The Zodiac: carte vs film, care este mai bun?

Categories CulturaPosted on

Cartea Zodiac de Robert Graysmith din 1986 spune povestea lui The Zodiac Killer, criminalul in serie care a terorizat zona San Francisco incepand cu sfarsitul anilor 1960. Graysmith a fost caricaturist la San Francisco Chronicle si a fost acolo cand ucigasul Zodiac a trimis scrisorile si cifrurile din ziar pentru a batjocori politia.

Cartea este o portretizare a unui moment decisiv din istoria Americii, deoarece ucigasul zodiacal a fost primul criminal in serie american modern care a devenit parte a culturii nationale intr-un mod fara precedent. Cartea lui Graysmith este in mare masura un produs al epocii si, prin urmare, se simte foarte diferita de cartile moderne despre crime adevarate. Dar asta face parte din ceea ce face cartea grozava!

Scris si tiparit intr-un moment cu mult inainte ca adevarata crima sa fie industria masiva care este astazi, Zodiac este cu adevarat un produs al cercetarilor si al faptelor fara multe infloriri literare. Ceea ce straluceste in proza ​​rara si eficienta este purul impuls de a prezenta faptele Zodiacului.

Aceste fapte sunt mai mult decat suficiente pentru a spune o poveste captivanta si infricosatoare. Cu mult inainte de a exista canale intregi dedicate cauzelor judiciare si crimei adevarate, au existat ucigasul Zodiac si cei care au fost fascinati de caz. Cartea este scrisa de unul dintre acei oameni. Zodiac nu spune doar povestea unui ucigas in serie, ci spune povestea unei epoci diferite si a unei tari diferite.

Filmul

In 2007, Zodiac , o adaptare cinematografica a cartii lui Graysmith de David Fincher, a avut premiera in cinematografe. Inca de la inceput, este clar ca s-a acordat timp si atentie considerabil cercetarii faptelor cazului. Rezultatul este ca Zodiac nu se simte deloc ca un film criminal tipic.

De fapt, are ritmul, fluxul si stilul lent, metodic, dar linistit deranjant, ale unei carti bune despre crime adevarate sau chiar ale unui documentar. Nu exista nicio confruntare dramatica uriasa in cele din urma cu ucigasul si niciun final culminant care poate fi gasit in majoritatea filmelor criminale.

In schimb, Zodiac este un film despre investigarea unuia dintre cei mai faimosi criminali in serie din istoria Americii. Spre deosebire de multe filme criminale, in care ucigasul in serie sau chiar victimele sunt accentul central, aici accentul este pus pe ancheta in sine. Acea investigatie metodica si prezentarea faptelor sunt inima filmului, deoarece arata toate suisurile si coborasurile pe care le-au experimentat anchetatorii si alte persoane implicate in timp ce incercau sa prinda Zodiacul. In calitate de membru al publicului, simti emotia cand un suspect care arata bine este dezvaluit, doar pentru ca sperantele tale zdrobite de o noua informatie.

Filmul face, de asemenea, o treaba superba de a crea starea de spirit, atmosfera si stilul epocii. Zodiac arata sfarsitul anilor 60, asa cum a trait cea mai mare parte a Americii de mijloc, ceea ce a facut ca uciderile din zodiac sa fie atat de terifiante fara precedent pentru oamenii din acea epoca.

Acest lucru a fost cu mult inainte ca adevarata crima sa fie un interes atat de raspandit si popular si, intr-un fel, Zodiac arata de ce acel gen a devenit o astfel de fascinatie. Crimele pe care le-a comis Zodiacul se intamplau oamenilor obisnuiti in locuri in care locuiau si lucrau oamenii obisnuiti. Si nu se putea spune unde era si cati oameni ucisese sau atacase cu adevarat.

Filmul face o treaba grozava de a arata cum atrage cazul. Inainte sa-ti dai seama, au trecut ani si decenii si inca nu esti mai aproape de a sti cine a facut-o.

