De la trei pana la cinci ani, copiii sunt extrem de receptivi, invata repede si se manifesta fara oprelisti.Prin urmare, este momentul ideal sa descoperi inclinatia copilului tau pentru o forma de arta, stiinta sau sport.
Talentele copilului tau sunt unice si naturale, dar in multe cazuri raman ascunse, asteapta sa fie descoperite. In calitate de parinti, avem puterea de a recunoaste abilitatile copiilor nostri, in plus, este obligatia noastra sa ii imputernicim si sa le motivam dezvoltarea de la o varsta frageda.
Ce-i de facut? Se spune ca e bine sa incerce de toate inainte de a alege o singura preocupare, dar nu e recomandat sa-l stresezi inscriindu-l simultan la lectii de chitara, gimnastica, dansuri si inot.
Sunt cateva indicii care-ti vor arata daca este atras de o forma de arta sau mai degraba de sport:
daca il surprinzi murmurand sau chiar fredonand prin casa diverse melodii, e clar ca are muzica in sange. daca atunci cand priveste o floare ii studiaza cu atentie structura si ii numara petalele, este inclinat spre a fi o fire analitica. Cu siguranta ii va placea matematica. ascinatia pentru insecte si animale iti poate indica pasiunea pentru stiinta in anii ce vor urma daca imediat ce a construit un castel de nisip sau din lego simte nevoia sa-ti spuna o poveste despre el, e atras de poezie/ literatura. daca observi ca miscarile lui sunt exact in ritmul muzicii atunci cand danseaza, exerseaza-i acest talent! Nu se stie niciodata… aca e genul care plange de fiecare data cand il iei de la gradinita, se va comporta bine intr-un sport de echipa. Incearca fotbal sau volei cand va mai creste putin.
Sunt doar cateva detalii, a caror lista o poti completa doar tu, pentru ca-l cunosti cel mai bine.
Iata ce poti face pentru a-i scoate mai repede la lumina preocuparile deosebite:
1. Aduna in jurul lui oameni din categorii sociale si de etnii diverse, cu preocupari „nonconformiste”: nici nu stii cand ar putea pune ochii pe chitara unchiului, uitata intr-un colt!
2. Intereseaza-te daca la gradinita exista un program gen workshop la care il poti inscrie dupa ore: indiferent de tema, interactiunea creativa cu alti copii il va stimula.
3. Sustine-i preocuparile chiar daca nu sunt aceleasi cu ale tale. Poate esti un pic dezamagita ca nu manifesta nici un interes pentru desen… dar ar putea excela la baschet!
4. Fii un exemplu de receptivitate si creativitate! Canta-i, jucati impreuna mici jocuri, citeste-i subtitrarile filmelor tot timpul.
5. Lauda-i pe ceilalti membri ai familiei care au un hobby special si incurajeaza-l sa il „testeze” alaturi de ei.
6. Dezvolta-i memoria vizuala din timp: cu ajutorul unei imprimante color, printeaza diverse imagini cu potential educativ: reproduceri dupa tablouri celebre, eroi din desene animate sau filme, jocuri de logica etc. Le poti afisa la “panoul de onoare”, un loc in camera sa dedicat invatarii proactive.
7. Lasa-l sa conduca jocul alegerilor: nu ii „baga pe gat” lucruri de care nu se simte atras catusi de putin. Timpul va spune care e talentul lui secret, tu trebuie doar sa urmezi indiciile!