Chile isi pregateste „apararea antiaeriana” impotriva Uruguayului

Categories SportPosted on

In ciuda diferitilor factori care fac din Chile favorita pentru meciul din sferturile de finala din aceasta seara impotriva Uruguayului (sunt gazde, au marcat 25% din goluri pana acum, au patru jucatori in „unsprezece” ideal al turneului, nu au marcat. calatorit), fanii locali se tem de capacitatea legendara a uruguayenilor de a strica petrecerea in casa altcuiva si sunt, mai presus de toate, foarte precauti in fata principalei arme uruguayene, tocmai flancul cel mai slab al „Roja”: jocul aerian.

Sampaoli, ca de obicei, s-a exersat obsesiv in ultimele antrenamente aparand centrele in zona din orice punct: aruncari de la margine, lovituri de colt, mingi lungi si lovituri libere.

Loturile de cap ale lui Godin, Cavani sau Gimenez il tin treaz noaptea pe antrenorul argentinian, a carui echipa este cea mai scunda din Copa America: o inaltime medie de 1,76 metri (cu 1,80 pentru uruguayeni). Prezenta neatinsului Gary Medel ca central (1.72) forteaza o strategie defensiva colectiva, bazata pe anticipare. Sampaoli insista asupra acestui lucru inca de la startul campionatului: „Suntem cei mai scunzi din turneu si trebuie sa privim inainte. Cu siguranta vom fi o echipa care cauta sa faca ceea ce a facut in ultima vreme, sa joace jos si sa vedem. Suntem pregatiti sa fim o echipa anticipatoare.”

Niciodata pana acum schema lor defensiva nu a fost atat de pusa la incercare: singurele doua goluri marcate de echipa uruguayena in prima faza (‘Cebolla’ Rodriguez si Gimenez) au venit din lovituri goale. Fundasul central a avut un alt gol identic in cap, venit dintr-un corner, impiedicat cu brio de portarul paraguayan Villar. „Nu este nimic de scris cand Uruguay marcheaza un gol dintr-o minge oprita”, a declarat luni Charles Aranguiz, un star emergent al echipei andine: „Este la care vom lucra cel mai mult […] Avem nevoie multa concentrare, nu ii putem lasa sa se indrepte confortabil”.

Fotbalul jucat de Uruguay pana acum a fost slab din punct de vedere al pregatirii, uneori cavernist, cu exceptia ultimei jumatate de ora impotriva Argentinei, cand Tabarez (a pierdut cu 1-0) a riscat sa elimine un al treilea atacant (Abel ‘La Joya’ Hernandez). , s-a alaturat lui Carlos Sanchez cu Alvaro Gonzalez la mijloc si a pus in dificultate echipa de cealalta parte a Rio de la Plata. Puterea aeriana a charruas in atac le-a permis sa se califice in sferturi, dar au gustat si propriul medicament: in cele doua goluri primite pana in prezent, Aguero si Lucas Barrios s-au indreptat cu capul in plasa dupa ce l-au devansat pe Gimenez.

Echipa gazda va prezenta un meci diametral opus celui al campioanei in curs: presiune coplesitoare de sus si recuperarea mingii pentru a o circula la nivelul gazonului si a gestiona posesia. Chile joaca inainte, fidel scolii din Bielsa. Antrenorul uruguayan, Oscar Tabarez, a declarat ieri ca se confrunta cu „o echipa pe care cred ca o cunosc bine. Este o echipa dezechilibrata in mod intentionat in viitor.” Chile are arma surpriza a lui Arturo Vidal, care a condus deja Mexicul in faza grupelor si a surprins de mai multe ori cu sosiri pe al doilea rand. In acel joc insa, Chile a aratat o slabiciune defensiva ingrijoratoare. Raul Jimenez le-a invins cu usurinta pe Vidal insusi si pe Jara cand a indreptat cu capul in golul al doilea pentru azteci si a reusit sa mai inscrie cateva. Fanii chilieni mizeaza pe binecunoscuta solvabilitate a lui Claudio Bravo in mingi aeriene. Cel mai inalt jucator al ambelor echipe, Sebastian Coates (1.96) va incepe jocul pe banca inainte de revenirea capitanului si liderului apararii, Diego Godin. Sampaoli, intre timp, a optat pentru Eugenio Mena in locul lui Beausejour la fundasul stanga; Va fi singura noutate in ceea ce priveste formatia de start care a maturat Bolivia.

Uruguay s-a trezit ieri surprins de arestarea tatalui lui Edinson Cavani, presupus responsabil pentru ca a alergat mortal peste un sofer in stare de ebrietate. La finalul acestei editii nu se stia daca jucatorul va continua sau nu in concentrarea Charrua: „Cavani este afectat de situatie. Pe masura ce orele vor trece, va lua o decizie”, a incheiat antrenorul sau conferinta de presa premergatoare unui meci care va avea, mai ales pentru Chile, un gust de finala.

Un duel sub poluare

Santiago de Chile este obisnuita sa respire aer poluat. Situat intr-o adancitura mare asediata de munti, norul cenusiu care domina metropola se vede perfect la decolarea de pe aeroport si luarea unei inaltimi minime. Dupa o toamna neobisnuit de uscata si rece, autoritatile au declarat luni urgenta de mediu pentru prima data din 1999, din cauza calitatii proaste a aerului si a cresterii concentratiei de smog .prin trafic si incalzire. Exista o restrictie privind utilizarea vehiculelor si oamenii sunt descurajati sa faca miscare in aer liber. Orele de educatie fizica in scoli sunt suspendate. De asemenea, autoritatile au interzis folosirea incalzitoarelor pe lemne si au paralizat functionarea fabricilor foarte poluante. Conjunctivita, rinita si iritatia traheei sunt principalele afectiuni care produc o astfel de concentratie de smog; Este obisnuit sa vezi cetateni din Santiago mergand pe strazi cu gura si nasul acoperite de o masca sau o batista.

Are aceasta poluare vreun efect asupra fotbalului de inalta competitie? „Copa America raspunde angajamentelor internationale ale Chile, deci nu este suspendata, dar speram ca aceste niveluri nu vor fi mentinute de acum pana miercuri”, a asigurat luni primarul, Claudio Orrego. Secretarul general al Asociatiei Medicale din Chile, Doctor Luis Velozo, explica acestui ziar ca este convenabil sa se evite abordarile „catastrofale” si exclude posibilitatea unor riscuri pentru sportivii de elita: „Astazi s-a schimbat pragul de declarare a situatiilor de urgenta, se acorda atentie particulelor ultra-mici de 2,5 microni Daca ne-am uita la particule de 5 sau 10 microni, nu am fi intr-o situatie de urgenta.” Velozo a citat studii care exclud relatia dintre poluare si infectii, dar a recunoscut ca pacientii cronici (BPOC) sunt, fara indoiala, afectati de aceasta poluare. „Nu este cazul acestor super-sportivi”, conchide el.