Un senior liberal acuză

Categories CulturaPosted on

Un senior liberal acuză

Semnatarul acestor rânduri a cunoscut adevărata elită liberală, în frunte cu Dinu Brătianu. Ca elev, apoi ca student, i-am văzut pe fruntașii PNL și le-am auzit discursurile în perioada în care comuniștii, prin forță și cu sprijinul sovieticilor, puneau treptat mâna pe putere.

Era perioada în care actualul senior al PNL Radu Câmpeanu, care avea pe atunci douăzeci și ceva de ani, era președintele tineretului universitar liberal și ne electriza prin discursurile sale. Sub conducerea lui Radu Câmpeanu, noi, studenții și elevii din tineretul liberal, am mărșăluit, pe 8 noiembrie 1945, prin centrul Capitalei, în aclamațiile mulțimii, și am participat apoi la marea manifestație populară din Piața Palatului, când ne-am manifestat simpatia față de rege, care prin mijloace constituționale încerca să se opună bolșevizării României.

Manifestanții au fost răspândiți de focurile cu arme automate trase din incinta Ministerului de Interne, la ordinul lui Teohari Georgescu. Deoarece am făcut parte din tineretul liberal, am fost arestat și condamnat, trecând prin temnițele de exterminare de la Jilava și Galați și prin trei lagăre de muncă forțată din Balta Brăilei. În consecință, am dreptul moral să vorbesc despre liberali și liberalism.

Bunăoară, dl Crin  Antonescu susține  că este printre puținii oameni politici care n-au avut nimic în comun cu fosta dictatură comunistă. Din câte știu, pe vremea dictaturii comuniste a fost ginerele tovarășului Trandafir Cocârlă, pe atunci prim-secretar al Comitetului PCR Tulcea și membru în CC al PCR. În prima lui familie s-au petrecut unele tragedii. Mi-am manifestat compasiunea ceea ce domnia sa nu a  făcut când, la rândul meu, am avut unele complicații, nu de ordin familial, ci politic.

M-a atacat. A susținut că înțelege nemulțumirile profesorilor, căci și domnia sa a fost dascăl. Fals. A fost un an muzeograf la Tulcea, de unde l-a luat Stelian Tănase, care la acea vreme era foarte influent în PAC, și l-a făcut deputat. După autodesființarea PAC, Crin Antonescu nu a  intrat în vechiul PNL, ci în formațiunea lui Dinu Patriciu, când „PL Aripa Tânără”, când „PL ’93”.

Cea mai mare îndrăzneală a domniei sale constă în faptul de a fi declarat în repetate rânduri că este succesorul Brătienilor. Este o insultă adusă vechii elite liberale care a pierit în temnițe, mai ales la Sighet. Unii din vechiul tineret liberal, dar ceva mai vârstnici, precum Mihai Fărcăşanu și Vintilică Brătianu sau Adriana Georgescu, au reușit să se refugieze în Occident și, după un timp, mai lung sau mai scurt, au murit.

Singurii urmași ai vechiului tineret liberal suntem noi, octogenari în prezent, care în vremurile evocate eram elevi, dar care am cunoscut vechea elită liberală. Dl Crin Antonescu și cei care-l  susțin n-au nimic în comun cu partidul istoric liberal, ci, dimpotrivă, sunt foști activiști PCR sau urmași ai acestora. În timpul campaniei electorale, Radu Stroe a afirmat, foarte stăpân pe sine, că este membru al PNL din 1990, ceea ce este adevărat. A tăcut, în schimb, asupra trecutului său înainte de 1990, ceea ce tot adevărat este: activist cu plată în cadrul UTC, apoi membru PCR.

Bogdan Olteanu a crescut în Bd. Primăverii, în casa bunicii sale Ghizela Vass, șefa secției de relații internaționale din cadrul CC al PCR. Acest fapt l-a recunoscut chiar Bogdan Olteanu într-o emisiune la un post de televiziune. În fine, Ludovic Orban a recunoscut, tot într-o emisiune televizată, că tatăl său a fost ofițer de Securitate. Desigur, nu trebuie să procedăm precum comuniștii în trecut, să judecăm oamenii de azi după ce au fost părinții sau bunicii în trecut.

În fine, activiști de partid și securiști sau informatori ai Securității nu se află doar în PNL, ci în toate partidele politice, în Parlament și în mediul de afaceri, acest fenomen datorându-se complotului reușit al comuniștilor din decembrie 1989, în frunte cu Ion Iliescu și Silviu Brucan, cu scopul eliminării fizice a lui Nicolae și Elena Ceaușescu și al instaurării în România a unui regim prosovietic.

Dl Antonescu susține că face opoziție de dreapta. Alt fals. Scena în care s-a îmbrățișat, în campanie prezidențială, cu Mircea Geoană, la Timișoara, în timp ce în Piața Operei fluturau drapele roșii, încât s-au revoltat timișorenii, poate fi greu uitată.

De aceea îl rog pe domnia sa să nu mai spună că e urmașul Brătienilor. Dacă aceștia l-ar auzi, s-ar răsuci  în morminte. Lăsați-i să doarmă liniștiți în lumea de apoi, unde i-au trimis călăii comuniști.

Șerban RĂDULESCU-ZONER