Exista un interes din ce in ce mai mare pentru utilizarea orzului ca ingredient care poate imbunatati sanatatea. Si o modalitate interesanta de a face acest lucru este sa pregatiti aceasta bautura racoritoare.
Tipic pentru cateva regiuni din Spania si unele tari din America Centrala, apa de orz este o bautura racoritoare cu proprietati nutritive.
Desi in ultima vreme a devenit la moda datorita mentiunilor sale de sanatate, nu toate beneficiile sale sunt sustinute de stiinta. Din acest motiv, este indicat sa fii atent si sa afli mai multe despre asta.
Ce este apa de orz?
De fapt, este o bautura preparata cu aceasta cereala care se fierbe cu apa si putina lamaie. Odata gata, poate fi aromata cu scortisoara si chiar indulcita cu panela, zahar sau miere.
Putem gasi doua variante diferite, pentru ca uneori apa este filtrata si boabele de orz sunt aruncate. Alteori ramane in interiorul bauturii.
Este important sa se tina cont de acest aspect, deoarece compozitia nutritionala, valoarea energetica si beneficiile pentru sanatate sunt foarte diferite in ambele tipuri. Motivul principal este ca atunci cand aruncati boabele de orz, se pierde si fibra.
5 beneficii ale apei de orz
In multe dintre locurile in care este cunoscuta aceasta bautura, oamenii o consuma datorita capacitatii sale racoritoare, dar si datorita efectelor pozitive pe care le poate avea asupra prevenirii unor boli. Dupa cum am spus, acest lucru se aplica daca bautura contine boabe de orz.
1. Aprovizionarea cu nutrienti
Orzul este unul dintre cele mai vechi cereale cunoscute si astazi este consumat in regiunile din Orientul Apropiat, nordul Europei si America de Sud.
Desi suna familiar multor oameni din cauza utilizarii sale in fabricarea berii, are de fapt o compozitie nutritionala foarte relevanta, asa ca merita luata in considerare ca fiind inca un aliment in dieta. Se remarca urmatoarele contributii:
- Prezenta fibrelor solubile.
- Folat si alte vitamine B (B1, B3 si B6).
- Minerale si oligoelemente precum potasiu, fier, magneziu, fosfor, seleniu, zinc si cupru.
- antioxidanti.
Se stie ca orzul face parte din fabricarea berii, dar apa sa este, de asemenea, comuna in multe culturi.
2. Ajuta la controlul nivelului de colesterol din sange
In boabele de orz exista o componenta foarte interesanta pentru combaterea nivelului ridicat de colesterol si a altor grasimi din sange: beta-glucanii.
Este un tip de fibre solubile prezente in cereale, desi predominant in orz si ovaz, mai presus de altele, cum ar fi graul si orezul. Intr-un studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition , s-a observat o scadere mai mare a colesterolului total si a LDL sau a colesterolului rau in dietele care contin orz in comparatie cu graul integral.
Atat de mult, incat Administratia pentru Alimente si Medicamente din Statele Unite (FDA) recunoaste capacitatea dietelor sarace in colesterol si bogate in fibre de a reduce riscul de boli cardiovasculare.
3. Reglarea nivelului de glucoza
Exista o revizuire a studiilor stiintifice care contrasteaza capacitatea alimentelor cu orzul de a controla glicemia dupa masa. Aceasta actiune se datoreaza si beta-glucanilor care permit scaderea colesterolului din sange.
Aceste doua beneficii suplimentare (controlul glucozei si al lipidelor din sange) reduc riscul de boli cardiovasculare si ajuta la protejarea integritatii peretilor venelor si arterelor.
4. Ajuta in procesele digestive
Boabele de orz este o cereala cu o cantitate abundenta de fibre solubile . Acest lucru este benefic pentru sistemul digestiv, deoarece ajuta la impingerea bolusului alimentar si a deseurilor nedigerate prin tractul gastrointestinal.
5. Pentru a controla greutatea corporala
Inca o data, prezenta fibrelor este cea care faciliteaza aceasta actiune a apei de orz nefiltrata. Multe studii sustin ideea ca dietele bogate in aceasta componenta promoveaza satietatea si scad foamea.
De asemenea, luate intre mese poate fi o strategie buna pentru a evita consumul unor gustari cu exces de calorii, grasimi sau zaharuri intre mese.
