Impresionismul si realismul, doua miscari de arta influente din secolul al XIX-lea, ofera perspective distincte asupra descrierii lumii prin arta. In acest articol, vom explora diferentele cheie dintre aceste doua stiluri, de la tehnicile lor pana la subiect. Alaturati-va noua in aceasta calatorie pentru a descoperi lumile unice ale impresionismului si realismului in arta.
Impresionismul este o miscare de arta care s-a nascut din forma traditionala a realismului. Multe dintre cele mai faimoase piese de arta din ambele perioade au unele asemanari, dar impresionismul a obtinut o mare parte din influenta sa de la pictori precum Jean-Francois Millet, Gustave Corbet, Jean-Baptiste-Camille Corot si multi altii.
Acesti pictori s-au concentrat foarte mult pe portretizarea lumii asa cum era de fapt, fara a adauga nicio forma de colorare, perspectiva sau alte elemente care sa impiedice imaginile naturale pe care le-ar vedea cu ochiul liber.

De-a lungul secolului al XIX-lea, realismul a crescut si s-a schimbat si mai tarziu va trece in unele zone in ceea ce este cunoscut sub numele de impresionism. La fel ca pictorii realismului, impresionistii au cautat sa picteze scene din lumea din jurul lor intr-un mod care sa surprinda o mare parte din vederile reale pe care le aveau.
Diferenta majora a pictorilor impresionisti a fost ca multi dintre ei s-au concentrat pe aspectele mai placute ale vietii sociale si ale lumii naturale, precum si pe vederile oraselor si oraselor pe care le frecventau, spre deosebire de realistii care se concentrau pe portretizarea exacta a ceea ce vedeau.
Aspect Impresionism Realism Stil si tehnica Accent pe lumina, culoare, peneluri libere Reprezentari precise si detaliate Subiect Peisaje , scene urbane, decor in aer liber Viata de zi cu zi , probleme sociale, portrete Culoare si lumina Luminoasa si vibranta, capteaza lumina in schimbare. echilibrat, realist
Impresionism vs Realism
Principalele diferente dintre impresionism si realism sunt ca impresionismul urmarea sa surprinda esenta obiectului si relatia sa cu lumina, in timp ce realismul a fost o incercare de a reprezenta subiectul cu acuratete si cu adevarat, in special viata de zi cu zi obisnuita.
Ce este realismul?
Realismul a fost cunoscut si sub denumirea de naturalism, deoarece multi dintre pictorii din aceasta perioada si-au indreptat privirea catre mediile naturale in loc de diferitele forme de interactiuni sociale si de viata de zi cu zi pe care majoritatea impresionistilor le-ar folosi mai tarziu ca subiect.

Se spune ca realismul s-a format ca o miscare de arta mult mai devreme decat impresionismul in multe zone ale lumii. Inca din anii 1700, artistii se indreptau din ce in ce mai mult catre lumea din jurul lor pentru subiecte, pictand lucrurile asa cum erau in realitate.
Conceptul de pictura intr-o maniera cat se poate de realista a fost popular in multe momente diferite de-a lungul istoriei, dar miscarea realista a inceput ca un mijloc pentru artisti de a sublinia anumite adevaruri despre lumea din jurul lor, adesea facute cu motive politice.
Stilul de arta a atins apogeul la inceputul pana la mijlocul anilor 1800, cand pictorii s-au intors continuu catre lumea din jurul lor intr-un mod care a surprins realitatea.
Scopul realismului
Unii artisti din primele etape ale realismului l-au vazut ca un mijloc pentru pictori de a captura si documenta lumea din jurul lor, in acelasi mod in care ziarele o faceau.
Robert Henri este creditat cu declansarea miscarii Realismului in Statele Unite, deoarece multe dintre lucrarile si invataturile sale s-au centrat pe viata aspra a orasului cu care oamenii din New York au fost fortati sa se confrunte la mijlocul secolului al XIX-lea.

Celebrul critic de arta Robert Hughes a spus odata despre pictor: „Henri a vrut ca arta sa fie asemanatoare cu jurnalismul. El a vrut ca vopseaua sa fie la fel de reala ca noroiul, precum bobocii de rahat de cai si zapada, care inghetau pe Broadway iarna, un produs uman la fel de real ca transpiratia, purtand mirosul nesuprimat al vietii umane.”
Multi artisti ai Realismului si-au indeplinit scopul de a castiga atentia publicului pentru a atrage atentia asupra problemelor si aspectelor specifice ale societatii lor pe care doreau sa le schimbe.
Stilul de arta a ramas in mare parte acelasi in multe privinte si actioneaza si astazi ca un mijloc pentru artisti de a folosi diferite medii pentru a surprinde lumea din jurul lor intr-un mod care plaseaza anumite probleme in prim-planul mintii oamenilor.
Realismul trece la impresionism
Impresionismul a inceput sa prinda contur in ultima parte a secolului al XIX-lea, dupa ce artistii din Franta si din alte zone ale Europei au folosit o mare parte din aceleasi modele de gandire si metode pentru a crea lucrari care erau mai inaltatoare si mai satisfacatoare pentru spectatori.

