Cum devine o bacterie „pașnică” una „ucigașă”

Categories trimitere dreapta, ViațăPosted on

Cum devine o bacterie „pașnică” una „ucigașă”

Situația a explodat pentru prima oară în Germania: dacă în ultimii trei ani fuseseră descoperite doar cinci cazuri de infecție cu tulpina E.coli, în primele luni ale anului 2011 au fost raportate câteva sute! Dintr-o dată, a devenit clar faptul că Germania se confrunta cu o epidemie, iar apariția primelor victime omenești a sporit alerta. De aici și până la răspândirea virusului în aproape toată Europa a fost doar un pas…

Germania a reprezentat începutul; apoi, Franţa, Suedia, Danemarca, Marea Britanie și Republica Cehă au anunțat cazuri de infecție cu bacteria E.coli. Din păcate, s-au înregistrat și primele victime, până la ora la care am trimis acest material la tipografie fiind vorba de 21 persoane care și-au pierdut viața în Germania și una în Suedia.

De unde a pornit nebunia? Deocamdată nu se știe clar, dar inițial s-a vorbit de faptul că urme ale bacteriei E.coli, care provoacă sindromul hemolitic uremic (SHU), ar fi fost detectate în loturi de castraveți importați de Germania din Spania.

Cum majoritatea cazurilor din Europa au implicat cetățeni germani, sau străini care au vizitat Germania, Comisia Europeană a atras atenția că cetățenii UE care au vizitat recent această țară și prezintă simptome precum diaree acută trebuie să consulte medicul de urgență!

Cel mai important sfat: spălați bine legumele și fructele!

În general, tulpina de E.coli nu este agresivă, ea este localizată în intestin și e chiar utilă, făcând parte din flora bacteriană fără a produce vreo tulburare. Din păcate, există și modificări genetice, fie prin transfer de gene, fie prin mutații spontane naturale, care fac dintr-o tulpină „pașnică” una „ucigașă”.

Foto Agerpres

Primele simptome constau în apariția unei diaree sanguinolente care poate avea complicații ce duc la afectarea rinichilor, a sistemului nervos, pancreasului, ficatului, plămânilor și a organelor extraintestinale.

Dar cel mai sever este sindromul hemolitic-uremic, însoțit de o anemie hemolitică în care hematiile din circulație se distrug, o scădere a numărului de trombocite și o insuficiență renală. De aici se ajunge la deces.

Specialiștii Institutului „Cantacuzino” de la București au acordat un interviu pentru site-ul „medlive.hotnews.ro” și au vorbit despre ce înseamnă această bacterie în România.

Maria Damian, șeful Laboratorului de Epidemiologie Moleculară, și Codruța Usein, expertul național în E.coli verotoxigen, spun că românii trebuie să consume în continuare cu încredere roșii, castraveți sau alte legume, cu condiția de a le spăla bine înainte de a le folosi!

„Important este să spălăm bine alimentele, să ne spălăm bine pe mâini și să spălăm toate ustensilele folosite. Bacteria nu pătrunde în roșie, ci rămâne la suprafață”, spune doamna Damian.

„Sunt gesturi care la un moment dat nu se fac, pentru că se uită. Aceasta este veriga slabă din lanțul epidemiologic și aici apare pericolul de contaminare”, completează doamna Usein.

Pe de altă parte, Maria Damian avansează și un posibil răspuns la întrebarea de ce au fost afectate produsele bio.

„Bio înseamnă legume la care nu se folosesc chimicale. Gunoiul de grajd se folosește ca îngrășământ. De unde vine acesta? De la taurine. Ce mai știm? Că vitele sunt gazda naturală a acestui tip de tulpini verotoxigene. Vitele sunt purtători sănătoși care excretă aceste tulpini. Dacă noi am făcut îngrășare pe teren cu gunoi de grajd și apoi le stropim, bineînțeles că gunoiul se umidifică. Castraveții cresc pe sol. E greu să se contamineze? Nu. Se iau de acolo și se înfoliază și se vând. Se spală? Nu știu. E ușor să se contamineze. În SUA a fost un mare focar produs de E.coli ca urmare a consumului de spanac. Au fost focare produse de consum de salată. Şi salata crește jos, la sol, și roșiile pot ajunge acolo. E ușor să se contamineze de la gunoiul de grajd.”

România nu a importat castraveți bio din Spania
România nu a primit loturi de castraveți bio din Spania, suspectați că ar fi cauzat infectarea cu bacteria E.coli a 200 de persoane din Germania, informează Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). „Pentru a lămuri și mai bine populația României, trebuie să spunem că, practic, în acest caz nu este vorba de o problemă de siguranță a alimentelor propriu-zisă, ci de o problemă în respectarea unor norme minime de igienă în cadrul manipulării și consumării acestor legume crescute bio, cum sunt spălarea lor sub jet de apă, spălarea mâinilor și a eventualelor ustensile după manipularea acestui tip de legume. De aceea, reamintim că, mai ales în această perioadă, când consumăm multe legume proaspete, trebuie să le spălăm sub jet de apă înainte de a le consuma și trebuie să ne spălăm pe mâini, mai ales în cazul copiilor, bătrânilor și persoanelor bolnave, cu imunitatea mai scăzută”, a precizat și președintele ANSVSA, Radu Roatiş-Cheţan.

casetă
Război economic între Spania și Germania
În afara gravelor probleme de sănătate pe care le provoacă populației din Europa, bacteria E.coli a mai făcut și alte victime: fermierii spanioli sunt în pragul falimentului din cauza faptului că nimeni nu le mai cumpără marfa! Ei afirmă că „cea mai mare parte din Europa” a sistat importurile de fructe și legume din Spania din cauza suspiciunilor legate de prezența bacteriei E.coli în castraveții ei, Spania fiind primul producător european în domeniu.
Pierderile au ajuns la peste 200 milioane euro pe săptămână, a constatat ministrul spaniol Rosa Aguilar, care evocă prejudicii ireversibile și deschide chiar un „război” economic Germaniei, pe care o critică pentru modul cum gestionează situația și consideră „extrem de inadecvată” referirea autorităților germane la castraveții spanioli, „în absența unor probe certe”. Mai mult, doamna Aguilar spune, pe un ton virulent, că tulpina care a provocat epidemia „nu a fost găsită sau identificată pe teritoriul spaniol nici până în ziua de astăzi”!
Mai mult, bazându-se pe faptul că specialiștii germani nu au reușit să facă vreo legătură clară între castraveții spanioli și infectarea cu bacteria E.coli, guvernul de la Madrid ia în calcul o acțiune în justiție împotriva autorităților din Hamburg, cele care au lansat ideea că legumele iberice ar sta la baza epidemiei! „Bacteria nu este în Spania”, a afirmat și ministrul de Interne iberic, Alfredo Perez Rubalcaba.

Tudor Florin MIHALACHE