Vasele de sânge, curățate cu statine naturale

Categories ViațăPosted on

Vasele de sânge, curățate cu statine naturale

Usturoiul conține aliină, substanță ce reduce mai modest, dar sigur, nivelul colesterolului

AJUTOR. Frunza de anghinare conține flavonoizi care acționează în scăderea colesterolului

Fitoterapia își dovedește utilitatea în abordarea pacienților care au un nivel periculos al colesterolului în sânge. Studiile au demonstrat că o serie de plante cum ar fi usturoiul, anghinara sau păducelul reduc mai mult sau mai puțin spectaculos colesterolul.

Un nivel ridicat de colesterol în sânge reprezintă pentru orice bolnav depistat cu dislipidemie un factor major de risc cardiovascular. O serie de plante la care nici nu te aștepți conțin substanțe uimitoare ce favorizează reducerea colesterolului din sânge.

„Produsele vegetale, prin fitocomplexele lor cu multiple acțiuni sinergice, pot constitui un real ajutor în terapia standard sau chiar alternative de tratament contra dislipidemiei, în anumite condiții”, a specificat dr. Larisa Ionescu-Călinești, medic primar în medicină internă la Institutul Național de Medicină Alternativă și Complementară.

Celebrele statine, medicamente de sinteză, și-au dovedit de-a lungul timpului, în practica clinică, rolul esențial în reducerea colesterolului. Totuși, ce ne facem cu pacienții pândiți de boala cardiovasculară, unde  tratamentul cu statine este contraindicat?

Sau ce li se recomandă bolnavilor care au suferit efecte adverse din cauza acestor medicamente, cum ar fi tulburările gastrointestinale? Mai mult, cum ne eliberăm de teama că statinele au un risc cancerigen, suspiciune nespulberată total?

De asemenea, cum se poate evita pericolul colesterolului scăzut excesiv? La aceste întrebări ar putea răspunde natura.

Efecte vasoprotectoare

Usturoiul (Allium sativum), drojdia de orez roșu (Monascus purpureus), extractul de anghinară (Cynara scolymus), ceaiul verde (Thea sinensis), modestul păducel (Crataegi spp), ciupercile (Pleurotus ostreatus) sau chiar un polialcool extras din trestia de zahăr sunt doar câteva exemple de statine naturale, o speranță pentru anumite categorii de bolnavi cu dislipidemie.

VEDETĂ. Usturoiul, o adevărată santinelă pentru bolile cardiovasculare

Puțini știu că banalul usturoi este cea mai studiată plantă pentru dislipidemie, fiindu-i dedicate peste 3.200 de articole în publicațiile medicale, a subliniat dr. Larisa Ionescu-Călinești.

Suplimentele naturale  sunt, de asemenea, în topul vânzărilor. Secretul constă în faptul că usturoiul conține o serie de compuși biologici activi, cum ar fi aliina. Extractele standardizate cu minimum 1,3% aliină indică o scădere modestă, dar sigură, a colesterolului și a trigliceridelor.

Numai patru grame de bulb de usturoi conțin 1% aliină. Recomandările vizează administrarea între 600 și 1.200 de mg extract pe zi, împărțit în trei doze.

De asemenea, usturoiul are o acțiune favorabilă în boala cardiovasculară, având rol antioxidant, antiinflamator, vasodilatator etc.

Totuși, medicii recomandă anumite precauții în administrare, la asocierea cu anticoagulante orale sau medicamente antitrombotice.

O altă statină naturală o reprezintă frunza de anghinare. Această plantă conține flavonoizi care acționează în scăderea colesterolului. Studiile științifice au demonstrat că, după șase săptămâni de administrare a extractului de anghinare, colesterolul scade cu 23%.

Frunzele de anghinare protejează și vasele de sânge împotriva depunerii plăcilor de aterom, fiind și un autentic antioxidant.

Drojdia de orez roșu, extract obținut prin fermentarea orezului cu ajutorul culturilor de fungi, este cunoscută din vechime de medicina chineză pentru calitățile sale în stimularea digestiei și revitalizarea sângelui.

Pacienții sesizează că, după o cură cu acest extract (1.200-2.400 de mg pe zi), se obține o scădere a grăsimii nefaste din sânge cu peste 24%.

Colesterolul „rău” sau LDLc este o substanță grasă în exces, ce se poate depune pe pereții vaselor de sânge. În timp, se formează depozite dure care duc la scăderea elasticității vaselor și îngreunează circulația sângelui. Depunerea plăcilor pe artere produce blocarea acestora și de aceea apare infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. Cu cât nivelul LDLc și cel de trigliceride este mai mare, cu atât crește riscul cardiovascular.

Ioana GEORGESCU