Cum sa-ti reglezi sistemul nervos? Top 13 tehnici de incercat

Categories SanatatePosted on

Este perfect firesc sa te simti stresat sau anxios din cand in cand. Se intampla tuturor. Dar stresul ridicat poate avea un impact asupra corpului, in special asupra sistemului nervos autonom, partea a corpului responsabila cu reglarea respiratiei, ritmului cardiac, tensiunii arteriale si digestiei. Intelegand cum sa va reglati sistemul nervos, puteti lua masuri proactive pentru a gestiona stresul, a va imbunatati starea de bine si a trai o viata mai echilibrata.

Cum functioneaza sistemul nervos automat?

Sistemul nervos actioneaza ca centru de control al corpului tau. Este responsabil pentru orice, de la bataile inimii pana la digestie si chiar pentru felul in care va simtiti. O parte a acestuia, sistemul nervos autonom, este extrem de importanta atunci cand vine vorba de bunastarea ta emotionala. Poate fi impartit in doua parti principale: sistemul nervos simpatic si sistemul nervos parasimpatic, ambele utilizand hormoni pentru a ne pregati pentru ceea ce creierul nostru percepe ca fiind nevoile noastre.

Mai precis, atunci cand creierul percepe o amenintare, porneste sistemul nervos simpatic, adica raspunsul nostru de „lupta sau fuga”. Simptomele pe care le simti – inima navalnica, palme transpirate, este modul in care organismul te pregateste pentru o situatie stresanta. Sistemul parasimpatic, pe de alta parte, se activeaza atunci cand creierul nostru crede ca este un moment bun pentru a ne reface, ajutandu-ne corpul sa se calmeze si sa se refaca.

Echilibrul este cheia. Imaginati-va sistemul nervos autonom ca un corp de apa cu fiecare parte trimitand valuri de pe tarmurile opuse. Cand sistemul nervos autonom este echilibrat, ambele parti trimit valuri de hormoni in egala masura care se difuzeaza reciproc si ne ajuta sa ne simtim in control. Daca sistemul nervos simpatic impinge prea multi hormoni de stres devenim anxiosi. Daca sistemul nervos parasimpatic impinge prea multi hormoni de relaxare ne putem simti mut si apatici.

Sistemul nostru nervos mai mare este important, deoarece mentine aproape fiecare aspect al corpului tau sa functioneze eficient, dar sistemul nervos autonom din el este esential pentru sanatatea noastra emotionala. Cand te confrunti cu o situatie stresanta, sistemul tau nervos simpatic te ajuta sa reactionezi in mod corespunzator, ajutandu-te sa intri in actiune. Cand este timpul sa va recuperati, sistemul dumneavoastra nervos parasimpatic va ajuta sa faceti un pas inapoi si sa va relaxati. Cand mentineti un echilibru intre sistemele simpatic si parasimpatic, corpul dumneavoastra este mai bine echipat pentru a raspunde in mod corespunzator la diferite situatii, ceea ce duce la o sanatate fizica si psihica mai buna.

Cum afecteaza stresul sistemul tau nervos

De la termenele limita stranse la locul de munca pana la provocarile personale de acasa, stresul poate veni de oriunde. Dar ce se intampla in interiorul corpului nostru cand ne simtim stresati? 

Cand te simti stresat, corpul tau are un raspuns natural care sa te pregateasca sa gestionezi situatia si senzatia, motiv pentru care s-ar putea sa observi ca ritmul cardiac creste, palmele devin transpirate sau muschii se incordeaza. Toate acestea sunt semne ca sistemul simpatic se pregateste fie sa faca fata provocarii, fie sa scape de ea, deci „lupta sau fugi”.

Cu toate acestea, daca corpurile noastre sunt mereu in stare de alerta maxima, pot aparea probleme. Corpurile noastre nu sunt concepute pentru a fi sub stres in mod constant. Atunci cand sistemul simpatic lucreaza peste ore si corpul nostru este incontinuu inundat de cortizol si adrenalina, putem ajunge sa ne confruntam cu probleme de sanatate. Pe termen scurt, s-ar putea sa ne simtim obositi, iritabili sau sa avem probleme cu somnul. De-a lungul timpului, activarea continua a sistemului nervos simpatic ne poate duce la probleme mai grave, cum ar fi hipertensiunea arteriala, functia imunitara slabita si chiar probleme cardiace.

Care sunt semnele si cauzele unui sistem nervos dereglat?

Uneori, modul in care organismul tau raspunde la anumite situatii poate sa nu se sincronizeze. Aceasta stare de dezechilibru din sistemul tau nervos se numeste sistem nervos dereglat. Exista multe semne comune care arata ca sistemul tau nervos ar putea fi deplasat. 

Recunoasterea acestor semne si intelegerea cauzelor este primul pas in preluarea sanatatii sistemului nervos si restabilirea echilibrului, invitand sistemul nervos parasimpatic sa activeze si sa promoveze relaxarea, scaderea tensiunii arteriale, respiratia constanta si digestia.

Iata cateva dintre semnele ca s-ar putea sa va confruntati cu un sistem nervos dereglat. 

