Oamenii cu bani refuză spitalele groazei
Tot mai mulți români cu bani refuză spitalele groazei și apelează la firme specializate care le asigură internarea în clinici renumite din străinătate.
CONFORT. Spitalele din străinătate încearcă să imite confortul de acasă
Subfinanțarea spitalelor a stimulat exodul bolnavilor români în Vest și apariția unei afaceri noi: turismul medical. „Numărul cererilor din partea pacienților în vederea diagnosticării, prescrierii de tratamente, realizării de intervenții chirurgicale în străinătate a crescut considerabil în ultimii ani. În 2010 aș spune că ar fi o creștere de 50% față de 2009. Cu cât sistemul sanitar românesc este mai subfinanțat, cu atât persoanele cu posibilități financiare își caută rezolvarea problemelor în afară”, explică dr. Florin Russu, CEO al Bio Top, companie care colaborează cu clinici din Germania, Italia, Franța, Grecia, Israel și țările nordice.
Consultanții medicali oferă servicii precum traducerea rapoartelor medicale, obținerea prețului optim al operației, transportul la clinică, escortarea familiei, asigurarea cazării, repatrierea etc. Există numeroase avantaje ale internării în străinătate – aparatură performantă, echipe medicale bine pregătite și, nu în ultimul rând, siguranța bolnavilor, arată dr. Florin Russu.
Piața turismului medical extern se ridică, în opinia principalilor jucători, la peste 200 milioane euro, de cinci ori mai mult decât valoarea importului de „pacienți” străini (pentru servicii stomatologice), estimată la 40 milioane euro în 2010. Cele mai frecvente afecțiuni pentru care românii pleacă în străinătate sunt cele oncologice și cardiovasculare.
Diagnostice puse în România, infirmate în Austria
Austria a devenit o Mecca a bolnavilor români care necesită intervenții chirurgicale complicate, diagnostice precise sau, pur și simplu, sunt îngroziți să facă intervenții de rutină în spitalele patriei. „Dacă s-ar publica experiențele oamenilor care vin la Viena după ce au trecut pe la doctori renumiți din România – și când ajung aici primesc uneori și alt diagnostic –, atunci cred că s-ar revoluționa întreg sistemul medical românesc”, mărturisește Cezar Vasluianu, managerul InLife.
Ideea înființării firmei de turism medical i-a venit după constatarea că sistemul medical autohton este subdezvoltat: „Din cauză că România încă nu s-a trezit la realitate și sistemul medical nu a trecut de nivelul țărilor din lumea a treia, ne-a venit ideea să oferim oamenilor posibilitatea să se trateze într-o țară în care jurământul lui Hipocrate încă mai are valoare”.
În prezent, spitalele austriece își măresc capacitatea pentru a face față afluxului de străini. „În fiecare lună vin din ce în ce mai mulți pacienți din România și autoritățile austriece au remarcat acest lucru. Sunt diferite proiecte pentru a mări capacitatea spitalelor”, spune Cezar Vasluianu.
În opinia sa, tratamentele avansate, precum și respectul față de bolnavi sunt principalele atuuri ale Austriei: „Aici pacienții sunt tratați cu respect. Pe lângă acest detaliu foarte important, ei mai au parte și de niște tratamente medicale care în România încă nu sunt posibile. Se știe în lumea întreagă că Austria are o școală medicală foarte bună. (…) Noi nu am încercat să-i convingem pe oameni să vină în Austria, ci doar am încercat să ne facem cunoscuți. Oamenii deja erau convinși că venirea lor în Austria nu poate să fie decât ceva bun”.
Clienți cu bani
Din păcate, au norocul să se trateze la clinicile străine doar românii cu bani, recunosc consultanții medicali. „Un consult poate fi de la 300 euro până la 1.000 euro (cel cardiovascular), operațiile încep cu 2.000 euro cele mai simple, în jur de 10.000 euro sunt intervențiile ortopedice, 20.000 euro – cele oncologice și pot ajunge până la 60.000-100.000 euro pentru tratamentul leucemiei sau alte boli deosebit de grave”, arată dr. Florin Russu.
Managerul InLife spune, la rândul său, că prețul unor intervenții chirurgicale în Austria poate depăși 10.000 euro. Astfel, extirparea unei tumori la glanda tiroidă, care necesită trei zile de spitalizare, costă în total circa 12.000 euro; același cost total este valabil și pentru operația de înlocuire a anusului cu un mușchi luat de pe abdomen (anus contra naturii), care presupune 11 zile de spitalizare.
„La spitalul universitar o zi de spitalizare costă 897 euro și prețul total constă în zilele de spitalizare. Intervențiile chirurgicale, medicamentele și alte tratamente sunt incluse în acești 897 euro pe zi”, arată Cezar Vasluianu.
Românii asigurați au posibilitatea de a-și acoperi mai mult de jumătate din costul tratamentului în străinătate dacă solicită caselor județene de asigurări de sănătate formularul european E112.
Pentru români, spitalele străine bat filmele
NAȘTERE. Tot mai multe mămici aleg să nască în apă. Și în străinătate
Românii internați în străinătate sunt uluiți de condițiile excelente din spitale, de curățenie, de respectul care li se acordă, de aparatura existentă și de lipsa din vocabularul medical a cuvântului „șpagă”.
În Germania mamele nu vin la maternitate cu celebra „geantă de gravidă” în care româncele își înghesuie lenjerii, banii pentru șpagă, pamperși, pastile, hăinuțe de copil etc. „N-ai nevoie nici măcar de un ac. Totul te așteaptă în cameră. Condițiile de la maternitatea nouă din Brambek, Hamburg, unde am născut fetița, depășesc filmele. Sunt săli de naștere pentru o singură persoană, paturi cu telecomenzi, bazine pentru nașteri sub apă. Spitalul arată ca un aeroport foarte curat, are bar, cofetărie, coafor și parc interior. Totul este computerizat. Apeși pe buton și medicul vine în 3 minute. Nașterea a costat 5.000 euro, acoperiți de asigurarea soțului. După naștere, moașa nu-ți «fură» copilul, ca la noi, ci ți-l pune pe piept. Dacă vrei, mănânci la bufetul suedez sau în pat. Medicul german s-a arătat mirat de «caietul de mamă» cu care venisem din România. Erau niște foi cu analize agățate de fișa mea, din care lipseau… observațiile doctorului”, povestește Carmen Palade.
O altă experiență plăcută vine din Italia. „La Spitalul «G.B. Grassi» din Ostia, