Somptuosul palat marocan al lui Dominique Strauss-Kahn

Categories Escală în alte lumi, trimitere stanga (cu foto)Posted on

Somptuosul palat marocan al lui Dominique Strauss-Kahn

Fostul boss al FMI deține o reședință de lux la Marrakesch
Socialist pe scena politică, nabab în viața privată. Alături de apartamente luxoase la Paris și Washington, fostul șef al FMI Dominique Strauss-Kahn este proprietarul unui palat în Maroc, a cărui opulență pare desprinsă din „1001 de nopți”.

Până să fie încarcerat de justiția americană, pentru tentativă de viol, fostul șef al Fondului Monetar Internațional Dominique Strauss-Kahn a acumulat o avere imobiliară fabuloasă, demnă mai degrabă de un capitalist sângeros cu convingeri liberale decât de un lider socialist.

El are un apartament de lux la Paris, o casă în cochetul cartier Georgetown din Washington, dar și un palat la Marrakech. DSK și-a petrecut o parte din copilărie în Maroc, la Agadir, în anii ’50, unde a studiat la școala Bosc, din vechiul cartier Talbordjt.

Marocul a rămas țara sa de suflet. În octombrie 2008, locuitorii din Marrakesch au trimis sute de mesaje de susținere pentru directorul FMI, acuzat la acea vreme de nepotism în favoarea unei femei care s-a dovedit a fi amanta sa.

În cursul vacanțelor, așa cum s-a întâmplat și de Crăciunul trecut, DSK și soția sa, jurnalista Anne Sinclair, luau avionul spre Marrakesch, pentru a se relaxa în opulenta reședință situată în vechea cetate arabă (medina).

Această bijuterie a arhitecturii maure datând din secolul XIX, cu o suprafață la sol de 1.300 mp, dotată cu două curți interioare și cu o piscină, nu a fost numai un loc de vilegiatură, ci și o anticameră a campaniei prezidențiale din 2012.

Invitați de marcă

Cuplul DSK-Sinclair i-a primit aici pe baroni de stânga, cum ar fi Jean-Christophe Cambadélis sau Jean-Paul Huchon, pe consilierii în comunicare Stephane Fouks și Ramzy Khiroun, pe avocatul Jean Veil, pe cântărețul Patrick Bruel, pe jurnalistul Michel Field, dar și pe filosoful Bernard-Henri Levy, vecinul lor de cartier, proprietarul imensului palat Zahia.

Anne Sinclair povestește pe blogul său sejurul de la Marrakesch din iulie 2009. De aici aflăm că ea se străduiește să vorbească un pic de arabă, iar copiii săi adoră plimbările cu caleașca.

Situat în cartierul Sidi Mimoun, la 500 de metri de celebra piață Jamaâ el-Fna, riadul (grădină, în arabă) oferă o priveliște impresionantă asupra minaretului Koutoubia, „Turnul Eiffel al Marrakesch-ului”, dacă este să luăm de bună expresia consacrată de ghidurile turistice. Dar să vedem ce istorie are imobilul.

Riadul este transmis din generație în generație în cadrul unei familii a notabilităților orașului până în 1944, dată la care a fost înregistrat la cadastru sub numele de „riad Moulay Abdallah”. În 1989, palatul este cumpărat de un antreprenor, contra echivalentului sumei de 167.000 euro.

Proprietatea avea opt camere, plus un salon și o bucătărie, și beneficia de două terase cu grădini luxuriante.

În 1997, imobilul devine proprietatea Laurei Gomez, fosta soție a lui Kyle Eastwood, fiul lui Clint. Apoi, la 30 octombrie 2000, acest mic colț de rai a fost cumpărat cu 500.000 euro de Anne Hélène Sinclair și Dominique Gaston Strauss-Kahn.

Piscină și fântână arteziană

Un recent reportaj al revistei franceze L’Express descrie fastul oriental: „Intrarea, încadrată de două coloane de marmură, oferă accesul spre prima curte interioară, mărginită, pe două laturi, de apartamente. Este spațiul rezervat invitaților.

Totul este împodobit de o vegetație luxuriantă, la umbra unui imens palmier. După acest spațiu, dotat și cu o piscină, ajungem în proprietatea propriu-zisă. Saloanele și apartamentele cuplului sunt situate atât la parter, cât și la etaj, pe cele patru laturi ale celei de-a doua curți interioare.

Aici, o fântână centrală este înconjurată de chiparoși, portocali, bananieri și trandafiri. Totul este dominat de o mare pergolă”.

În urmă cu cinci ani, DSK a explicat cum a ajuns proprietarul riadului: „Anne avea o casă la Valbonne. A vândut-o și cu banii primiți a cumpărat un riad în Marrakesch. Totul trebuia refăcut. Nu avea nici apă, nici electricitate. Acum, totul este perfect”.

Explicația fostului boss al FMI se bate cap în cap cu cea a soției sale. Potrivit acesteia, somptuoasa casă a fost cumpărată din plățile compensatorii încasate la plecarea sa de la postul de televiziune TF1, unde, în emisiunea „7 sur 7”, i-a avut ca invitați pe toți mai-marii planetei.

Pentru a înfrumuseța palatul, soții Strauss-Kahn nu s-au zgârcit la bani. Ei au făcut apel la cei mai buni artizani locali pentru a restaura plafoanele din cedru și celelalte elemente de construcție. Şantierul a durat 18 luni.

Riadul marocan a fost invocat în nenumărate rânduri de adversarii politici ai lui Dominique Strauss-Kahn, mai ales după întemnițarea sa de către justiția americană. Bernard Debré, deputat al UMP, partidul președintelui Sarkozy, i-a întrecut însă pe toți contestatarii socialistului.

Pe blogul său, el se dezlănțuie la adresa directorului general al FMI: „Când veți ieși din închisoare, să dispăreți în riadul dumneavoastră, nu vă justificați, nu mai spuneți nimic. Ați fost o falsă valoare, un obsedat sexual, un escroc intelectual. V-ați murdărit țara”.

Motiv pentru presa marocană de a da o replică. „Dacă DSK este un obsedat sexual în opinia domnului Debré, de ce acesta vrea să-l trimită la riadul din Marrakesch? Valorează cumva femeile marocane mai puțin decât franțuzoaicele și americancele?”, se întreabă jurnaliștii de la site-ul Demain.

Adrian BĂRBULESCU