Iata care sunt semnele de avertizare ale unui atac de cord

Categories SanatatePosted on

Inima este unul dintre cele mai importante organe din corpul nostru si epicentrul sanatatii noastre. Functioneaza 24 de ore pe zi, batand intre 50 si 100 de ori pe minut in repaus – ceea ce inseamna aproximativ 100.000 de contractii pe zi – pentru a ne hrani sistemul circulator si a furniza nutrienti celulelor din intregul corp. Este o masina care se limiteaza la perfectiune dar, daca nu avem grija de ea, se poate strica .

Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INE), peste 13.400 de persoane au murit in urma unui infarct miocardic acut in 2021, o problema a fluxului sanguin insuficient din cauza obstructiei unei artere. Acest lucru se intampla atunci cand arterele coronare se ingusteaza, oxigenul si alti nutrienti nu ajung la miocard, acesta nu poate produce energie pentru a se misca si, in consecinta, celulele tisulare care nu primesc sange mor.

Coincidand cu Saptamana Inimii, din 24 pana in 30 septembrie, doctorul Borja Ibanez, cardiolog interventional la Spitalul Universitar al Fundatiei Jimenez Diaz, director stiintific la Centrul National de Cercetare Cardiovasculara (CNIC) si lider de grup la CIBERCV, ne ofera cateva indicii despre cum pentru a preveni un infarct miocardic acut, recunoaste-l si cum sa actionezi. Dr. Ibanez este liderul ghidurilor de practica clinica recent publicate ale Societatii Europene de Cardiologie (ESC) privind managementul infarctului miocardic acut. Trebuie sa tinem cont de faptul ca intarzierea diagnosticului este sinonim cu un risc mai mare de mortalitate, lucru care poate fi inversat cu o mai mare prevenire si actionand cat mai rapid pentru a anticipa problema.

Cunoasteti factorii de risc pentru a avea mai multa grija de noi insine

S-a dovedit ca, printre cei mai comuni factori de risc, majoritatea sunt potential modificabili. „Majoritatea atacurilor de cord ar putea fi prevenite daca ar exista un control strict al factorilor de risc de la o varsta foarte frageda”, admite Ibanez. Anul acesta, campania Fundatiei Inimii (FEC) de Ziua Mondiala a Inimii, pe 29 septembrie, se concentreaza tocmai pe cresterea gradului de constientizare a importantei evitarii si controlului principalilor factori de risc care provoaca bolile cardiovasculare sub motto-ul Gandeste-te in inima ta .

Pentru a realiza acest lucru, este necesar ca oamenii sa se implice si sa adopte obiceiuri de viata sanatoase, care se concentreaza pe trei axe fundamentale: a nu fuma, a face miscare si a avea o alimentatie sanatoasa . Este dovedit, conform FEC, ca putem preveni pana la 80% din bolile cardiovasculare datorita dietei si stilului de viata.

Potrivit unui studiu publicat in Jurnalul de Cardiologie (REC), tutunul ucide aproximativ 54.000 de oameni pe an , dintre care 27,5% dintre decese se datoreaza bolilor cardiovasculare, inclusiv diabetului.

Urmarirea unei alimentatii sanatoase presupune actiuni precum consumul a cinci portii de fructe si legume pe zi, reducerea consumului de bauturi si sucuri dulci, limitarea consumului de alimente procesate, exercitii fizice de cel putin 30 de minute de cinci ori pe saptamana si, in general, cresterea activitatii fizice zi de zi – urcatul scarilor, mersul pe jos la serviciu, printre altele.

O alta decizie cheie in prevenirea riscului coronarian este fumatul. Potrivit FEC, la doi ani de la renuntarea la fumat, riscul de boala coronariana este substantial redus si, dupa 15 ani, riscul este apropiat de cel al unui nefumator. Pentru Ibanez, este, de asemenea, necesar sa „verifice nivelul colesterolului cu analize de sange si sa ia regulat tensiunea arteriala pentru a detecta cresterile”. Dupa cum recunoaste expertul, „nu este niciodata prea tarziu sa incepeti sa controlati acesti factori de risc, deoarece impactul lor este mult mai mare cu cat incepeti mai devreme”. Prevenirea bolilor cardiovasculare trebuie sa inceapa de la o varsta frageda, moment cheie in care modificarile usoare ale acestor factori de risc au un impact urias pe termen lung.

