Ioan Botiş, ministrul Muncii, și-a dat demisia

Categories La zi, trimitere dreaptaPosted on

Ioan Botiş, ministrul Muncii, și-a dat demisia

Ioan Botiș

Premierul Emil Boc a anunţat miercuri că secretarul de stat în Ministerul Muncii Nicolae Ivăşchescu va prelua temporar atribuţiile lui Ioan Botiş, care a demisionat. Conform unor surse guvernamentale, posibilii înlocuitori ai lui Ioan Botiș sunt Marian Sârbu, din partea UNPR, Claudia Boghicevici, deputat PDL sau Gheorghe Barbu, fost ministru al Muncii din partea PDL.

UPDATE 3 – Scuze pentru întârziere

Fostul ministru al Muncii, Ioan Botiş, și-a cerut scuze miercuri, la începutul unei conferinţe de presă în care şi-a anunţat demisia: “În primul rând, aş dori să-mi exprim scuzele în faptul că am întârziat o zi în ceea ce priveşte demisa mea. Am avut nevoie de o zi pentru a pregăti această demisie şi în cursul zilei de ieri am ţinut foarte mult să îl informez pe domnul premier Emil Boc dar şi pe domnul preşedinte Traian Băsescu în legătură cu această decizie. În consecinţă, astăzi, îmi prezint demisia şi la baza demisiei stau motive de moraliate, îmi cer scuze cetăţenilor.”

Fostul ministru a ţinut să puncteze şi actele normative pozitive care au fost susţinute în timpul mandatului său:

“A fost o perioadă extrem de bună în ceea ce priveşte elaborarea unor legi, am promovat 18 legi, printre cele mai importante fiind Salarizarea Unitară, legile Dialogului Social, legea Zilierilor, Legea privind asistenţa socială şi ţin foarte mult la derularea unui program de cămine pentru programe în vârstă.

Premierul Emil Boc a confirmat că Ioan Botiş a demisionat.

UPDATE 2

DLAF: Există indicii de încălcare a conflictului de interese în cazul Botiş

Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) consideră că “există indicii privind încălcarea legislaţiei naţionale şi comunitare în legătură cu conflictul de interese” – în cazul proiectului derulat de ONG-ul bistriţean în care soţia ministrului Botiş este consilier.

“DLAF consideră că, potrivit articolului 52 din Regulamentul 1605 din 2002 al Consiliului din 25 iunie 2002 privind regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităţilor Europene, (în cazul Botiş, n.r.) există indicii privind încălcarea prevederilor legislaţiei naţionale şi comunitare în legătură cu conflictul de interese.

După finalizarea verificărilor, în funcţie de aspectele rezultate, nota de control va fi înaintată organelor competente”, se arată într-un comunicat de marţi al Departamentului de Luptă Antifraudă (DLAF), în care instituţia anunţă anchetarea cazului în care este implicată soţia ministrului Muncii.

Botiş a avut marţi, la Palatul Victoria, o discuţie de 30 minute cu premierul Emil Boc. El  i-a prezentat premierului cazul privind fondurile europene în care este soţia lui este consilier şi  i-a spus că demisia sa este “inevitabilă” – dacă ANI va constata că există un conflict de interese.

“Dacă este un coflict demonstrat în termeni juridici, atunci există o singură cale – îmi voi da demisia”, a spus Botiş.

UPDATE 1

Ioan Botiș, verificat de ANI

Inspectorii Agenției Naționale de Integritate îl verifică pe ministrul Botiș pentru conflict de interese. Ioan Botiş, ministrul Muncii, a declarat luni seară că ar putea să-şi dea demisia, dacă se va dovedi că există un conflict de interese în activitatea sa.

Agenţia Naţională pentru Integritate verifică existenţa unui posibil conflict de interese în cazul ministrului Muncii, în condiţiile în care soţia sa este plătită din bani europeni, pentru un proiect avizat de o agenţie din subordinea Ministerului Muncii. ANI s-a autosesizat după ce informaţiile au apărut în presă.

Un ONG care a cerut și a primit fonduri europene după ce Ioan Botiș a devenit ministru are sediul acasă la el. Soţia ministrului este consilier la această firmă şi este plătită din bani europeni. “Dacă este o problemă de moralitate, voi face acest lucru. Dacă va fi considerată o problemă, aceasta va fi soluţia. Lăsaţi-mi timp de gândire şi vă voi da un răspuns”, a declarat Ioan Botiş.

Asociaţia Parteneriat Euroactiv Bistriţa, cu sediul pe strada Cloşca nr. 3 din Bistriţa-Năsăud, adresă la care locuieşte şi ministrul Ioan Botiş, conform site-ului Ministerului Muncii, a participat vineri la Bursa locurilor de muncă organizată de AJOFM în Bistriţa.

Asociaţia are la dispoziţie 2,13 milioane de lei (21 de miliarde de lei vechi) din care 1,9 milioane de lei fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene, 187.700 de lei bani de la bugetul naţional (circa 2 miliarde de lei vechi). Contribuţia beneficiarului este de 44.000 de lei.