Ce este nutritia de gen si cat de importanta este?

Categories SanatatePosted on

Sexe diferite, nevoi nutritionale diferite, care se schimba diferit de-a lungul vietii. Aceasta este premisa de baza a nutritiei de gen care aplica principiile fundamentale ale asa-numitei medicine de gen in domeniul nutritiei , o abordare a sanatatii care devine din ce in ce mai populara astazi. Viata femeilor este marcata de evenimente fiziologice care au loc in momente specifice si care corespund unor nevoi distincte si din punct de vedere nutritional. Din perspectiva prevenirii, nutritia de gen joaca un rol fundamental. 

Primele studii pe aceasta tema, care dateaza din anii 1990, se datoreaza cardiologului american Bernadine Patricia Healy. De atunci stim cat de important este, in domeniul sanatatii, sa tinem cont de diferentele dintre barbati si femei, din punct de vedere al bolii, al factorilor de risc, al fiziologiei si, nu in ultimul rand, al rolului pe care il joaca. in interiorul societatii.

Pentru a intelege ce se intelege prin nutritie de gen si care sunt implicatiile acesteia, i-am adresat cateva intrebari Dr. Hellas Cena , Prorector al Universitatii din Pavia, chirurg specializat in Stiinta Alimentelor, sef al Laboratorului de Dietetica si Nutritie Clinica .

Importanta nutritiei de gen

Profesorul Cena, care de ani de zile este interesat de interactiunea dintre nutritie, stil de viata si sanatate pentru prevenirea si tratarea bolilor cronic-degenerative si a tulburarilor de alimentatie, concentreaza atentia asupra importantei pe care alimentatia o poate avea genul din perspectiva preventiei feminine.

„In sfarsit, este timpul sa recunoastem ca nevoile, chiar si din punct de vedere nutritional, sunt diferite in functie de sex – explica dr. Cena. – In domeniul medicinei am realizat intotdeauna studii si am propus solutii bazate pe genul masculin, fara a avea in vedere ca, in special alimentatia, are o influenta decisiva asupra patologiilor de care ne imbolnavim cel mai frecvent, precum bolile cronic-degenerative. Si mai presus de toate fara a lua in considerare faptul ca alimentatia joaca un rol atat de important incat sa influenteze nu doar dezvoltarea acestor patologii, ci chiar si „transmiterea” transgenerationala a acestora in timpul sarcinii .

Exista linii directoare, dar acestea sunt adesea putin cunoscute

Exista diferente substantiale intre barbati si femei care, totusi, nu privesc, asa cum se crede adesea, doar structura hormonala. Barbatii si femeile prezinta caracteristici diferite din punct de vedere al constitutiei fenotipice, al distributiei grasimii corporale si al metabolismului . Ghidurile privind alimentatia corecta de astazi tin cont de aceste diferente importante?

„Cu siguranta din punct de vedere nutritional, atentia asupra diferentelor de gen a fost mai mare decat, de exemplu, in domeniul farmacologic – explica profesorul Cena. – LARN-urile , care evidentiaza nevoile nutritionale ale populatiei generale la diferite varste si in diferite genuri, ofera indicatii specifice ale diferitelor nevoi . Ideea este insa ca aceste indicatii raman adesea date tehnice care nu sunt dezvaluite in mod corect, nici profesionistilor din domeniul sanatatii, nici populatiei generale. Adica nu se traduc in recomandari practice”.

Nevoia crescuta de fier deja din adolescenta

„In timpul adolescentei , cand fetele ating apogeul pubertatii si incep sa aiba menstruatie, nevoile lor de fier incep sa difere de cele ale semenilor lor de sex masculin si continua sa fie diferite de-a lungul anilor fertili – explica medicul. – Acesta este doar unul dintre cele mai cunoscute exemple, dar se intampla si pentru alti nutrienti . Ceea ce lipseste este dezvaluirea corecta care ar trebui pusa la dispozitia populatiei de catre profesionistii din domeniul sanatatii, care sunt adesea slab pregatiti in nutritie. Deci indicatiile ajung sa ramana doar o data tehnica care nu se aplica.”

Barbati si femei: diferiti factori de risc

De la menarha la menopauza, trecand prin perioada de sarcina si alaptare, asadar, o femeie ar trebui sa se concentreze pe o alimentatie cat mai orientata care sa tina cont de specificul fiecarei dintre aceste faze si de nevoile asociate acesteia. Si asta pentru ca alimentatia corecta reprezinta o arma fundamentala de prevenire.

