6 dintre cele mai mari greseli arheologice si neintelegeri din istorie

Categories CulturaPosted on

Arheologia este un concert greu – si nu din cauza bolovanilor care se rostogolesc sau ai serpilor mortali, asa cum v-ar dori sa credeti seria Indiana Jones . Slujbele adevarate ale arheologilor constau in dezgroparea unor lucruri vechi de milenii, incercarea de a-i determina varsta exacta si apoi incercarea de a-i da sens. Omenirea inca se lupta sa inteleaga lumea din jurul nostru astazi, asa ca de ce ar fi mai usor sa incerci sa intelegi lumea asa cum era acum mii de ani?

Inevitabil, simpla dificultate a arheologiei a dus la unele concluzii gresite usor jenante. Aceste neintelegeri pot fi rezultatul propriului hubris al arheologului sau al unor pacaleli rautacioase sau pur si simplu la o veche eroare umana. Oricum s-au facut greselile, ele ne permit sansa de a rade de escapadele cercetatorilor nefericiti, dar si de a regandi cat de mult din ceea ce acceptam despre trecut este de fapt adevarat.

Savantii au incercat de secole sa descifreze ruinele Runamo, care au fost doar crapaturi aleatorii intr-o stanca

Inscriptia Runamo a fost considerata o descoperire revolutionara, dar sa dovedit a fi un caz extraordinar de gandire doritoare.

Situat in Suedia, Runamo este un dig de dolerit acoperit intr-o serie de linii ciudate, verticale. In secolul al XII-lea, cronicarul danez Saxo Grammaticus a sustinut ca liniile misterioase  erau rune antice acum prea uzate pentru a fi citite, dar ca au fost destinate sa fie un memorial al legendarului rege danez Harald Wartooth. In secolele urmatoare, savantii au facut multe incercari de a descifra runele antice, unii sustinand ca ar putea distinge si traduce cateva cuvinte. Unii au sustinut chiar ca runele contin o poezie.

Abia in anii 1800, dupa cateva secole de cercetatori care au dezbatut misterioasa inscriptie, s-a stabilit in cele din urma ca fisurile erau doar asta – fisuri. Digul a fost acoperit pur si simplu de fisuri naturale formate in piatra . Aratau doar ca niste rune antice.

Un craniu de neanderthal a fost gasit cu ceea ce unii au pretins ca este o gaura de glont

In 1921, arheologii din Kabwe, Zambia, au dezgropat ceea ce parea a fi un exemplar neanderthalian perfect obisnuit, cu exceptia unei inspectii atente care a dovedit a fi o gaura bizara in craniu . Situat pe partea stanga a craniului este o gaura cu diametrul de 8 mm, in timp ce osul parietal din partea dreapta este complet zdrobit.

Desigur, cercetarile reale au determinat ca gaura a fost cauzata de o infectie bacteriana si ca aceasta gaura a inceput sa se vindece inainte ca moartea victimei, ceea ce inseamna ca gaura nici nu a ucis specimenul (care, de altfel, nu era un Neanderthal, dar membru al unei specii de hominide anterioare ).

Ideologia rasista a dus la unele ,,cercetari” absurde asupra Marelui Zimbabwe

Multe conceptii gresite arheologice sunt erori nevinovate, dar ocazional se intampla din cauza propriilor defecte ale unui individ si acesta este cu siguranta cazul cu Marele Zimbabwe. Marele Zimbabwe este un oras in ruina care a fost descoperit in interiorul Zimbabwe-ului modern si a fost candva locul capitalei pentru puternicul Regat Zimbabwe.

Desigur, unii arheologi rasisti   au decis ca africanii nu ar fi putut construi ceva atat de impresionant din punct de vedere arhitectural, asa ca au cautat dovezi ale originilor europene ale Marelui Zimbabwe.

Karl Mauch a crezut ca a gasit-o atunci cand a folosit metoda incredibil de stiintifica de a compara mirosul creionului sau cu cel al traverselor descoperite in Marele Zimbabwe, concluzionand ca grinzile trebuie sa fie facute din lemn libanez asa cum era creionul sau. In mod uimitor, multi i-au cumparat argumentul si a trecut o vreme inainte ca originile africane ale Marelui Zimbabwe sa fie recunoscute din nou.

Harta Piri Reis i-a condus pe unii sa-si imagineze ca Columb descoperise Antarctica

Uneori, ceea ce pare a fi o descoperire uimitoare este chiar cineva care inventeaza lucruri. Acesta a fost cazul hartii Piri Reis , numita dupa creatorul sau, un amiral otoman si cartograf. Harta, care a venit de la inceputul secolului al XVI-lea, parea sa contina mai multe informatii despre lume decat orice cartograf al vremii avea dreptul sa stie.

Harta a sustinut, de asemenea, ca a fost inspirata de hartile lui Cristofor Columb, desi acest lucru pare putin probabil in cel mai bun caz. Harta Piri Reis a aratat chiar detalii despre Antarctica, determinandu-i pe unii sa speculeze ca aceasta era o dovada ca Columb sau altii au explorat mult mai mult din Pamant decat oricine credea posibil.

In cele din urma, adevarata explicatie a fost mult mai putin interesanta, deoarece se pare ca Piri Reis tocmai si-a alcatuit harta pe baza zvonurilor marinarilor din acea vreme si a propriei imaginatii.

Localnicii sustin inca ca Kensington Runestone demonstreaza ca vikingii au facut-o in SUA

Au existat semne de la bun inceput ca Kensington Runestone nu era legitim, dar asta nu i-a impiedicat pe oameni sa speculeze in mod salbatic ca era o dovada clara ca vikingii colonizasera candva America de Nord. Descoperita in Minnesota , piatra parea sa contina rune vikinge, desi expertii au observat rapid ca au fost scrise in gramatica suedeza moderna, de parca ar fi fost conduse printr-un fel de Google Traducere runica.

Majoritatea cred ca descoperitorul pietrei, Olof Ohman, a falsificat-o el insusi, dar nu a fost niciodata dovedit, iar localnicii inca cred in autenticitatea sa.

Expertii au sperat ca dintii omului din Nebraska dovedesc ca el este veriga lipsa

Omul din Nebraska este o poveste tampita de arheologi si antropologi care devin prea incantati si cu mult inaintea lor. Un singur dinte a fost descoperit in Nebraska in 1922 si a fost declarat in curand ca apartine unei specii de poduri recent descoperite intre maimuta si om, supranumita Hesperopithecus si pretinsa ca o dovada suplimentara a teoriei evolutiei.

Se credea ca Hesperopithecus era un fel de ,,veriga lipsa”, sugerand ca omenirea ar fi putut avea originea in America de Nord pana la urma. In mod jenant, dintele s-a dovedit ca nici macar nu provine dintr-un primat, ci dintr- un pecari antic  (similar cu un porc salbatic). Creationistii canta acum despre aceasta confuzie ca o poveste de avertizare despre hubrisul oamenilor de stiinta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *