Va fi în declin terorismul după dispariția lui Bin Laden?

Categories La zi, trimitere stanga (cu foto)Posted on

Va fi în declin terorismul după dispariția lui Bin Laden?

FOTO Agerpres

Numărul unu al al-Qaeda a fost sprijinit decenii la rând de către CIA

„Noi te-am creat, noi te omorâm.” Acesta a fost principiul după care s-au ghidat americanii atunci când, la începutul săptămânii, au reușit să-l asasineze pe liderul al-Qaeda, Ossama bin Laden. Teroristul numărul unu al planetei a fost un protejat al CIA încă de la finele anilor ’70.

Şi-au ucis propria creație. Americanii au reușit, într-un final, să-l asasineze pe cel care, în ultimii zece ani, îl numeau teroristul numărul unu al planetei.

Însă, dacă privim cu câteva decenii în urmă, constatăm că Ossama bin Laden a fost sprijinit intens de serviciile secrete americane, cu care a intrat în contact chiar și cu un an înaintea atacurilor de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite, acte teroriste care i-au fost atribuite.

CIA a început să „trateze”, cum se spune în limbajul de specialitate, adică, mai pe românește, să lucreze cu Ossama bin Laden încă din 1979.

La acea vreme, tânărul Ossama avea doar 23 de ani. Instruit ca inginer, el reprezenta în Turcia întreprinderea familială Bin Laden Group, una dintre cele mai mari companii de construcții din Orientul Mijlociu.

Încă din acel an, la Istanbul, cu ajutorul CIA, a început să colecteze fonduri pentru „războiul sfânt” din Afganistan împotriva armatei sovietice.

Tot sprijinit de CIA, Ossama bin Laden a pus la punct o filieră de primire și de recrutare a voluntarilor, cum ar fi cei ai Brigăzii internaționale a rezistenței afgane, filieră care va racola peste 12.000 de persoane provenind din Algeria, Egipt, Yemen, Somalia şi Filipine.

Aceștia erau cei care în ziua de azi sunt supranumiți „afganii arabi”. Şi tot ei sunt cei care sunt acum membrii Kataeb (falangele), grupările armate ale al-Qaeda.

Confirmări din partea unor foști oficiali americani

Că CIA a colaborat cu Bin Laden o confirmă și fostul director al agenției, Robert Gates. Acesta afirmă în memoriile sale că serviciile secrete americane au început să-i sprijine pe mujahedinii afgani cu șase luni înainte de intervenția sovietică.

Această informație a fost confirmată de Zbigniew Brzezinski, fost consilier pe probleme de securitate al președintelui Carter: „Potrivit versiunii oficiale, ajutorul dat de CIA afganilor a început în 1980, adică după intervenția sovietică de la 24 decembrie 1979. Însă realitatea ținută la secret este cu totul alta.

La data de 3 iulie 1979, președintele Carter a semnat prima directivă pentru asistență clandestină a opozanților regimului prosovietic de la Kabul. Şi, chiar în acea zi, am scris o notă către președinte, în care-i explicam că, în opinia mea, acest ajutor va antrena o intervenție militară a sovieticilor”.

Am putea crede că după retragerea Armatei Roșii din Afganistan, după sfârșitul războiului rece, această relație CIA – Ossama bin Laden a încetat. Ei bine, nu, relația a continuat, mai ales după 1994, an în care lui Bin Laden i-a fost retrasă oficial cetățenia saudită.

Această relație s-a desfășurat mereu prin intermediul prințului Turki, șeful atotputernic al serviciilor secrete saudite. Acesta din urmă a fost demis din funcție la 31 august 2001, cu zece zile înainte de atentatele din Statele Unite.

Întâlnirea de taină din Dubai

Cu nici două săptămâni înainte de demiterea lui Turki, pe 12 iulie, un alt moment notabil se derula în relația dintre serviciile secrete americane și cel care, după 11 septembrie, avea să fie proclamat chiar de către CIA drept cel mai mare terorist internațional.

RFI și Le Figaro au dezvăluit existența unei întâlniri, la data menționată, între Bin Laden și CIA, la Dubai. Cu toate că oficialii agenției americane au negat vehement existența unei asemenea întrevederi, jurnaliștii francezi nu au dezmințit niciodată știrea, ba chiar au venit cu precizări suplimentare.

Pe 12 iulie 2001, Ossama bin Laden era internat la secția de urologie a spitalului american din Dubai, când a primit vizita reprezentantului local al CIA, Larry Mitchell.

Dacă pe cartea sa de vizită scria că este doar un „agent consular”, toată lumea din Dubai, în special în comunitatea mică a expaților, știa că lucrează sub acoperire pentru CIA.

Bun cunoscător al lumii arabe și în mod special al peninsulei, Mitchell era un personaj extravagant, care dădea culoare seratelor organizate de expații din Dubai. La trei zile după întâlnirea cu Bin Laden, agentul a fost rechemat în Statele Unite.

Schimbare de plan

Anii au trecut, iar americanii s-au dezis de fostul lor protejat, care a devenit cel mai căutat om de pe planetă. După mai multe încercări eșuate, Casa Albă a anunțat la începutul acestei săptămâni că a reușit nu să-l captureze pe Ossama bin Laden, ci să-l asasineze.

Încă din luna martie a acestui an, americanii cunoșteau exact locul în care se afla teroristul – un complex rezidențial din orașul pakistanez Abbottabad.

La acea vreme, președintele Barack Obama a autorizat un plan de distrugere a complexului, cu ajutorul a două bombardiere care să lanseze câteva zeci de bombe de 900 kg fiecare, potrivit unor surse citate de ABC News.

Însă când a realizat că acest mod de operare ar fi însemnat transformarea în moloz a reședinței liderului al-Qaeda, liderul de la Casa Albă a hotărât să renunțe la acest plan.

Aceasta, din cauză că, astfel, ar fi fost distrusă orice dovadă că Bin Laden a fost ucis. Mai mult, planul ar fi presupus și omorârea celor 22 de oameni din reședință, inclusiv femei și copii.

Prin urmare, președintele Barack Obama a trecut la planul B, care a fost pus în aplicare într-o noapte fără lună plină, care să le permită elicopterelor americane să pătrundă în Pakistan la o altitudine joasă, fără posibilitatea de a fi detectate.

Raidul a fost autorizat vineri (30 aprilie) dimineață, urmând să se desfășoare în noaptea de sâmbătă spre duminică, dar, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, planul de atac a fost amânat cu o zi.

FOTO www.whitehouse.gov

Operațiunea a durat doar 40 de minute. Cei 25 de militari americani, aparținând trupelor SEAL, au fost transportați în localitatea Abbotabad de două elicoptere care au zburat la joasă înălțime din Afganistan.

A urmat apoi un schimb de focuri în urma căruia liderul terorist a fost împușcat în cap, iar alte patru persoane aflate în imobil și-au pierdut viața. În timpul desfășurării misiunii, unul dintre elicoptere a suferit o defecțiune tehnică și a fost abandonat, dar nici un american nu a fost rănit.

Atacul, urmărit în direct la Casa Albă

Cum tehnologia informației a avansat extraordinar în ultimele decenii, atacul a fost urmărit în direct de la Casa Albă din Washington de către președintele Barack Obama, împreună cu secretarul de stat, Hillary Clinton, și membri ai echipei de securitate națională. Vizionarea a avut loc în „Situation Room” din Casa Albă.

Anunțul uciderii în Pakistan a liderului rețelei teroriste al-Qaeda a fost făcut luni dimineață de către președintele Obama. Într-un mesaj adresat națiunii, el a salutat ajutorul oferit de autoritățile de la Islamabad.

„În august anul trecut ni s-a oferit o primă pistă spre capturarea lui Bin Laden. Am reușit să-l localizăm în Pakistan. Săptămâna trecută am reușit să-l găsim. Astăzi, SUA, sub conducerea mea, au reușit să acționeze împotriva lui, dând dovadă de profesionalism. Trupele au reușit să-l ucidă pe Bin Laden și să ia cadavrul în custodia SUA”, declara luni dimineață Barack Obama.

Uciderea lui Ossama bin Laden „este un succes semnificativ pentru securitatea aliaților NATO și a tuturor națiunilor care s-au alăturat eforturilor noastre de a lupta împotriva terorismului global și de a transforma lumea într-un loc mai sigur pentru noi toți”, a declarat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen.

Reacțiile lumii arabe au fost împărțite. Cea mai neașteptată reacție a sosit din partea rebelilor din Libia, care fuseseră acuzați de Muammar Gaddafi că sunt manipulați de al-Qaeda. Aceștia au salutat moartea lui Ossama bin Laden, spunând că ar fi un „mare cadou” dacă Statele Unite l-ar ucide și pe liderul libian.

„O mare parte a terorismului internațional a luat sfârșit” o dată cu moartea lui Bin Laden, a declarat Ahmed Omar Bani, purtător de cuvânt militar al Consiliului Național de Tranziție, instituția politică a rebelilor din orașul Benghazi.

Soarta al-Qaeda, incertă

Care va fi însă soarta al-Qaeda după moartea lui bin Laden? În această privință, părerile sunt împărțite în rândul analiștilor internaționali. Unii consideră că asasinarea lui Ossama bin Laden nu va afecta prea mult acțiunile grupării teroriste, având în vedere că principalii lideri ai al-Qaeda sunt încă în libertate și își pot asuma conducerea grupării teroriste.

Cele mai mari șanse în acest sens le are Ayman al-Zawahiri, chirurg de profesie, numărul doi în al-Qaeda, fiind considerat conducătorul ideologic al grupării. Alți candidați ar putea fi Ilyas Kashmiri, organizatorul mai multor atacuri teroriste recente, și ideologul libian Abu Yahya Al Libi.

Alți analiști sunt de părere că gruparea ar putea să-și piardă în timp importanța, în lipsa unui conducător precum Bin Laden. Acesta este „de neînlocuit – nimeni nu are faima, carisma și vizibilitatea sa”, spune Paul Cruickshank, analist militar.

Un lucru este cert însă: nivelul alertei teroriste la nivel internațional a crescut după eliminarea numărului unu al al-Qaeda.

De teama izbucnirii unor revolte antiamericane, nivelul de alertă teroristă a fost ridicat pe întreg teritoriul SUA, dar și la ambasadele din străinătate. Washingtonul a făcut apel către cetățenii americani să dea dovadă de prudență în străinătate.

În România, președintele Traian Băsescu a anunțat, după o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), că nivelul de alertă antiteroristă rămâne neschimbat, la gradul „albastru”.

Bucurie la Ground Zero

Vestea uciderii lui Ossama bin Laden a adunat mii de americani la Ground Zero din New York, locul în care, în urmă cu zece ani, avioanele deturnate de teroriști au distrus Turnurile Gemene.

Manifestanții au desfăcut sticle de șampanie, s-au îmbrățișat, au fluturat steaguri, au suflat în vuvuzele, au cântat imnul de stat al SUA. Americanii au scandat „Obama l-a omorât pe Osama!” și „Le construim și mai înalte!”,  referindu-se la Turnurile Gemene. Cel mai popular mesaj de pe pancarte a fost „Obama 1 – Osama 0”.

Adrian BĂRBULESCU