Cum sa recunosti semnele de avertizare ale unui atac de cord si de ce sa actionezi rapid

Dupa cum am vazut, si ca urmare a expunerii la factorii de risc descrisi – tutun, sedentarism, colesterol, hipertensiune arteriala etc. – dupa obstructia arterei coronare de catre un tromb, apare senzatie de apasare in piept. „Senzatia este similara cu a avea o greutate pe piept”, recunoaste dr. Ibanez, o durere care poate radia catre maxilar sau brate. Expertul insista ca orice disconfort care persista de-a lungul timpului la nivelul toracelui si care nu a mai fost experimentat anterior este un motiv de vizita la serviciile de urgenta. 

Este important de subliniat faptul ca, desi durerea in piept este cel mai frecvent disconfort, exista si alte forme de prezentare – durerea in burta asociata cu transpiratia etc. — care poate avertiza ca incepe un atac de cord. In cazul unor simptome neexperimentate anterior si care nu se opresc in cateva minute, este mai bine sa solicitati ajutor medical cat mai curand posibil. Ibanez avertizeaza ca „o pentru orice eventualitate este mai buna decat am crezut ”.

Intr-un caz in care banuim ca cineva sufera un infarct, cel mai important este sa sunam la serviciul de urgenta si sa asteptam sosirea profesionistilor, evitand sa mergem noi insine la spital. Potrivit lui Ibanez, „in timpul unui atac de cord, poate aparea o aritmie grava care poate fi rezolvata doar cu un defibrilator care este transportat in serviciile de urgenta”. 

Viteza in intreg acest proces este esentiala, deoarece partea inimii care nu primeste sange poate dura o perioada, „dar dupa cateva minute incepe sa devina necrotica”, recunoaste Ibanez, potrivit caruia afectarea ireversibila avanseaza exponential. in timp. : Cu cat trece ocluzia mai mult, cu atat muschiul cardiac devine mai necrotic. Dar daca actionati rapid, puteti impiedica o mai mare parte a inimii sa devina necrotica.

Aceasta avertizare timpurie este ceva ce nu apare intotdeauna, asa cum demonstreaza datele din cercetarile publicate in European Journal of Cardiovascular Nursing , un jurnal al Societatii Europene de Cardiologie (ESC), conform caruia grupul de persoane studiate cu simptome a asteptat o perioada. in medie de trei ore inainte de a solicita ajutor medical, unii chiar au asteptat mai mult de 24 de ore, altii pentru ca le-a luat mult timp sa inteleaga simptomele sau ca nu erau suficient de grave.

Consecintele care raman vor depinde de timpul necesar pentru deblocarea arterei coronare ocluzate. Daca o mare parte a inimii este afectata, persoana va avea insuficienta cardiaca cronica „pe viata”, recunoaste Ibanez. In acest caz este foarte important sa fii foarte fidel medicatiei prescrise de medic, precum si sa controlezi factorii de risc.

Cum este diagnosticat si tratat un atac de cord?

Cand o persoana prezinta simptome de atac de cord, unul dintre primii pasi este efectuarea imediata a unei electrocardiograme si a analizelor de sange la sosirea la spital. Primul ne va ajuta sa vedem posibile modificari care permit clasificarea infarctului, adica poate indruma medicul daca exista o ocluzie acuta a unei artere coronare. Dar, in cuvintele lui Ibanez, „metoda de diagnostic „definitiva” este cateterismul cardiac, deoarece arterele coronare sunt vazute direct si daca exista obstructie partiala sau totala in oricare dintre cele trei ramuri principale sau secundare ale acestora”.

Pe langa diagnostic, progresele medicale au facut posibila gasirea unor tratamente mult mai eficiente. Dupa cum recunoaste Ibanez, tehnica angioplastiei coronariene a fost imbunatatita, adica implantarea de stenturi printr-un cateter, considerat cel mai bun pentru tratarea atacurilor de cord. S-au observat, de asemenea, progrese in utilizarea tratamentelor care permit ca cantitatea de inima care este deteriorata ireversibil sa fie mai mica.