Eutanasia. Pro sau contra?
Eutanasia și sinuciderea asistată sunt probleme dezbătute intens zilele acestea la Quebec. Dacă medicii și infirmierii pledează pentru îngrijiri paleative înaintea legalizării eutanasiei, cei mai mulți dintre canadieni nu sunt de aceeași părere: 71% din ei sunt în favoarea legalizării eutanasiei, doar 13% împotrivă, iar 16% nu au dat un răspuns.
„Niciodată eutanasia și sinuciderea nu trebuie să fie înlocuitori pentru lipsa unui plan de îngrijire de cea mai bună calitate, oferit persoanelor grav bolnave”, a declarat dr. Louis Godin, președintele Federației Medicilor Omnipracticieni din Quebec.
În Europa, eutanasia este plasată la intersecția dintre moralitate, religie și politică. Mai multe țări au legalizat eutanasia.
Astfel, pe 1 aprilie 2002, Olanda devine prima țară din lume care a legalizat eutanasia. Urmează Belgia, în luna septembrie a aceluiași an. Șase ani mai târziu, deputații din Luxemburg s-au pronunțat în favoarea legalizării eutanasiei în cazurile medicale „fără ieșire”, dar nu au acceptat aplicarea acesteia minorilor.
Alte țări interzic eutanasia, dar acceptă să dea o formă de „ajutor” morții. De exemplu, în Italia, eutanasia este interzisă. Dreptul de a refuza îngrijirile medicale este însă recunoscut prin Constituție.
În Franța, legea Leonetti din aprilie 2005 a instaurat dreptul de „a lăsa să moară” fără a permite medicilor să practice eutanasia.
În Elveția situația este specială. Un medic poate să-i furnizeze unui bolnav incurabil o doză letală a unui medicament pe care îl pregătește el însuși. Complementar acestui act medical autorizat în spitalele elvețiene, există și asociații precum Exit, care a fost creată în 1982.
Membrii asociației pregătesc moral bolnavii incurabili să-și accepte moartea în demnitate, scăpând de suferință. Când aceștia sunt deciși, unul dintre medicii Exit îi pregătește o supradoză a unui medicament care îl adoarme și îl conduce în lumea de dincolo.
În Germania se acceptă eutanasia pasiv (cazul întreruperii unei mașini), însă doar cu acordul pacientului.
În Slovacia, dacă „eutanasia și sinuciderea asistată sunt inacceptabile”, personalul medical poate „atenua” durerea bolnavilor incurabili și a muribunzilor și să le respecte dorințele pacienților în acord cu legislația.
Eutanasia este strict interzisă în Grecia și în România. Încălcarea legislației în vigoare se pedepsește cu până la șapte ani de închisoare.
Rona Rita DAVID