Contraindicatii pentru apa de orz
Multe alimente si bauturi sunt considerate sigure pentru publicul larg. Cu toate acestea, la unii oameni pot aparea probleme sau senzatii inconfortabile atunci cand le iau. Acest lucru se intampla si cu apa de orz.
Avand in vedere acest lucru, cea mai buna recomandare este sa il introduceti treptat in rutina alimentara zilnica si sa renuntati la aport daca apare vreun efect advers. In plus, daca suferiti de vreo boala sau luati medicamente, este necesar sa consultati un medic.
Disconfort digestiv
Una dintre principalele sale componente pozitive poate fi, de asemenea, de vina pentru dezavantajele sale. Si este ca cantitatea mare de fibre gasite in apa de orz nefiltrata poate provoca flatulenta, gaze, umflaturi abdominale sau crampe stomacale.
Cantitati mari de zahar si calorii
Unele retete pentru a-l face acasa si marcile comerciale contin cantitati mari de zahar sau alti indulcitori printre ingrediente. Verificati bine etichetele inainte de a alege orice bautura.
In plus, desi este o bautura facuta cu apa, atunci cand nu este filtrata, componenta sa principala este boabele de orz. Acestea ofera o cantitate moderata de energie, asa ca limitarea aportului este esentiala.
Nu este potrivita pentru celiaci
Boabele de orz sunt una dintre cerealele care contin gluten, prin urmare, consumul lor este contraindicat celor care sufera de boala celiaca .
Reteta pentru a pregati apa de orz acasa si cum sa o bei
Pentru a face apa de orz acasa, aveti nevoie de urmatoarele:
- 3/4 cana de orz perlat sau orz de cereale
- 2 lamai
- 1/4 cana de miere sau indulcitor dupa gust.
- 6 pahare cu apa.
Primul pas este sa clatiti orzul sub jet de apa pana cand devine limpede. Se pune intr-o oala impreuna cu apa si coaja de lamaie. Cand apa incepe sa fiarba, se reduce focul si se lasa sa fiarba aproximativ 30 de minute.
Odata trecut acest timp, poate fi strecurat si pastrat intr-un borcan sau sticla de sticla. Rezervati boabele de orz pentru utilizare ulterioara: pot fi amestecate cu iaurt, adaugate la o salata sau supa de legume.
Este necesar sa ne amintim ca fara orz este o bautura hipocalorica (in functie de indulcitor si de cantitatea folosita), dar isi pierde toate proprietatile pe care le ofera fibrele. De asemenea, puteti pastra orzul cu apa si il puteti bea tot impreuna.
Cu studiile stiintifice disponibile este dificil sa se stabileasca cantitatile recomandate de consum adecvat. Intr-o publicatie a Jurnalului European de Nutritie Clinica se detaliaza ca beta-glucanul din orz poate avea greutati moleculare diferite si, in consecinta, efectul sau variaza pentru aceeasi doza.
Ceea ce pare rezonabil este sa sfatuim un consum moderat in combinatie cu o dieta sanatoasa si un stil de viata sanatos. Acestia sunt pilonii alaturi de care aportul bauturii va permite sa obtineti beneficiile mentionate mai sus.
Contraindicatiile apei de orz au de-a face cu modificarile digestive care sunt asociate cu fibrele.
Apa de orz cu cereale
Apa de orz, fie filtrata, fie cu boabele prezente, este o bautura care ofera posibilitatea de a se improspata si hidrata cu un gust placut. Dar este necesar sa se monitorizeze consumul acestuia daca contine zahar adaugat sau indulcitori.
Atunci cand este facuta acasa, se poate obtine o aroma diferita si originala adaugand portocale, ierburi proaspete sau cateva condimente in momentul ambalarii. Pastrati-l la frigider, de preferinta intr-un borcan de sticla sau o sticla.
Desi exista potentiale beneficii sustinute de stiinta, cel mai bine este sa-l introduceti in alimentatie incet si in cantitati moderate. Apa de orz ofera nutrienti foarte valorosi, ajuta la controlul colesterolului si glucozei din sange, dar nu este o bautura magica.
Asadar, cel mai bun mod de a profita la maximum este sa il integrezi intr-o dieta variata, bazata pe alimente proaspete, cu exercitii fizice, somn suficient si un bun management al stresului.