Coincidenţă sau poate nu, Convenţia Naţională Extraordinară a PDL, în cadrul căreia va fi ales noul preşedinte al partidului, va avea loc pe 23 martie, zi în care cu toţii bine ar fi să celebrăm Ora Pământului. Evenimentul aparent fără nicio legătură cu momentul politic din PDL este organizat în ultima sâmbătă a lunii martie a fiecărui an, care are ca scop sensibilizarea utilizatorilor de energie electrică față de problema dioxidului de carbon emis în atmosferă la producerea energiei electrice. Practic, Ora Pământului constă în stingerea luminii și oprirea aparatelor electrocasnice neesențiale timp de o oră, în mod voluntar, atât de către consumatorii individuali cât și de către instituții și unități economice.
Rămâne de văzut dacă cel care va câștiga șefia PDL va stinge lumina la sediul din Modrogan și prin extrapolare cine o va face şi în sediul din Lahovari?! Convenţia Naţională Extraordinară a PDL va avea loc în 23 martie, la pavilionul expozițional Romexpo. La alegerea noului președinte al partidului vor participa 5.000 de delegați. 109 sunt numai de la Constanţa. După cum se ştie, pentru postul de președinte al PDL și-au anunțat candidatura trei politicieni: actualul lider liberal, Vasile Blaga,Elena Udrea şi Monica Macovei.
Lista de delegaţi nevalidată şi în BPJ!!?
Dacă dragostea e mare, nu mai contează sexul este o vorbă adesea folosită în politică. Deşi la alegerile interne, nu s-a găsit niciun “bărbat” politic care să-l contracandideze pe Chiru la funcţia de preşedinte, vocile critice la adresa acestuia din urmă nu prididesc să mai tacă. Un alt subiect ţine în aceste zile pagina relaţiilor colegiale între democrat-liberalii constănţeni. Subiectul nu pare lipsit de importanţă mai cu seamă că priveşte lista de delegaţi la Convenţia Naţională, practic în spatele fiecărui om aflându-se votul câştigator pentru una dintre cele trei moţiuni. Şuşotelile par însă să prindă contur şi ca de obicei adevărul este undeva la mijloc. Preşedintele PDL Constanţa, Gigi Chiru susţine că propunerile pentru întocmirea listei delegaţilor care vor participa la Congresul PDL din 23 martie aparţin exclusiv preşedinţilor de Colegii, aceştia fiind şi singurii care au dreptul s-o conteste. Chiru spune că lista nu a făcut-o din pix şi modificările ei vor fi votate într-un Birou Permanent Judeţean, probabil înainte de Congres.
109 voturi se împart între Blaga şi Udrea
Lista delegaţilor este deschisă evident de membri de drept, Christian Gigi Chiru, preşedinte organizaţie judeţeană şi Constantin Chirilă, preşedinte interimar organizaţia municipală, urmaţi de deputatul Florin Gheorghe şi vicepreşedinţii:Gheorghe Măndilă, Elena Ivănescu, Cosmin Clinciu, Nicolae Ciucă, Cristian Drăghici, Mihai Durbală, Zanfir Iorguş, Iustin Roman, Oana Florea. Acestora li se adaugă membri aleşi, peste 90 la număr. Deşi preşedintele organizaţiei susţine că fiecare delegat are dezlegare să voteze după cum doreşte, taberele par să se fi împărţit. Chiru nu a făcut un secret niciodată din susţinerea pe care i-a acordat-o lui Blaga încă de la alegerile din 2010. De cealaltă parte, s-a poziţionat deputatul Florin Gheorghe care alături de Zanfir Iorguş şi primarii din Castelu, Nicolae Anghel şi Poarta Albă, Vasile Delicoti o susţin pe Elena Udrea. Printre susţinătorii Elenei Udrea, din afara partidului se regăseşte şi fostul prefect, Claudiu Palaz dar şi alţi foşti lideri democrat-liberali, cum ar fi Paul Brânză sau Gheorghiţă Corbu. De altfel deşi nu a dorit să facă nicio declaraţie pe acest subiect, Palaz a cinat în urma cu o săptămână în compania fostului ministru al Dezvoltării şi Turismului. Zvonurile potrivit cărora Palaz forţează o revenire în politică direct în PDL au început astfel să prindă contur. Şi pe cine era să susţine fostul prefect dacă nu pe Udrea cu care a lucrat în mandatul său, ştiut fiind faptul că cel care s-a opus vehement candidaturii sale la funcţia de primar al Constanţei din partea PDL a fost Vasile Blaga, pe atunci secretar general al partidului. Urmare a acestei întâlniri pe o reţea de socializare a luat naştere şi „Noul PDL”, imaginat la conducerea Elenei Udrea.
Ultimul Congres PDL?!
Frământarea actuală din PDL este şi bună, dar şi periculoasă, ar spune cei care au rămas obiectivi. O analiză publicată de blogary.ro, scotea în evidență faptul că, la alegerile locale de anul trecut, PDL a luat cam același număr de voturi că la localele din 2008, adică înainte de adoptarea măsurilor de auteritate. Anul trecut, democrat-liberalii au fost votați de 2.209.167 persoane (22.52%), în timp ce în 2008 au adunat 2.239.440 de voturi (28.15%). Diferența a fost de doar 30.000 de voturi mai mult. Faptul că PDL și-a păstrat nucleul dur după ce Emil Boc a tăiat salariile, a mărit TVA și a disponibilizat bugetari este o performanță. Poate nu un succes, dar nicidecum un dezastru. Această realitate ar fi fost mult mai credibilă pentru electorat, decât să-l înlocuiesti pe Emil Boc cu un politician din anii 90 și să pretinzi că el este alternativa modernă la un USL retrograd, bolșevic, ce terfeleste principiile democratice ale statului de drept. În aceste condiții o întrebare legitimă este de ce a fost sacrificat Emil Boc, împreună cu echipa sa, din care făcea parte și Elena Udrea? Nu cumva pierderea milionului de voturi între locale și parlamentare este o consecință a acestei erori strategice. O eroare impusă în partid la insistențele actualului președinte, dornic să-și ia revanșa, după ce Emil Boc îl bătuse, e drept ajutat de Traian Băsescu. Nu este exclus să asistăm pe 23 martie la ultimul Congres PDL în actuala formulă şi în lumina reînfiinţării Alianţei “Dreptate şi Adevăr” FC – PNŢCD.