Cine e mai hoţ?

Categories opiniiPosted on

Cine e mai hoţ?

Carol Roman

La noi, după cum afişează ziarele, parcă s-ar desfăşura o competiţie intitulată „Cine fură mai mult”. Se fură şine de cale ferată, stâlpi de telegraf, cabine telefonice, capace de canal etc. etc.

Aşa se explică faptul, după cum am aflat de la un indiscret cu limbă lungă, că adesea au loc veritabile schimburi de experienţă în această branşă, după cum este şi cel descris de un martor ocular, prieten de-al pricinaţilor.

Cică un hoţ din Capitală s-a dus în vizită la un coleg de breaslă de-al său, într-un judeţ din sudul ţării. Acesta îl invită acasă. Şi ce vede? O vilă ultra, cu faianţă şi WC cu dubing, cu clanţe şi mobilă finlandeză, cu video american şi instalaţie electronică japoneză, deci toate de provenienţă occidentală. În sufragerie, la o cafeluţă, bucureşteanul se miră:

„Eşti tare, domnule! De unde atâta bănet?”
Cel din sud se duce la fereastra deschisă şi-i arată ceva cu mâna.
„Ce vezi acolo?”
„Un pod…”
„Asta e… Un camion cu ciment la pod, unul la mine, unul la pod, unul la mine… înţelegi?”
„Ăhă”, răspunse colegul, căzut pe gânduri.

Peste un an, hoţul bucureştean îl primeşte în vizită pe sudist O vilă mare a dracului, debordând de gusturi dubioase: cu clanţe, budă şi chiuvete de aur, cu picturi celebre chiar şi în WC-uri, cu living şi piscină, cu vreo 15 turnuleţe pe casă. Proprietarul este întrebat:
„Cum ai izbutit aşa ceva, domnule?”
Bucureşteanul, simplu, modest, repetând ritualul de la casa invitatului, îl cheamă la fereastra de la şosea:

„Ce vezi acolo?”
„Păi, nu văd nimic… nici un pod…”
„Asta e… Înţelegi? Noi nu ne încurcăm”

Cei ce au scornit povestea asta sunt nedrepţi; pentru că în această materie nu numai unii ca aceştia se află în competiţie. Mai ai dracu’ sunt cei de sus pe care-i vedem pozând în fete mari pe sticlă.

Şi o sugestie: Oare n-o fi util pentru toţi să se organizeze concursuri „Cine fură mai mult” în stilul celor organizate de televiziuni? Util pentru hoţi, util pentru autorităţi, util pentru cei aflaţi la început de carieră, util pentru lumea bună, util pentru creşterea audienţei de la televiziuni, cu alte cuvinte, util pentru toţi. Nu?

Carol ROMAN