Din pacate, Zodiac arata realitatea cruda a multor investigatii, in special a acelei epoci, deoarece crima nu a fost niciodata rezolvata oficial, desi este una dintre cele mai importante crime americane vreodata. La fel ca si cartea, filmul Zodiac are o atentie uimitoare in prezentarea faptelor in toata lumina lor si spune povestea nu doar a unui criminal in serie, ci si a unei epoci diferite, a unei modalitati de gandire si a unei culturi diferite.

Un fapt foarte important pe care il arata filmul este ca aceasta a fost o era inainte de probele ADN si comunicarea instantanee, asa ca impartasirea informatiilor despre crime a fost mult mai dificila, complexa si consumatoare de timp. O scena grozava care arata subtil cum se schimba cultura pe masura ce se deruleaza cazul este aceea in care persoanele implicate in cazul Zodiac merg la filme, iar filmul care se joaca este Dirty Harry , filmul iconic Clint Eastwood in care raufacatorul filmului este o versiune fictiva a filmului. Ucigasul zodiacului.

Carte versus film

Cartea si filmul se completeaza foarte bine pentru ca filmul preia cartea si o imbunatateste. Spre deosebire de majoritatea adaptarilor de carti, Zodiac nu trebuie sa munceasca din greu pentru a adapta povestea pe ecran sau pentru a-si da seama ce sa arate, ceea ce este un avantaj al unei povesti non-fictiune. Crimele descrise in carte se aseamana mai mult cu reconstituiri decat dramatizari tipice, din cauza cat de meticuloase sunt filmate si descrise.

Insa un lucru pe care filmul il arata in profunzime pe care cartea nu il arata este impactul pe care cazul il are asupra tuturor celor implicati. Acesta este poate cel mai mare mod in care filmul complimenteaza si imbunatateste cartea, pentru ca ii aduce la viata anchetatorilor. In timp ce intr-o carte pot exista una sau doua note care se refera la o experienta, filmul Zodiac il aduce pe autorul Graysmith la viata ca un personaj la fel ca politistii care investigheaza crimele.

O scena iese in evidenta ca mai mult decat eficienta in a arata cat de infricosatoare ar putea fi scrisul despre caz, mai ales in acele zile. In scena, Robert Graysmith (interpretat de Jake Gyllenhaal) se intalneste cu un barbat despre o potentiala pista in caz, iar impreuna cei doi merg la el acasa pentru a se uita sa scrie mostre pentru cineva care ar putea sau nu sa fie implicat in crimele Zodiac. .

Scena care urmeaza nu numai ca surprinde emotiile din viata reala care se pot intampla intr-un caz ca acesta, ci este si una dintre cele mai subtil scene de suspans care au avut loc intr-un film din ultimele decenii. Nu exista muzica de rau augur, nicio sperietura de sarituri exagerate, doar o implicatie linistita, desi terifianta. Si ca multe lucruri care implica o ancheta penala, poate ca nu a fost nimic, dar posibilitatea este mai mult decat suficienta pentru a fi infricosatoare.

Celalalt lucru pe care filmul il surprinde asupra unei carti este efectele mai mari pe care o astfel de crima le are asupra unei comunitati. Scena in care cineva care pretinde a fi Zodiacul suna la un post de televiziune local poate merita doar o scurta mentiune intr-o carte, dar scena care arata ca a fost recreat este destul de nelinistitoare si surprinde teroarea care ar fi putut sa pandeasca oriunde in zona. in timpul ucigasului Zodiac. La fel ca si cartea, filmul nu infrumuseteaza sau exagereaza niciodata lucrurile pentru ca nu trebuie.

Cand vine vorba de a decide care dintre ele a fost cel mai bun, este o chemare grea. Pentru cei care cauta o privire cuprinzatoare si completa asupra intregului caz Zodiac, cartea este cel mai bun pariu, dar pentru un film realizat cu brio, care spune o poveste importanta si arata impactul adevarat pe care o obsesie criminala il poate avea asupra oricui, filmul este invingatorul clar. In acest caz de carte versus film, unul nu il eclipseaza atat de mult pe celalalt, deoarece ambele sunt exemple excelente ale mediului lor. Oricum, ambele sunt foarte recomandate.