. Această tulburare de somn poate fi destul de periculoasă, tocmai din acest motiv, este important să consulți un medic dacă bănuiești că noaptea te ridici din pat și umbli prin casă fără un motiv anume. 

Somnambulismul este provocat de cele mai multe ori de stresul intens și de consumul excesiv de cofeină. Ca să te asiguri că nu pleci nicăieri noaptea din pat, creează un mediu bun de somn, pe o saltea de calitate și cu o perna anatomica care să îți susțină gâtul și capul, și încearcă să te relaxezi și să lași deoparte toate gândurile rele. 

Bruxismul

Bruxismul este o altă activitate pe care o poți face în timpul nopții, fără să fii conștient de ea. La baza bruxismului stă stresul și anxietatea, apneea de somn sau anumite medicamente. Dacă nu este descoperit la timp, bruxismul poate deteriora și uza iremediabil dinții. Tratamentul pentru bruxism implică de cele mai multe ori purtarea unei gutiere pe timpul nopții pentru a reduce tensiunea musculară a maxilarului.

Paralizia în somn

Paralizia apare de cele mai multe ori în timpul somnului REM, atunci când creierul este foarte activ, iar visele sunt trăite la o intensitate maximă. Persoanele care au trecut printr-o astfel de experiență de paralizie in somn au declarat că este destul de înfricoșător să fii conștient de faptul că nu te poți mișca, chiar dacă este vorba de un episod de doar câteva secunde (de regulă, această senzație de paralizie încetează în momentul în care te trezești). Menținerea unui program regulat de somn și evitarea stresului ajută la ameliorarea acestor stări până la eliminarea lor completă.

De cele mai multe ori, partenerii sunt cei care observă aceste obiceiuri inconștiente. Tu știi de vreun obicei pe care îl ai în timpul nopții?