România, cu cardul gol
PDL ar putea să coboare și mai mult în sondaje dacă acceptă să se lupte cu opoziția în plină criză. A rămas un partid singur din cauza unor politicieni lipsiți de orizont managerial. Cotroceniul refuză să-l mai ajute, în timp ce PNL și PSD amenință cu moțiunea de cenzură și cu un guvern nou.
Dacă luăm de bună declarația lui Vlădescu referitor la ieșirea economiei din recesiune, pedeliștii lui Boc ar trebui să nu-și mai facă griji că ar putea fi luați la rost de președinte pe motiv că nu și-au îndeplinit cum trebuie mandatul. Nu este exclus ca unii dintre ei să defileze cu povestea ministrului de Finanțe pentru a scăpa de remanierea promisă la începutul verii.
Nu va conta cum se derulează reforma, cine s-a jucat de-a guvernarea sau dacă nu cumva opoziția are motive serioase să ceară demisia unui guvern după zece luni de mandat. Este posibil să nu auzim de reproșuri sau de restanțe pentru a nu se da impresia că România merge pe un drum cu gropi din cauza unor politicieni lipsiți de pragmatism atunci când au decis să reformeze statul. Toate semnalele înregistrate și consemnate în ultimele luni duc la concluzia unanimă că țara a ajuns să aibă cardul gol din cauza unor interese de partid clientelare străine de interesul public. Partidul aflat la putere nu a putut să depășească condiția de partid-remorcă din cauză că nu are politicieni de calibru. Acest lucru a dat libertate opoziției să mimeze un atac mai devreme decât se așteptau unii ca Ponta sau Antonescu. Tot ce încearcă să facă PSD și PNL în ultimele zile nu este altceva decât un efect al bâlbâielilor unor miniștri slab pregătiți în jurul cărora gravitează multe interese clientelare extrem de păguboase. Nu au știut altceva să facă decât să tragă sforile pentru a înlesni accesul profitorilor. Cu siguranță, reforma statului trebuia începută. Operația nu avea cum să fie amânată, de vreme ce alte țări prind viteză datorită măsurilor bune luate cu mulți ani în urmă. Judecați situația Poloniei, de exemplu, la ce cote se află aceasta, și o să constatați ce rol a jucat competența managerială în dezvoltarea economiei poloneze în plină recesiune mondială. Ai noștri politicieni au înțeles că servitorul națiunii înseamnă achitarea unor note de plată pe numele unora care au sponsorizat în campaniile electorale. Repet, nu critic măsurile considerate de unii antipopulare, cum sunt cele care afectează viața zecilor de mii de bugetari rămași șomeri după ani mulți de muncă. Și nici reformarea sistemului de pensii, aflat în faliment de ani de zile. Acuz numai nepriceperea unor demnitari lipsiți de cele mai elementare cunoștințe despre cum trebuie făcută o reformă și, mai ales, cum poate suporta poporul neajunsurile apărute. Împrumuturile externe au rostul lor, salvează o situație de tranzit, dar nu țin de foame la infinit. Vine scadența și factura trebuie achitată. Cum? Cu ce? Poate ne spune Sebastian Vlădescu, cel care a văzut ieșirea din criză tocmai când unii dintre colegii săi de partid îi cer demisia pentru că nu știe ce face și ce spune. România trăiește din împrumuturi, iar unii dau de înțeles că nu ar trebui să ne facem probleme.
Beneficiind de o asemenea abordare, difuzată în public tocmai când achitarea unor taxe produce convulsii sociale la nivel macro, cele două partide din opoziție nu au făcut decât să activeze intenția de a debarca Guvernul Boc în această toamnă, nu înainte de a-l obliga pe Băsescu să plece de la Cotroceni. PNL își face deja planul, cu toate că nu are pregătită o strategie clară pentru a declanșa un atac frontal. Mizează foarte mult pe nemulțumirea populară generată de o criză care nu a putut fi controlată de miniștrii lui Emil Boc și pe o eventuală înțelegere cu PSD, cu condiția ca Ponta să nu ridice pretenții referitor la adjudecarea postului de premier. La rându-le, social-democrații se agită prin diverse locuri cu scopul de a pune PDL într-o lumină și mai proastă, încercând astfel să treacă peste frământările interne din partid, unde „cârlanul” Ponta nu pare a avea o viață prea ușoară. Ambele partide nu sunt pregătite pentru guvernare. Ieșirea lor din scenă nu are în spate un merit politic, pe care electoratul să-l recunoască și, eventual, să-l aplaude. Meritul este doar al pedeliștilor, care i-au permis opoziției să scoată capul, chiar dacă nu are toate rănile vindecate. Greșeala acestor două partide este că vor să răstoarne un guvern doar din ambiție, nicidecum din convingerea că pot sluji țara altfel decât au făcut-o adversarii lor. La acest capitol au datorii mari din guvernările trecute.
Eliade BĂLAN