Preşedintele Italiei: “Silvio Berlusconi va demisiona”

Categories La zi, trimitere stanga (cu foto)Posted on

Preşedintele Italiei: “Silvio Berlusconi va demisiona”

UPDATE

Preşedintele Italiei a anunţat marți că premierul Silvio Berlusconi va demisiona imediat după aprobarea legii proiectului de buget pentru 2012. Legea va fi votată în Parlament la jumătatea acestei luni. Legea bugetului va conţine şi măsurile anticriză promise UE de Berlusconi. Premierul l-a informat pe preşedintele Giorgio Napolitano, marţi seară, că va demisiona, imediat după ce a pierdut majoritatea în Camera Deputaţilor. “Dacă va fi adoptat planul de relansare financiară, voi demisiona”, i-a spus Silvio Berlusconi lui Giorgio Napolitano.

Italia, în pragul colapsului economic

Teama de recesiune ia amploare în Europa, iar în timp ce Grecia se zbate să se salveze de la dezastru, o altă ameninţare, şi mai mare, pune în pericol stabilitatea financiară a UE. Tot mai mulţi economişti avertizează că economia Italiei este aproape să se prăbuşească.

La Roma, este un scandal politic uriaş, iar cei mai mulţi îl arată vinovat pe premierul Berlusconi şi-i cer demisia.

Chiar şi aliatul său cel mai de încredere, şeful Ligii Nordului, iar șase parlamentari din partidul său l-au părăsit marţi.

Practic, Berlusconi nu mai are majoritate absolută în Parlament, iar dovadă a fost votul de marți, când legea bugetului a trecut la limită în Camera Deputaţilor.

Cea mai mare problemă este economia Italiei, aflată în pragul colapsului, întrucât datoria ţării e de 1.800 de miliarde de euro, a treia ca mărime din lume.

“Anul viitor, Italia trebuie să găsească pe cineva, de oriunde, care să-i împrumute bani pentru plata unei datorii de 300 de miliarde de euro, doar ca să rămână la linia de plutire. Asta e problema”, a declarat Louise Cooper, analist economic.

Grav este că deja Italia se împrumută de pe pieţele externe cu dobânzi uriaşe. Tot mai multe voci spun că după modelul Greciei, Portugaliei şi Irlandei, Italia va cere ajutor financiar de la Uniunea Europeană şi FMI.

Dacă Italia va trebui să plătească la dobânda de 7%, aceasta va adăuga mai mult de 70 de miliarde de euro pe an la factura sa, ceea ce nu şi-ar putea permite.