Medvedev, răspuns pentru Băsescu: Rusia vrea participare egală la scut

Categories La zi, trimitere dreaptaPosted on

Medvedev, răspuns pentru Băsescu: Rusia vrea participare egală la scut

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a trimis şefilor de stat din NATO un mesaj prin care confirmă disponibilitatea Moscovei de a lua parte la o apărare antirachetă comună în Europa, dar cere participare egală pentru Rusia şi garanţii că sistemul nu va modifica echilibrul strategic.

Traian Băsescu spusese că va reacţiona la pretenţiile Rusiei doar după poziţia oficială, exprimată de Putin sau de Medvedev.

Medvedev “a confirmat declaraţia făcută la Lisabona cu privire la disponibilitatea Rusiei de a-şi asuma responsabilitatea pentru menţinerea securităţii şi stabilităţii strategice, inclusiv prin crearea unui sistem comun antirachetă în Europa”, a anunţat sâmbătă Kremlinul.

“Mesajul spune că sistemul antirachetă european poate deveni cu adevărat eficient şi viabil numai în cazul unei participări egale a Rusiei şi subliniază necesitatea de a se garanta că desfăşurarea unor capabilităţi antirachetă în Europa nu va submina stabilitatea strategică şi nu va fi îndreptată împotriva niciuneia dintre părţi”, a precizat serviciul de presă al Preşedinţiei.

Imediat după ce România a anunţat, săptămâna trecută, că a fost aleasă baza de la Deveselu, judeţul Olt, pentru a găzdui interceptorii din cadrul scutului american antirachetă, Moscova a cerut, în mod similar, garanţii de la SUA că nu va fi afectat echilibrul strategic din regiune şi nu vor fi vizate capacităţile sale de descurajare nucleară.

După ani de dispute pe marginea acestui subiect, Rusia şi NATO au căzut de acord la summitul de la Lisabona din noiembrie anul trecut să coopereze în apărarea antirachetă. Părţile rămân însă pe poziţii divergente în ceea ce priveşte modalitatea de implementare a sistemului. NATO este în favoarea a două scuturi separate, între care să existe un schimb de informaţii, în timp ce Moscova vrea un sistem comun, care să aibă, deci, o comandă comună.