Bolnavi atârnați în liftul cu frânghie de la Sighișoara

Categories trimitere stanga (cu foto), ViațăPosted on

Bolnavi atârnați în liftul cu frânghie de la Sighișoara

EVUL MEDIU. Așa funcționează liftul de la Spitalul Municipal din Sighișoara

Dacă nu suferă încă de inimă, pentru pacienții care trec pragul Spitalului Municipal din Sighișoara există toate posibilităţile să capete o afecțiune de acest fel, dacă au neșansa să folosească lifturile. Două cutii de lemn care ar sta mai bine într-un muzeu al tehnicii, și nu într-un spital, care încă sunt manevrate cu frânghiile de brancardieri. Exact ca în urmă cu 100 de ani.

Pentru brancardierii angajați la Spitalul Municipal Sighișoara, proba eliminatorie a fost, probabil, cea de mușchi. Şi asta, nu pentru că tărgile ar fi prea grele, ci din cauza lifturilor, obiecte care cu siguranță și-ar găsi oricând locul într-un muzeu, dar de care cadrele medicale de aici sunt nevoite să se folosească. Alt lift  mai bun oricum nu au și nici șanse reale să aibă în viitorul apropiat.

Au peste 100 de ani vechime și de atunci nu au mai fost modernizate sau înlocuite. Cele trei lifturi de la  spitalul din Sighișoara au fost date în folosință prin 1896, iar două dintre ele sunt încă funcționale.

Sunt, de fapt, singurele ascensoare care deservesc instituția medicală din orașul medieval și funcționează exact ca în urmă cu 100 de ani: cu tracțiune manuală. Bolnavii aflați pe targă sau în cărucior, care nu pot urca pe scări până la etajul I al imobilului, sunt nevoiți să folosească aceste lifturi.

Iar în loc de motor, la fiecare nivel stă câte un brancardier care le manevrează cu ajutorul unei funii. Dacă greutatea este prea mare, brancardierul este ajutat de încă un coleg, dar, bineînțeles, acest lucru se întâmplă doar dacă este vreunul disponibil.

„Funcționează pe bază de scripete. Tragem de funie și, când ajunge sus, îl oprim. Are și frână și un cui special unde o agățăm”, povestesc brancardierii. Dacă nu trebuie neapărat să urce cu liftul, pacienții preferă scările, pe care le consideră mult mai sigure.

„Nu aș avea curaj să urc în el, dacă nu merge cum trebuie”, spune o bătrână, care nu ar urca în ruptul capului cu lifturile manevrate cu sfoara, pe sistem de scripeți.

Au nevoie de lift, dar nu au banii necesari

Conducerea spitalului ar vrea să scape de actualele lifturi, să le înlocuiască cu altele, nu foarte moderne, dar măcar care să nu fie acționate de funii. Este însă imposibil, din cauză că instituția medicală nu are bani.

FOTO Agerpres

Investiția nici măcar nu este foarte mare, însă Ministerul Sănătății ține, probabil, la mușchii bine lucrați ai brancardierilor și nu a alocat până acum nici un leu, deși știe despre situație. Iar fondurile spitalului  sighișorean sunt limitate.

„Pe lista trimisă către Ministerul Sănătății pentru modernizare este cuprins și liftul, dar deocamdată nu știm dacă a fost sau nu aprobată această investiție. Suma necesară ar fi de 130.000 lei pentru un  lift, ca preț estimativ, dar vom ști exact costurile în momentul în care va fi aprobată investiția”, a declarat Anca Zăblău, director economic al spitalului din Sighișoara.

Aceasta spune că și un singur lift ar fi bun, și nu neapărat foarte performant, dar măcar să scape de acționarea manuală actuală. Reprezentanții spitalului spun că la acest capitol cel puțin sunt în urmă cu vreo 200 de ani față de ce înseamnă astăzi tehnică.

Şi să nu uităm că vorbim despre un spital municipal, care are nu mai puțin de șase secții, inclusiv de chirurgie, cardiologie şi obstetrică-ginecologie, adică secții unde pacienții ar putea avea nevoie de ajutorul unui lift ca să ajungă la etajul superior.

Şi nu este singura ciudățenie de la instituția medicală din Sighișoara. Unitatea nu dispune nici acum de o spălătorie proprie, iar lenjeria din spital este transportată cu cărucioarele pe stradă până la o spălătorie din apropiere. Așa cum se făcea și acum 100 de ani, adică perioada în care a încremenit spitalul.

Abia a primit bani de reparații

De fapt, de ce să ne mai mire că lifturile sunt manevrate ca acum 100 de ani, dacă ținem cont de faptul că instituția medicală a așteptat un an întreg fondurile pentru reabilitarea clădirii, declarată monument istoric.

Aprobată în anul 2009, finanțarea a venit abia în toamna anului 2010, chiar dacă necesitățile erau stringente. O parte din bani, respectiv 1,125 milioane lei, au fost virați prin Direcția de Sănătate Publică, iar cea de-a doua, de aproape 3 milioane lei, prin Compania Națională de Investiții, banii venind de la Ministerul Dezvoltării.

Unitate cu 300 de paturi

Spitalul din Sighișoara, care are peste 300 de paturi, deservește aproximativ 32.000 de persoane, adică numărul de locuitori ai vechii cetăți medievale, iar la populația constantă se adaugă și numărul mare de turiști care vizitează anual urbea.

Un oraș-cetate care se mândrește cu o serie de clădiri-monument istoric și care mai poate adăuga acum încă un punct de atracție, chiar dacă nedorit, pe hartă: liftul deservit manual pentru transportul pacienților.

Citat
„Pe lista trimisă către Ministerul Sănătății pentru modernizare este cuprins și liftul, dar deocamdată nu știm dacă a fost sau nu aprobată această investiție. Suma necesară ar fi de 130.000 lei pentru un lift, ca preț estimativ.”                Anca Zăblău, director economic al spitalului din Sighișoara

Spitalul Municipal din Sighișoara funcționează într-o clădire declarată monument istoric, veche de peste o sută de ani, al cărei grad de uzură era de 70%, conform specialiștilor. Şi, de mai bine de 50 de ani, imobilul nu a mai fost reparat.

Carmen COSMAN