Multi dintre cei mai cunoscuti pictori impresionisti s-au concentrat foarte mult pe subiecte contemporane care erau placute de privit, spre deosebire de imaginile intunecate si murdare care au fost pictate in mod obisnuit in timpul apogeului miscarii Realism.
Miscarea impresionista a vazut o serie de artisti care au fost de mult salutati ca fiind unii dintre cei mai influenti si talentati pictori din istorie. Pe masura ce miscarea a inceput in Europa, cei mai multi artisti cunoscuti erau din Franta si din alte tari din apropiere.
In ultimele decenii ale secolului al XIX-lea, artistii s-au concentrat din ce in ce mai mult pe pictarea scenelor naturale si a diferitelor forme de interactiune sociala intr-o maniera larga, colorata, care a fost o indepartare clara de realism.
Diferentele majore intre impresionism si realism
Exista multe puncte de diferenta intre impresionism si realism care le deosebesc unul de celalalt. Cel mai important, focalizarea si subiectul fiecarui stil de pictura au fost foarte diferite.
Artistii impresionisti pareau sa picteze lucrari care erau dedicate scenelor si activitatilor care detineau un sentiment special de frumusete trecatoare – creand adesea lucrari care descriu peisaje, orase, adunari sociale si alte scene seara tarziu, cand lumina soarelui juca un rol esential in producerea diverselor umbre si efecte stralucitoare asupra subiectelor de pe panza.

Unii dintre cei mai cunoscuti artisti impresionisti s-au asezat intr-o anumita locatie intr-un anumit moment al zilei pentru a obtine o perspectiva mai perspicace si mai precisa a modului in care lumina soarelui a jucat pe fetele participantilor la o petrecere. curtea unei portiuni populate din Paris, sau poate modul in care apa si barcile pareau sa iasa prin ceata groasa si ceata de pe porturi si alte zone de coasta.
Noi metode de pictura
Multi artisti impresionisti s-au aventurat in mediul rural din Franta, Marea Britanie si alte zone ale Europei pentru a crea schite ale scenelor naturale sau alte decoruri pe care le-au lucrat ulterior intr-un mod mai extins, din confortul propriului studio.
Unii dintre cei mai faimosi artisti impresionisti erau cunoscuti ca au pictat multe dintre cele mai notabile lucrari ale lor in timp ce stateau in aer liber, uitandu-se la zona pentru perioade lungi de timp pentru a vedea cum lumina soarelui a jucat pe suprafetele structurilor si elementelor naturale de-a lungul zilei. .
In acest timp, pictorii foloseau diverse forme de sevalet portabil care puteau fi pliate si transportate dintr-o locatie in alta cu relativa usurinta.

Vopseaua a inceput sa fie disponibila in tuburi, ceea ce a insemnat ca artistii nu mai trebuiau sa petreaca timp amestecand si pregatindu-si culorile inainte de a se aseza sa lucreze la pictura.
Periile de vopsea au fost, de asemenea, fabricate la un standard mai inalt in aceasta perioada, deoarece multi dintre cei mai faimosi artisti din anii trecuti au perfectionat stilul si mijloacele de fixare a partilor unei pensule.
Cu atat de multe inventii noi, artistii au putut sa fie mult mai mobili decat oricand inainte, calatorind in anumite zone in timpul zilei pentru a sta si picta lumea din jurul lor.
Caracteristici notabile ale picturilor impresioniste
Au existat un numar de artisti care au devenit faimosi in aceasta perioada, deoarece au gasit un nou sentiment de frumusete si perspectiva in lume si diferite subiecte pe care pictorii care au venit inaintea lor le neglijasera.
Claude Monet a fost poate cel mai cunoscut artist impresionist, deoarece lucrarile sale s-au concentrat in jurul lumii naturale intr-o forma sau alta.
Compozitiile sale indraznete s-au concentrat pe scene vaste de splendoare in aer liber si multe dintre cele mai faimoase lucrari ale sale au fost pictate de artist in aer liber.
Edgar Degas a pictat scene din multe puncte de vedere ale vietii din Paris la sfarsitul anilor 1800, care infatisau dans, evenimente sportive si alte adunari care erau comune societatii franceze la sfarsitul secolului al XIX-lea.

Multe dintre cele mai notabile lucrari din miscarea impresionista pun un accent semnificativ pe efectele luminoase cauzate de rasaritul si apusul soarelui.
Umbrele erau oarecum mai pronuntate decat fusesera in alte stiluri de arta, iar subiectele erau pictate intr-un mod care surprindea frumusetea capacitatii luminii soarelui de a juca peste elemente precum apa, copacii si forma umana.
Cand se compara impresionismul si postimpresionismul, exista o diferenta marcata intre tipurile de culori care au fost folosite, unde postimpresionistii au folosit culori mai vii si negru pur.
Pensula artistilor impresionisti a fost adesea remarcata, deoarece era mult mai larga si mai ampla decat miscarile mici, orientate spre detalii ale picturilor cu realism.
De-a lungul sfarsitului secolului al XIX-lea si pana in zilele noastre, atat impresionismul, cat si realismul au jucat un rol major intr-o serie de medii de exprimare artistica.
Atat impresionismul, cat si expresionismul sunt inradacinate in realism, iar arta anterioara realismului ar descrie rareori scene de zi cu zi sau oameni obisnuiti.
Unele dintre cele mai importante si captivante elemente din fiecare gen au supravietuit si continua sa modeleze lucrarile din epoca artei moderne si contemporane si probabil ca vor urma multi ani.