„Sunt factori de risc care privesc mai frecvent femeile si factori de risc care ii preocupa mai mult pe barbati, datorita caracteristicilor de gen care influenteaza acest aspect – explica din nou profesorul Cena. – Stim, de exemplu, ca femeile aflate la varsta fertila sunt ceva mai protejate de bolile cardiovasculare, deoarece productia de hormoni feminini joaca un rol protector. De obicei, cresterea in greutate la barbati corespunde unei acumulari de tesut adipos la nivel abdominal, cu o crestere a circumferintei taliei. La femeile aflate la varsta fertila aflate in aceleasi conditii, totusi , circumferinta soldurilor este mai probabil sa creasca si acest lucru duce la un risc mai mic de boli metabolice si cardiovasculare .

Nutritia de gen si menopauza

„Dar acest lucru nu se aplica pe viata – continua expertul. – Pe masura ce ne apropiem de perimenopauza situatia se schimba si tocmai in acel moment recunoasterea acestor aspecte si, prin urmare, importanta unei alimentatii echilibrate  , care tine cont de cresterea fiziologica in greutate si de nevoia unor nutrienti esentiali , poate face cu adevarat diferenta. „

In aceasta faza a vietii, de fapt, aportul energetic trebuie acordat la fel de multa atentie ca si aportul de carbohidrati rafinati si simpli pentru a contracara rezistenta la insulina , precum cea a proteinelor nobile care sunt importante pentru prevenirea pierderii de masa slaba. La fel de important in timpul menopauzei este aportul de lipide , care trebuie alese calitativ pentru functia lor protectoare si nu daunatoare organismului. Fara a uita de vitaminele, mineralele si antioxidantii prezenti in cantitati mari in produsele de origine vegetala.

Alimentatia diferentiata ca protectie impotriva imbatranirii

Prevenirea timpurie si directionata printr -un stil de viata sanatos, care include si activitate fizica regulata, controlul stresului, somn regulat si abtinerea de la fumat sau alte abuzuri, este, de asemenea, importanta pentru a intarzia procesul natural de imbatranire care are loc in corpul feminin mai devreme decat apare la masculin. unu.

„Imbatranirea este un proces fiziologic – explica profesorul Cena. – Cu toate acestea, a avea un stil de viata corect, cu o dieta echilibrata pe tot parcursul vietii, compromite mai putin uzura celulelor si permite individului sa experimenteze o imbatranire mai lenta. Si mai ales la o imbatranire care nu devine patologica , adica care nu duce la dezvoltarea precoce a patologiilor cronic-degenerative precum diabetul, tumorile, bolile cardiovasculare sau neurodegenerative . Pe scurt, toate acele boli care tind sa se dezvolte odata cu imbatranirea si care apoi inrautatesc cu siguranta calitatea vietii.”

Rolul nutritiei de gen in prezenta unei patologii

Dar daca nutritia de gen este fundamentala din perspectiva preventiei, la fel este si in prezenta unei patologii .

Chiar si asa-numita nutritie clinica, de fapt, ar trebui personalizata in functie de pacient si de starea patologica sau de factorii de risc. Dietoterapia este un tratament primar in cazul bolilor alergice , cum ar fi alergia sistemica la nichel, care afecteaza multe femei, si bolile autoimune , cum ar fi  boala celiaca. La fel ca si in cazul deficientelor nutritionale datorate aportului redus de anumite substante nutritive, cum ar fi, de exemplu, deficitul de vitamina B12 la cei care au o dieta selectiva fata de produse de origine animala fara suplimente adecvate.

Femeile si alimentatia

Multe studii evidentiaza modul in care populatia feminina este mai atenta la alimentatie decat populatia masculina , fapt care sugereaza ca si femeile pot avea un rol important in educarea generatiilor viitoare …

„ Rolul femeii a fost intotdeauna cel al asistentei , din cele mai vechi timpuri de fapt cea care trebuia sa tina focul aprins era femeia, predispusa sa hraneasca copilul dar si sa aiba grija de toti membrii familiei . Aceasta este o caracteristica care s-a transmis de-a lungul secolelor – explica profesorul Cena. – Dar ai grija: asta nu inseamna ca femeile au grija de sine inaintea celorlalti, dimpotriva. Faptul de a fi nevoite sa aiba grija de toata lumea inseamna ca femeile ajung sa-si puna nevoile in spate, ca nu au grija de sine asa cum ar trebui.”

Prevenire: cu cat incepi mai devreme, cu atat mai bine

„Trebuie sa ne amintim ca niciodata nu este prea tarziu pentru prevenire, dar cu cat incepem mai devreme, cu atat mai bine – conchide expertul. – O viata lunga si sanatoasa se construieste avand grija de tine cat mai curand posibil , daca este posibil inainte sa inceapa sa apara deteriorarea varstei si inevitabilii factori de risc la care putem fi expusi fiecare dintre noi.”