Fabrici de procesare a carnii din SUA, surse de contagiune a virusului

Categories ActualitatePosted on

Cel putin jumatate dintre focarele de COVID-19 din Statele Unite sunt legate de fabricile de procesare a pasarilor de curte, a porcilor si a carnii de vita, atat in ​​abatoare, cat si in ambalaje. Acest lucru a provocat o crestere a virusului in multe orase mici si a provocat solicitari pentru reforme urgente intr-o industrie afectata de probleme de sanatate si siguranta. 

The Guardian a concluzionat ca cel putin jumatate din primele 25 de puncte fierbinti de coronavirus din Statele Unite – judetele cu cele mai mari rate de infectie pe cap de locuitor – sunt legate de fabrici in care prelucreaza carnea si in care lucratorii, multi dintre ei migranti, isi indeplinesc sarcinile. in conditii de supraaglomerare.

In Nebraska, cinci judete au focare legate de fabricile de procesare a carnii. Intr-una dintre ele, Dakota, aproape unul din 14 rezidenti a fost testat pozitiv pentru coronavirus. Aceasta este a doua cea mai mare rata de infectie pe cap de locuitor din Statele Unite. Joia trecuta, judetele Dakota, Hall, Dawson, Saline si Colfax, au inregistrat aproape jumatate din cele 9.075 de pozitive de atunci in stat, potrivit datelor de la The New York Times.

Se pare ca fabricile de procesare a carnii au devenit locuri in care virusul incubeaza si se raspandeste rapid printre lucratorii care nu pot aplica masurile recomandate de distantare fizica. Pana acum, cel putin 30 de angajati ai companiilor de carne au murit din cauza complicatiilor provocate de Covid-19. Peste 10.000 de persoane au fost infectate sau expuse la virus, potrivit datelor de la United Food and Commercial Workers International Union.

Virusul se raspandeste intre persoanele care mentin contact strans pentru o perioada lunga de timp. Se transmite, mai ales, prin picaturile care ies din nas si gura persoanelor infectate atunci cand tusesc, stranuta sau vorbesc, asa ca este usor pentru lucratorii acestor companii sa se infecteze daca distanta de siguranta nu este respectata.

Miercuri, in Dodge City, Kansas, a murit al patrulea inspector pentru siguranta alimentelor pentru Departamentul Agriculturii al SUA. Orasul este situat in comitatul Ford, unde unul din 28 de locuitori a fost infectat, ceea ce inseamna a 11-a cea mai mare rata de infectare din Statele Unite. In Kansas, focarele din patru dintre cele mai afectate judete sunt legate de procesarea carnii.

Potrivit datelor de la Departamentul Agriculturii insusi, aproape 300 dintre acesti inspectori, un grup care a luptat pentru a primi echipament individual de protectie adecvat, sunt in concediu din cauza coronavirusului sau au decis sa se plaseze in carantina pentru ca au fost expusi la COVID-19. Departamentul pentru care lucreaza supravegheaza si reglementeaza 6.500 de fabrici, dintre care 300 au peste 500 de angajati.

O industrie care nu respecta masurile de securitate

De doua decenii, industria abatoarelor si a prelucrarii carnii a intrat intr-un proces de simplificare a reglementarilor care a crescut productia si profiturile companiilor in detrimentul, in opinia unor organizatii, a tot ceea ce tine de sanatate si siguranta.

Chiar inainte de pandemie, si conform agentiei care reglementeaza siguranta muncii in Statele Unite, industria carnii si-a asumat stigmatizarea de a provoca „riscuri grave pentru sanatate si siguranta… inclusiv cele legate de materialele folosite, boli ale oaselor si muschi si substante chimice nocive.”

Tony Corbo, care lucreaza in zona de advocacy politic a Food & Water Watch, un observator non-profit din sectorul alimentar, considera ca „pandemia a pus in centrul atentiei industria carnii, care si-a exploatat muncitorii din fabrici de ani de zile. unde sunt sanctionati, printre alte motive, pentru ca nu se prezinta cand sunt bolnavi. Chiar si acum fabricile au trebuit sa fie inchise pentru ca companiile sa poata oferi echipamente de protectie angajatilor.”

Cel putin 30 de fabrici si-au suspendat operatiunile in ultimele doua luni si multe altele au fost nevoite sa isi reduca productia pe fondul protestelor care au crescut pe masura ce conditiile de munca, mai ales, ale lucratorilor migranti au devenit cunoscute.

Multi incep deja sa se deschida din nou. Acea decizie, care are sprijinul presedintelui Donald Trump, este legata de evitarea posibilelor intreruperi in lantul logistic care ar duce la penurie in supermarketuri. Fabricile in care se proceseaza carnea au fost declarate luna trecuta drept infrastructura vitala pentru sistem.

In Noble County, Minnesota, aproape 500 dintre angajatii unei mari companii braziliene de productie de porc, JBS, au fost testati pozitiv. Focarul s-a raspandit rapid in tot judetul, cu 1.291 de cazuri pozitive pana miercuri, cu mult mai mult decat putinele cazuri identificate la jumatatea lunii aprilie. Aproape unul din 17 locuitori din judet este pozitiv, desi infectia incepe sa-si incetineasca raspandirea.

Fabrica Nobles si-a reluat productia saptamana trecuta, dupa doua opriri. Se presupune ca ar fi introdus o serie de masuri de securitate, inclusiv ecrane faciale pentru cei care trebuie sa lucreze fara a pastra distantele cerute. Vinerea aceasta, Congresul va vota un nou pachet de salvare legat de COVID-19, care include masuri de siguranta si igiena pentru toti angajatii din industrii de mare importanta pentru functionarea economiei, precum procesarea carnii si ingrijirea oamenilor in casele lor.