Kelemen: Dacă PDL nu acceptă autonomia culturală, trebuie amânate discuțiile pe legea minorităților
Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat sâmbătă, în cadrul Consiliului Reprezentanților Unionali, că dacă PDL nu va accepta varianta Uniunii privind Statutul minorităților, atunci legea ar trebui amânată și adoptată în timp o variantă care să corespundă așteptărilor minorităților.
Preşedintele UDMR s-a arătat sceptic că Statutul va fi adoptat în această sesiune.
“E adevărat că, în această perioadă, am avut greutăți în materie de legea minorităților. Dacă putem numi un pas înainte faptul că în Parlament s-au dezbătut câteva articole, că în comisie s-au demarat lucrările și se va întocmi un raport, dar nu vom avea o lege adoptată până pe 30 iunie”, a spus Kelemen.
El a subliniat că trebuie adoptată o lege a minorităților “care creează anumite cadre instituționale care vizează autonomia culturală”.
“Noi trebuie să adoptăm numai o lege care să dea dreptul deciziei în mâna comunităților, care să delege aceste drepturi la nivel local. Nu vom adopta nicio altă lege a minorităților, nu avem voie și nici nu vom adopta”, a spus Kelemen.
Liderul UDMR a pledat pentru amânarea subiectului, în cazul în care partenerii de guvernare nu acceptă varianta uniunii.
“Eu cred că, dacă partenerii noștri nu sunt în măsură să adopte poziția noastră, atunci această problemă trebuie amânată, cum s-au mai amânat o serie de probleme în ultimii 20-25 ani și trebuie să adoptăm în timp o variantă care să corespundă așteptărilor comunităților. Și legea administrației a tot fost amânată până în momentul în care am ajuns la o variantă care a putut fi acceptată și de către comunitatea maghiară. La momentul de față, direcția noastră e a cosecvenței, răbdării, pentru că nu trebuie să intrăm în niciun acord care nu e acceptabil din poziția noastră”, a afirmat Kelemen.
El a adăugat că, UDMR va încerca finalizarea raportului asupra proiectului legii minorităților până pe 30 iunie, în așa fel încât proiectul să corespundă așteptărilor amintite. Liderul Uniunii a amintit de poziția liberalilor pe statutul minorităților din 2005, în perioada guvernării cu PDL și le-a transmis că, “dacă nu doresc să se autocontrazică, ar trebui să fie în favoarea raportului.
Dezbaterile pe punctele importante pentru UDMR din Statul Minorităţilor sunt blocate de o săptămână, deoarece pe 16 iunie Comisia pentru drepturile omului de la Camera Deputaţilor a modificat, la propunerea PDL, un amendament care a iritat UDMR şi care spune că statul poate să modifice limitele teritoriului administrativ, dar fără încălcarea drepturilor minorităţilor naţionale. După adoptarea acestui amendament, discuţiile pe chestiunile aflate în divergenţă au fost abandonate, astfel că săptămâna aceasta Comisia pentru drepturile omului a discutat şi adoptat doar prevederi fără miză politică prea mare.
Liderul PDL Mircea Toader a declarat, luni, după întâlnirea grupului de lucru privitor la Statutul minorităţilor, că articolul referitor la stabilirea graniţelor judeţelor şi cel privind dreptul de veto al Consiliului Autonomiei vor fi analizate în Coaliţie, neajungându-se încă la o înţelegere. Mai mult, surse participante la discuţie au precizat că un al treilea punct asupra căruia nu s-a căzut de acord între PDL şi UDMR este cel referitor la definirea autonomiei culturale din Legea minorităţilor.