Cifra de afaceri a companiilor create de rezidentii electronici estonieni depaseste acum 1,67 miliarde de euro

Categories EconomiePosted on

E-rezidentii Estoniei, care au infiintat 13.000 de companii estoniene in intreaga lume de la lansarea programului de e-rezidenta in decembrie 2014, au acumulat acum o cifra de afaceri totala care depaseste 1,67 miliarde de euro. Cresterea a fost alimentata de o recenta crestere substantiala a companiilor din Estonia infiintate de rezidenti electronici pentru a avea acces pe piata Uniunii Europene. E-rezidenta a raportat, de asemenea, o crestere semnificativa a noilor e-rezidenti de la inceputul focarului Covid-19.

Potrivit lui Ott Vatter, director general al e-rezidentei, cifra de afaceri a companiilor de e-rezidenti creste rapid.

„In 2016, cifra de afaceri totala a companiilor cu domiciliul electronic cu sediul in Estonia a totalizat 72,4 milioane de euro. Anul trecut, a crescut de peste sapte ori, totalizand peste 535 de milioane de euro. ”

Cresterea rapida, spune el, se bazeaza pe cresterea recenta a companiilor din Estonia infiintate de rezidentii electronici. E-rezidentii au lansat 8.300 de noi afaceri in Estonia in ultimii doi ani: Estonia are o populatie totala de doar 1,3 milioane de persoane.

„In 2019, e-rezidentii au infiintat o sesime din toate companiile noi create in Estonia”, adauga Vatter. „Aceasta inseamna ca, in medie, e-rezidentii au creat 11 companii in fiecare zi. Cu toate acestea, in primul trimestru al anului 2020, pe fondul focarului Covid-19 din tarile Uniunii Europene, inclusiv Estonia, rezidentii electronici au creat cu aproape 50% mai multe companii decat in ​​aceeasi perioada din 2019. Acest lucru demonstreaza ca administratia independenta a locatiei este chiar mai mare relevante intr-o situatie de criza globala. ”

Cresterea totala a cifrei de afaceri a companiilor din Estonia a rezidentilor electronici a condus, de asemenea, la cresterea veniturilor fiscale medii ale acelorasi companii.

In 2019, venitul fiscal mediu cumulat creat de companiile estoniene ale rezidentilor electronici a crescut cu 32%.

„Un numar mare de companii cu rezidenta electronica si-au dus produsele si serviciile pe piata mondiala, dintre care multe au beneficiat de a deveni companii din UE datorita e-rezidentei, generand, de asemenea, cererea clientilor la nivel global. De asemenea, majoritatea afacerilor lansate de rezidentii electronici joaca un rol activ in construirea unei societati bazate pe cunoastere si sunt active in domenii care creeaza o valoare adaugata remarcabila pentru economie ”, explica Vatter.

Multi rezidenti electronici care au infiintat companii in Estonia in ultimele sase luni inca lucreaza din greu la dezvoltarea produselor si serviciilor.

„Antreprenorii din intreaga lume vad valoarea adaugata pe care o aduce e-rezidenta, intrucat le oferim posibilitatea de a utiliza serviciile electronice digitale din Estonia si de a-si conduce compania de la distanta. Cu pandemia Covid-19 in curs de desfasurare, multe tari din intreaga lume sunt inca complet sau partial blocate, ceea ce inseamna ca antreprenorii si IMM-urile cauta cu disperare modalitati alternative de a-si mentine companiile in functiune. E-rezidenta va fi intotdeauna acolo pentru a sprijini acele companii care sunt ingrijorate de viitor „, conchide Vatter.

Programul de e-rezidenta a fost lansat de guvernul eston in 2014, cu scopul de a oferi nerezidentilor din intreaga lume acces sigur si transparent la serviciile digitale pioniere ale Estoniei.

Proprietarii de carti de identitate digitale rezidente electronice pot semna digital documente si pot accesa portaluri si sisteme de informatii care accepta carti de identitate din Estonia care sunt conforme cu eIDAS. E-rezidenta in sine nu ofera cetatenia estona, rezidenta fiscala, rezidenta sau dreptul de a intra in Estonia sau in Uniunea Europeana.

Cu toate acestea, la inceputul acestei luni, Estonia a deschis cereri pentru viza sa de nomada digitala, care permite cetatenilor internationali din Estonia sa lucreze pentru un angajator international sau ca independent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *