Investitorii investesc bani in actiunile americane protejate impotriva inflatiei

Categories EconomicPosted on

Firmele care detin actiuni protejate impotriva inflatiei se bucura de cea mai lunga serie de intrari din mai mult de un deceniu, pe masura ce investitorii se pregatesc pentru o crestere a preturilor de consum pe masura ce economia SUA isi revine.

Inca o saptamana incheiata miercuri, in conformitate cu furnizorul de date EPFR – cea de-a 29-a saptamana consecutiva de intrari nete, alte 1.2 miliarde de dolari s-au revarsat in fonduri care cumpara valori mobiliare protejate de inflatia trezoreriei americane sau sfaturi. Acest lucru a dus totalul pana in prezent la 14,4 miliarde de dolari.

Curentul actual de intrari este cea mai lunga perioada de acest gen de la urma crizei financiare mondiale, cand fondurile de tip Tips au inregistrat o crestere neintrerupta din decembrie 2008 pana la inceputul anului 2010.

„Inflatia este principala preocupare”, a spus Collin Martin, un strateg cu venituri fixe la Charles Schwab. ,,[Sfaturile] nu va vor oferi un randament sau un potential de rentabilitate foarte mare, dar daca sunteti ingrijorat de o surpriza semnificativa in sensul cresterii inflatiei, nu exista cu adevarat o investitie mai buna acolo care sa poata actiona ca un hedge.”

Pietele s-au concentrat cu atentie asupra perspectivelor inflatiei de la primele semne din noiembrie ca campania globala de vaccinare impotriva coronavirusului va progresa mai repede decat se anticipase.

Programul de stimulare fiscala a administratiei Biden, de 1,9 miliarde de dolari, adoptat in martie, a alimentat si mai mult previziunile cu privire la preturile mai mari viitoare, economisti notabili, inclusiv fostul secretar al Trezoreriei, Larry Summers, avertizand despre riscurile supraincalzirii celei mai mari economii din lume.

Indicatorul de inflatie preferat al Rezervei Federale – Core PCE – a fost de 1,4% in februarie, iar factorii de decizie politica s-au angajat sa mentina politica monetara ultra-acomodativa pana la o medie de 2%.

Jay Powell, presedintele Fed, si alti oficiali ai bancii centrale au sustinut ca orice crestere a presiunii preturilor va fi ,, tranzitorie ” si probabil ca va disparea pe masura ce lanturile de aprovizionare se adapteaza la cresterea cererii.

Masurile populare de pe piata privind asteptarile inflationale indica faptul ca Wall Street este in general in acord cu aceasta viziune. Ratele de rentabilitate pe doi ani si cinci ani, care provin din Tips si prezic inflatia in doi si cinci ani, se situeaza acum la 2,63 la suta si respectiv la 2,57 la suta, ambele fiind sub 2 la suta in decembrie. Cu toate acestea, ecartamentul de 10 ani este mai mic, cu 2,3%.

Pe masura ce ratele de rentabilitate au crescut, Trezoreriile mai vechi s-au vandut, deoarece valoarea acelor obligatiuni este erodata de inflatie. Aceasta a facut ca randamentul Trezoreriei pe 10 ani sa creasca de sub 1% la inceputul anului la un varf de 1,78%. Acum se ridica la 1,55%.

Strategii de investitii se asteapta ca o crestere economica puternica si inflatia sa o impinga si mai mult: prognozele compilate de Bloomberg indica un randament la sfarsitul anului de 2%.

,,Inflatia tranzitorie poate muta pietele”, a spus Alexandra Lawson, manager de portofoliu cu venituri fixe la Goldman Sachs Asset Management. ,,Acest lucru in sine poate duce la asteptari mai mari de inflatie.”

Ea a adaugat: ,,Daca credeti ca asteptarile de inflatie duc la o inflatie mai permanenta, puteti contribui la compensarea acestei expuneri la Tips”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *