Trump vs Clinton: Pot sa fie gresite sondajele?

Categories ActualitatePosted on

Tocmai cand se parea ca Hillary Clinton va incheia luna octombrie fara surprize urate, FBI a dezvaluit ca isi reinvia investigatia cu privire la utilizarea unui server de e-mail privat si, brusc, avantajul ei sanatos in sondaje a inceput sa scada.

Dar este suficient pentru a da lui Donald Trump speranta de a ajunge la Casa Alba?

Daca te uiti la sondaje, s-ar putea sa te indoiesti ca scandalul prin e-mail va schimba cursa.

Potrivit celui mai recent sondaj CNN/ORC, Clinton are un avans de cinci puncte la nivel national, si acelasi lucru in rezumatul sondajelor CNN, chiar si dupa anuntul FBI.

Daca Trump ar fi un politician traditional, le-ar spune sustinatorilor sai ca acum singurul sondaj care conteaza este ziua alegerilor. De fapt, magnatul le-a spus sustinatorilor sai ca sondajele sunt „falcate”.

Dar daca sondajele sunt gresite?

Surpriza Brexitului

Un aliat al lui Trump a spus ca sondatorii inteleg gresit si ca el are experienta personala pentru a dovedi acest lucru.

Nigel Farage a fost una dintre cele mai puternice voci din Marea Britanie in favoarea parasirii Uniunii Europene la referendumul care a avut loc in iunie.

„In ziua votului, a existat un sondaj de opinie care ne-a lasat cu 10 puncte in urma, dar am castigat”, a declarat Farage pentru Brooke Baldwin de la CNN.

Si a sustinut ca acest lucru s-a intamplat pentru ca au facut-o oamenii care in mod normal nu voteaza, potrivit politicianului.

„Sondatorii moderni nu pot ajunge la non-alegatori care reintra in sistem. Intrebarea este, Trump ajunge la non-alegatori? Mi s-a spus ca noile inregistrari ale alegatorilor sunt destul de mari. S-ar putea ca Hillary sa fie din fata, dar poate nu la fel de mult”, a adaugat el.

Suficient pentru Hillary?

John Curtice, decanul sondajelor britanice, a spus ca sondajele pentru Brexit au fost de fapt destul de exacte: „In cele din urma, sondajul mediu a fost de 51-52% pentru a ramane, dar am avut unii care au pus iesirea inainte, iar sondajele pe internet au spus ca a fost 50-50 din start”, a explicat el.

Votul s-a dovedit a fi de 51,9% pentru plecare, fata de 48,1% pentru ramanerea in Uniunea Europeana.

Trump nu este foarte apropiat de Clinton, cel putin imediat dupa reinnoirea interesului FBI pentru serverul sau de e-mail. Cu toate acestea, Curtice a recunoscut ca Farage ar putea avea dreptate in privinta unui lucru: sondatorii britanici s-ar putea sa nu fi reusit sa ajunga la oameni care nu voteaza in mod normal, dar s-au prezentat la referendumul din iunie.

„Nu avem datele, dar daca Trump ajunge la oameni care in mod normal nu ies la vot, care in mod normal nu sunt chemati de sondaje, atunci sondajele pot fi gresite”, a spus el.

Arta sondajelor

Sondajele nu sunt doar cifre scurte, a spus Robert P. Jones, seful PRRI, o organizatie de cercetare a opiniei cu sediul in Washington.

„Este, in parte, o opera de arta, dar si stiinta. Trebuie sa incepem sa proiectam potentialii alegatori. Trebuie sa faceti niste aprecieri: electoratul este ca in 2008 sau in 2012?”

Farage a sustinut ca unii sustinatori ai lui Trump ar putea fi jenati sa spuna ca il sustin, ceea ce ar murdari modelele sondatorilor.

„Poate ca oamenii nu spun adevarul sondatorilor. Ei cred ca nu vreau sa spun unui sondaj: „Voi vota pentru Trump, dar in privat, asa simt eu si asta sunt”. o sa fac”, a spus el.

Steve Hilton, strateg politic al fostului prim-ministru britanic David Cameron, crede ca este foarte posibil.

„Este foarte probabil sa existe un fenomen secret al sustinatorilor lui Trump. Nu cred ca este posibil sa estimam cati, iar sondajele, prin definitie, nu le ridica”, a spus Hilton, care este acum directorul general al companiei. site-ul de crowdfunding politic si a datelor Crowdpac.

Hilton vede o paralela intre „rusinea morala larg raspandita indreptata catre sustinatorii Brexit si catre sustinatorii lui Trump, prea evidenta in discursul lui Clinton „cosul de nenorociti”, oglindind acuzatiile din Marea Britanie ca sustinatorii Brexit-ului sunt rasisti, xenofobi, intoleranti si lucruri de genul acesta.”

Nu exista nicio modalitate de a prezice cat de mult impact vor avea, daca este cazul, a spus Hilton.

„Cred ca sustinatorii secreti ai lui Trump sunt putin probabil sa fie suficienti pentru a influenta intregul alegeri, dar in curse stranse in locuri precum Ohio si, posibil, chiar Michigan, ar putea provoca o suparare reala saptamana viitoare”, a spus el.

Ce este acceptabil din punct de vedere social?

Dar Jones, un sondaj de opinie, se indoieste ca exista o masa de alegatori secreti ai lui Trump.

Sondatorii stiu ca oamenii sunt mai predispusi sa dea raspunsuri acceptabile din punct de vedere social intr-un sondaj telefonic si exista chiar si un nume pentru fenomen: se numeste efectul Bradley. Sondajele au prezis incorect ca Tom Bradley, candidatul afro-american la guvernator al Californiei in 1982, va castiga.

Privind in urma, expertii cred ca se datoreaza faptului ca unii respondenti au spus ca l-ar vota pe Bradley, desi nu intentionau, pentru a evita sa para rasisti.

Sondajele online pot ajuta la contracararea acestui efect, a spus Jones, deoarece persoanele care completeaza sondaje online nu trebuie sa interactioneze cu o alta persoana.

„Nu exista nicio dovada ca alegatorii secreti ai lui Trump mint in mod sistematic sondatorii pentru ca ei cred ca este inacceptabil din punct de vedere social sa spuna intr-un interviu in direct ca il sustin”, a spus Jones.

„In aceasta toamna, PRRI a efectuat atat sondaje online auto-administrate, cat si sondaje telefonice intervievate si nu am vazut diferente semnificative. Asa ca nu vad nicio dovada ca exista alegatori secreti ai lui Trump care pur si simplu sunt reticenti in a recunoaste ca vor merge. sa-l voteze.”

Singurele date disponibile pana acum (statisticile privind votul timpuriu) sugereaza ca democratii au un avantaj in toata tara.

Dar pana la urma, a spus Curtice, cliseul politicienilor despre sondajele nefavorabile este adevarat: „Singura modalitate de a afla este in aceeasi zi”.