Emotii sociale: ce sunt acestea?

Categories LifestylePosted on

Una dintre cele mai puternice si distincte emotii sociale este iubirea. Aceasta experienta actioneaza ca un lipici social pentru a construi legaturi intre noi si pentru a avea grija de cei pe care ii iubim cel mai mult.

Emotiile sociale sunt acele stari care apar numai atunci cand suntem in compania uneia sau mai multor persoane . Un exemplu in acest sens ar fi rusinea, un sentiment care se naste practic din punerea propriei valori in ochii altora. Ambele sunt experiente pozitive si negative care ne orchestreaza relatiile si chiar modul in care ne vedem pe noi insine.

De asemenea, exista un fapt interesant in aceasta zona. Fiecare limbaj are definitia starilor emotionale specifice care apar numai intre grupurile sociale. Un exemplu in acest sens il gasim in termenul german S chadenfreude . Acest cuvant poate fi tradus ca placere atunci cand observam nenorocirea altora, bucurandu-se de raul altuia.

Pe de alta parte, in franceza gasim o expresie mult mai imbogatitoare : retrouvailles, simbolizand acea bucurie pe care o traim de obicei atunci cand gasim accidental pe cineva pe care nu l-am mai vazut de mult timp si pe care il apreciem. Astfel, dupa cum putem vedea, exista multe senzatii, sentimente si reactii pe care le putem experimenta atunci cand facem parte din societate.

De aceea, expertii tind sa diferentieze emotiile individuale de emotiile sociale . Acestea din urma sunt probabil mai interesante pentru ca sunt transferate, sunt contagioase , ne permit sa cream legaturi intre noi si sunt, uneori, motive pentru probleme si dezacorduri. O analizam.

Ce sunt emotiile sociale?

Rolul emotiilor in fiecare dintre scenariile noastre este decisiv. Si interesant, acesta este ceva de care nu suntem intotdeauna constienti. In general, intelegem aceste stari psihofiziologice ca stari interne care ne pregatesc sa dezvoltam o serie de comportamente cu care sa reactionam la cerintele de mediu.

Cu toate acestea, sa ne gandim: multe dintre aceste provocari au mult de-a face cu grupurile de oameni care ne inconjoara. Stresul profesional, complexitatea relatiilor emotionale si familiale, legaturile cu prietenii nostri … Suntem creaturi sociale si, prin urmare, este obisnuit ca acele stari pe care le numim emotii sociale sa iasa in evidenta mai puternic.

Unele studii, precum cea de la Universitatea din Amsterdam (Olanda), indica ceva interesant la care sa ne gandim. Fiinta umana este definita de o serie de emotii de baza, cum ar fi bucuria, frica, tristetea, dezgustul, surpriza … Acum, posibil, daca nu am trai in grupuri sociale, nu am simti niciodata o serie de stari care apar doar atunci cand impartim spatii cu alte persoane.

Cu siguranta, daca lasam un copil in voia soartei sale pe o insula pustie, el nu ar dezvolta niciodata multe dintre aceste emotii , cele care se dezvolta exclusiv intr-un context social in bine sau in rau. Le analizam.

Invidia si gelozia

Desi nu inseamna acelasi lucru, ii putem aseza aproape in aceeasi sfera. Atat gelozia, cat si invidia sunt doua dintre cele mai clasice emotii sociale si care nu apar decat in ​​raport cu colegii nostri .

Dorinta de a avea ceea ce are celalalt si teama de a pierde afectiunea cuiva in mainile unor terti subliniaza ca nu am experimenta niciodata sa fim singuri.

Admiratia

Aceasta dimensiune este ca una dintre acele papusi rusesti: in interiorul ei exista multe altele. Admiratia este facuta de afectiune, de atingeri de surpriza, atractie si , de asemenea , de bucurie . Sunt state pe care le proiectam fata de una sau mai multe persoane, deoarece exista ceva in ele care ne place, care ne inspira si pe care il pretuim in mod special.

Compasiunea si sentimentul de solidaritate

Este adevarat ca compasiunea ar putea fi considerata si ca o emotie individuala. La urma urmei, este posibil si destul de obisnuit sa-ti para rau pentru tine. Cu toate acestea, capata sens autentic atunci cand il experimentam in raport cu ceilalti.

Compasiunea si sentimentul de solidaritate sunt doua emotii sociale de mare valoare . Datorita ei oferim ajutor, ne mobilizam si dam sens aspectului social al fiintei umane.

Emotii sociale: dragoste

Iubirea si indragostirea sunt acele exercitii care oxigeneaza si dau viata emotiilor sociale. Iubirea in toate formele sale, fie ca este partenerul nostru, copiii, familia sau prietenii este acel tendon psihologic care ne da putere, sens si scop. Putine emotii sociale sunt atat de transcendente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *