De ce apar gingiile albe?

Categories SanatatePosted on

Gingiile albe pot dezvalui o afectiune orala. Prin urmare, a sti care sunt posibilele cauze ale acestui mic simptom este vital pentru a identifica probleme mai mari.

Desi unii oameni le ignora, gingiile sunt o parte a corpului care poate reflecta faptul ca ceva din corp nu functioneaza bine. Prin urmare, este important sa fiti atenti daca aveti gingii albe sau palide pentru a face o vizita la dentist.

In majoritatea cazurilor nu reprezinta o boala grava. Cu toate acestea, expertii subliniaza ca, uneori, ele sunt semnalul numarul unu care va va alerta daca prezentati un tablou clinic complex.

Placa in exces in gura, o cauza a gingiilor albe

Potrivit urmatorului articol publicat de International Journals of Academic Research World (IJARW), excesul de placa este cea mai frecventa cauza de albire a gingiilor.

Placa formeaza un fel de pelicula care adera atat la aceasta zona, cat si la dinti, si chiar la limba. De obicei apare dupa fiecare masa sau la trezire si, daca nu este indepartat, se transforma in tartru care provoaca inflamatie si respiratie urat mirositoare.

Respiratie urat mirositoare si inflamatie

Cea mai buna modalitate de a evita aceasta problema este utilizarea zilnica a produselor de curatare orala  precum perie, pasta, ata dentara si clatire (de preferinta, daca acestea sunt indicate pentru combaterea placii bacteriene).

Leucoplazie

Persoanele cu leucoplazie au pete albe groase care se formeaza pe gingii, palat si obraji. Uneori pot invada limba si, desi cauzele sunt inca necunoscute, urmatorul articol publicat de Biblioteca Nationala de Medicina din SUA atribuie aceasta problema consumului de tutun si abuzului de alcool.

In cele mai multe cazuri, leucoplazia este o boala benigna. Cu toate acestea, trebuie avuta prudenta deoarece poate insemna prezenta cancerului in stadiul incipient. De fapt, cazurile de cancer la nivelul gurii isi au originea de obicei sub limba si pot aparea si insotite de niste pete albe.

Pe de alta parte, se deosebeste de alte boli bucale, deoarece petele sale apar neregulat. Unele apar ca o placa tare si de nesters, iar altele apar ca pete groase insotite de rozete rosii; cunoscut sub numele de eritroplazie.

Afte bucale

Este o infectie fungica cauzata de cresterea excesiva a ciupercii Candida albicans in cavitatea bucala. Specialistii spun ca aceasta problema afecteaza de obicei bebelusii mai mult, deoarece apare atunci cand sistemul imunitar al persoanei este slabit drastic.

Principalul simptom al acestei boli este aparitia placilor albe si proeminente pe limba, gingii, zonele laterale ale gurii si palatului. Unele dintre aceste leziuni pot ajunge chiar la gat.

Alte consecinte ale suferintei de candidoza orala sunt:

  • Durere la inghitire.
  • gura uscata
  • Sangerare posibila atunci cand leziunile sunt manipulate sau razuite.

Leziunile produse de aceasta boala nu trebuie maltratate sau razuite. De fapt, pentru a le elimina, medicul prescrie formule antifungice care fac ciuperca sa se retraga.

Anemia poate provoca gingii albe

Potrivit unui articol publicat in 2020 de Journal of the Mexican Dental Association , unul dintre simptomele anemiei este gingiile palide si slabe.

Afectiunea se datoreaza scaderii globulelor rosii din sange, care priveaza tesuturile corpului de oxigen si le determina slabirea. La fel, organismul poate manifesta urmatoarele semne in cazul in care suferi de anemie:

  • Oboseala.
  • Ameteala
  • Confuzie.
  • Palpitatii neregulate.
  • Somnolenta.
  • Dificultati de respiratie.
  • Dureri de cap.
  • ameteala
  • Tensiune arteriala scazuta.

Gingivita

Aceasta boala provoaca deformarea gingiilor si roseata, umflarea si sangerarea acestora. La randul sau, originea sa este adesea cauzata de cresterea molarilor de minte, care produce o concavitate in care se depune agentul patogen sau bacteriile.

Cancerul oral, o posibila cauza a gingiilor albe

Aceasta este una dintre cele mai grave tulburari care anunta gingii albe. De asemenea, aceasta boala este unul dintre principalele motive pentru care este vital sa faceti controale regulate la medicul stomatolog. Motivul? Simptomele sale pot fi confundate cu cele ale candidozei sau gingivitei.

Acest tip de cancer ataca de obicei buzele si limba. Cu toate acestea, in unele cazuri poate compromite alte zone ale cavitatii bucale, precum interiorul obrajilor, gingiile sau palatul.

Ceva care deosebeste aceasta boala de celelalte, conform Asociatiei Americane Impotriva Cancerului, este ca pacientul care sufera de aceasta va prezenta un nodul in gura care nu se vindeca, modificari ale vocii si o senzatie de amorteala periodica in cavitate.