  • Anxietate

  • Atacuri de panica

  • Probleme digestive

  • Probleme cu somnul

  • Oboseala constanta

  • Dureri musculare persistente

Exista, de asemenea, multi factori de stres care pot perturba echilibrul sistemului nervos, inclusiv:

  • Stresul cronic 

  • Ars

  • Evenimente traumatice

  • Obiceiuri proaste de somn

  • Dieta nesanatoasa

  • Nu-ti face timp sa te relaxezi

Cum sa-ti reglezi sistemul nervos: 13 tehnici pentru a restabili echilibrul 

Daca va simtiti vreodata dezechilibrat sau aveti nevoie doar de un moment de calm, incercati aceste tehnici simple pentru a va ajuta sa va reglati sistemul nervos. Fie prin respiratie profunda, atentie sau chiar prin ras bun, gaseste ceea ce functioneaza cel mai bine pentru tine si acorda prioritate sanatatii sistemului tau nervos. 

1. Incearca un oftat fiziologic sau alte exercitii de respiratie

Un oftat fiziologic este un model natural de respiratie profunda constand din doua inspiratii rapide urmate de o expiratie mai lunga. Poate ajuta la calmarea sistemului simpatic si la activarea sistemului parasimpatic.

2. Misca-ti corpul

Exercitiile fizice pot fi o modalitate excelenta de a elibera stresul si de a regla sistemul nervos. Fa o plimbare, practica yoga sau danseaza in camera de zi pe cantecul tau preferat. Activitatea fizica poate ajuta la eliberarea tensiunii si va poate ajuta corpul sa se simta mai relaxat.

3. Folositi o patura cantarita

O patura cantarita va poate activa sistemul nervos parasimpatic prin atingere profunda. Aceasta forma de terapie foloseste senzatiile de atingere si simtire ca tehnica de calmare. Combinatia dintre o patura ponderata si activarea sistemului nervos parasimpatic poate ajuta la relaxarea naturala a corpului si la calmarea mintii. 

4. Mediteaza pentru a-ti calma mintea

Meditatia poate oferi multe beneficii, inclusiv ajutarea la reducerea stresului si restabilirea sistemului nervos. Incearca sa stai intr-un spatiu linistit, sa inchizi ochii si sa te concentrezi pe respiratie sau pe o fraza linistitoare. Acest lucru va poate ajuta sa va centrati gandurile si sa va calmati mintea.

5. Introduceti atentia in rutina dvs. pentru a ajuta la reducerea stresului

Concentrarea asupra atentiei sau a fi prezent in momentul actual poate fi terapeutica si va poate ajuta sa va intemeieze si sa va reaminteasca sa existati in prezent. Incercati sa va impamantati simtind pamantul sub picioare, textura unui obiect in mana sau senzatia de vant pe piele. 

6. Canta sau razi

Cantarea si rasul pot stimula atat nervul vag, principalul nervul din sistemul tau nervos parasimpatic, care te poate ajuta sa te simti relaxat. Cantarea si rasul maresc, de asemenea, aportul de oxigen, ceea ce poate ajuta la imbunatatirea energiei si a dispozitiei.

7. Fa-ti un masaj sau o imbratisare

Atingerea poate fi un instrument puternic pentru relaxare. Ofera-ti un masaj de vindecare frecandu-ti usor tamplele, gatul, bratele sau picioarele, unde stresul poate fi adesea stocat. Sau incercati sa va infasurati cu bratele pentru o imbratisare, ceea ce va poate oferi confort si un sentiment de siguranta. 

8. Incercati sa atingeti

Tehnica de libertate emotionala (EFT) este o practica in curs de dezvoltare care implica atingerea usoara a anumitor puncte de pe corpul tau, concentrandu-te pe o fraza de calmare. Unele zone comune in care sa se angajeze in atingere includ palma exterioara, centrul fruntii, sub nas si sub buza, pentru a numi doar cateva. 

9. Pune-ti picioarele pe pamant

Dovezile preliminare sugereaza ca contactul direct cu solul (cunoscut sub numele de impamantare) poate ajuta la calmarea sistemului nervos si la readucerea in echilibru. Impamantarea poate fi la fel de simpla ca si asezarea picioarelor goale pe pamant.

10. Conecteaza-te cu natura

Iesi afara si simti soarele pe piele sau asculta pasarile. Natura poate avea o influenta calmanta si poate promova constientizarea si sentimentul de a fi prezent, ambele putand fi in mod natural relaxante.

11. Fa un dus rece

Socul unui dus cu apa rece poate zgudui sistemul nervos. Acest lucru poate ajuta la reducerea stresului.

12. Folositi coreglementarea

Coreglarea este locul in care oamenii se acorda reciproc starilor emotionale, ceea ce poate ajuta la stabilizarea si echilibrarea sistemului nervos. Acest lucru poate insemna sa vorbesti cu cineva in care ai incredere si sa exersezi empatia, deoarece impartasirea si trairea sentimentelor pot fi o modalitate excelenta de a regla emotiile.

13. Prioritizeaza somnul

Somnul este atunci cand corpurile noastre se intineresc, se odihnesc si se restabilesc. In timpul somnului, creierul nostru nu numai ca se odihneste, ci si foloseste acest timp pentru a permite neuronilor sai sa comunice intre ei, ceea ce duce la reglare. Somnul va poate ajuta, de asemenea, sa va curatati mintea de factorii de stres, care va ajuta sa va treziti simtindu-va improspatat.