Somnul este unul dintre pilonii de baza ai sanatatii noastre. Avem nevoie de somn pentru a restabili echilibrul fizic si psihologic de baza. Recomandarile generale pentru adulti sunt ca avem nevoie de sapte pana la opt ore de somn zilnic . Cu toate acestea, se estimeaza ca 48% din populatia adulta si 25% din populatia copiilor nu au un somn de calitate; In plus, 32% din populatie se trezeste cu sentimentul ca nu a avut un somn odihnitor.
Lipsa somnului si dificultatile de a dormi bine au consecinte asupra sanatatii si bunastarii noastre generale, dincolo de oboseala mai mare si cearcanele tipice. A nu dormi orele necesare sau a nu avea un somn odihnitor se asociaza cu probleme de memorie si invatare, deficit de atentie, influenteaza sistemul neuroendocrin si imunitar, printre altele. Si este, de asemenea, asociat cu un risc crescut de obezitate , care, la randul sau, duce la o sansa mai mare de a suferi de tulburari de somn. Vorbim despre doua probleme interconectate care merg mana in mana.
Acest lucru este coroborat de dr. Adriana Gomez Dominguez, specialist care avertizeaza asupra relatiei dintre lipsa somnului si obezitate intr-un articol recent in care subliniaza ca „conexiunea este bidirectionala si complex si ca ambele probleme se pot agrava reciproc daca nu sunt tratate corespunzator.”
Cum lipsa somnului duce la cresterea in greutate?
Lipsa somnului poate altera hormonii legati de apetit, in special grelina, hormonul foamei si leptina, hormonul satietatii. Echilibrul dintre acesti doi hormoni ne ajuta sa mancam ceea ce avem nevoie. Dar daca dormim mai putine ore, nivelul leptinei scade si cel al grelinei creste, ceea ce se traduce printr-o crestere a apetitului si, in consecinta, a greutatii corporale.
In plus, s-a demonstrat ca a dormi mai putine ore este asociat cu o tendinta mai mare de a selecta alimente bogate in calorii — carbohidrati, dulciuri si grasimi saturate — deoarece energia pe care organismul nu o mai obtine din somn ne face sa avem un apetit mai mare. pentru alimente mai sanatoase.calorii. Organismul compenseaza lipsa de somn cu calorii. In aceste cazuri, oamenii au tendinta de a face si mai putina activitate fizica, posibil pentru ca se simt mai obositi in timpul zilei, astfel incat riscul de a suferi de obezitate este mai mare.
Cu perioade lungi de privare de somn, se observa o schimbare hormonala care creste apetitul si aportul de calorii. Acest lucru este demonstrat de studii precum cel publicat in Nature and Science of Sleep , conform caruia dormitul mai putin de cinci ore pe zi creste riscul de obezitate cu 48% .
Obezitatea ia, de asemenea, ore de somn
Schimbam directia. Cum afecteaza excesul de greutate somnul? Este usor de recunoscut ca obezitatea poate avea consecinte negative asupra sanatatii, dar cum afecteaza aceasta somnul? In acest caz, expertul avertizeaza ca „cand obezitatea s-a impus, influenteaza negativ si somnul”. Exista moduri prin care capacitatea noastra de a ne odihni poate fi compromisa. Una dintre cele mai evidente complicatii este respiratia alterata, care are ca rezultat sforait si apnee in somn.
Acest lucru se datoreaza faptului ca excesul de grasime corporala poate interfera cu respiratia si poate provoca tulburari respiratorii.
Obezitatea, o problema care afecteaza 25% din populatia Spaniei, poate modifica metabolismul si ciclurile somn-veghe in asa fel incat calitatea somnului sa se deterioreze si, la randul sau, are capacitatea de a agrava procesele biologice care contribuie la cresterea greutatii. castig. Este un cerc vicios intre obezitate si lipsa somnului.
Dincolo de aceste efecte, Gomez Dominguez avertizeaza ca, desi relatia dintre obezitate si narcolepsie – tulburarea cronica de somn caracterizata prin somnolenta excesiva in timpul zilei – este mai putin directa, este la fel de ingrijoratoare. Potrivit expertului, persoanele cu narcolepsie au tendinta de a se ingrasa deoarece exista un metabolism bazal mai scazut si schimbari in obiceiurile alimentare.
Cum sa dormi bine orele necesare
Relatia bidirectionala si complexa stabilita intre somn si obezitate necesita o abordare cuprinzatoare si interconectata. Ducerea unei vieti sanatoase care implica o alimentatie sanatoasa si orele necesare de odihna, precum si implementarea unor terapii specifice si tratament medical adecvat, ajuta la obtinerea unei stari de bine.