Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au acţionat pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol în zona de competenţă a judeţului Constanţa, identificând cinci bărbaţi care transportau, cu două autoturisme, aproximativ 370 kilograme de peşte, fără documente legale.
În urma acţiunilor desfăşurate pe raza judeţului Tulcea au fost identificate trei persoane care pescuiau cu 21 de plase tip monofilament, în lungime de 1.175 metri, având capturată cantitatea de 24 kilograme peşte.
● În data de 22.03.2013, în jurul orei 00.15, poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Cernavodă au oprit pentru control, în zona de competenţă, un autoturism marca Ford Escort, înmatriculat în R. Bulgaria, în care se aflau patru bărbaţi.
În interiorul autoturismului au fost găsite 222 kilograme de peşte din specii diferite, pentru care cele patru persoane nu au putut prezenta documente de provenienţă şi transport.
Bărbaţii au declarat că au achiziţionat peştele pe raza judeţului Tulcea, de la persoane necunoscute, cu scopul comercializării în oraşul Feteşti.
● În data de 21.03.2013, jurul orei 10.00, poliţiştii de frontieră din cadrul P.P.F. Midia au oprit pentru control, în zona de competenţă, un autoturism marca Daewoo Cielo, condus de cetăţeanul român P.N.C., în vârstă de 29 ani.
În autoturism au fost găsite două lăzi din plastic şi patru saci din rafie, în care se găseau 147,8 kilograme peşte din specii diferite.
Conducătorul auto, domiciliat în judeţul Constanţa, nu a putut prezenta documente justificative pentru transportul efectuat.
● În aceeşi zi, în intervalul orar 01.00 – 02.00, poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Tulcea au identificat trei cetăţeni români care pescuiau cu 19 plase tip monofilament şi două plase din aţă, având capturată cantitatea de 24 kilograme peşte.
Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării plasele de pescuit în lungime de 1.175 metri, iar cantitatea de 393,8 kilograme peşte a fost predată spre valorificare unor societăţi comerciale de profil, conform procedurilor legale.
Cele opt persoane, domiciliate în judeţele Ialomiţa, Constanţa şi Tulcea, sunt cercetate pentru săvârşirea infracţiunilor de „transport al peştelui fără documente legale”, respectiv „deţinere şi folosire a plaselor de pescuit tip monofilament”, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64 din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.