Şpăgi pentru permise auto, în sacoşele cu vinete şi varză

Categories La ziPosted on

Şpăgi pentru permise auto, în sacoşele cu vinete şi varză

Poliţiştii care îi ajutau pe diverşi candidaţi să obţină permisul de conducere pe bază de mită aveau diverse metode de a primi banii necuveniţi. Sacoşele de la piaţă, cu vinete şi varză, erau printre mijloacele folosite pentru a încasa şpaga, după cum spun anchetatorii, citaţi de Realitatea TV.

Instructorii şi poliţiştii arestaţi în dosarul permiselor eliberate ilegal în Capitală se întâlneau în locuri stabilite anterior. Unul dintre instructori l-a vizitat acasă pe agentul Nicolae Gheorghe care îi spusese că se află “prin curte, pe aici, la un grătar”.

Pentru a-i aranja obţinerea permisului auto pentru un elev, instructorul Nicolae Vlaicu l-a sunat pe agentul Nicolae Gheorghe şi au stabilit să se întâlnească la piaţă, după ce poliţistul i-a spus interlocutorului: “Nevastă-mea mă bate la cap să iau şi eu nişte vinete”. Anchetatorii susţin că instructorul auto a fost de acord să îi ofere agentului legumele şi i-a cerut să facă o listă cu ce are nevoie. La sfârşitul lunii august 2010, cei doi s-au întâlnit în zona stabilită, instructorul a luat din maşina sa şi a dus poliţistului patru plase, cu verze şi vinete.

Anchetatorii au găsit, în urma percheziţiilor efectuate la domiciliile celor patru poliţişti arestaţi ulterior, diferite sume de bani.
În dosarul permiselor auto eliberate ilegal au fost arestate până în prezent 14 persoane.

Anchetatorii au aflat poreclele unor ofiţeri din Direcţia Permise, care erau folosite în discuţiile referitoare la mită. Astfel, comisarul Marian Lefescu era poreclit “Lefe”, comisarul şef Ştefan Gabriel – “Mamiţu”, comisarul Florin Dunca – “Mustaţă”.
Cei implicaţi în scandal foloseau mai multe expresii codificate. “Încheierea cu bine a lucrărilor de amenajare” se referă la faptul că elevii au promovat examenul pentru permisul auto, în timp ce pentru sumele de bani date pentru promovarea probei practice erau folosite expresii ca “palme”, “cărămizi” sau “lumânări”.

Curtea de Apel Bucureşti a decis definitiv, miercuri, că toate cele 14 persoane arestate în dosarul permiselor din Capitală rămân în arest, după ce a respins recursurile acestora împotriva deciziei de săptămâna trecută a Tribunalului Bucureşti, care a emis mandate de arestare pe numele lor.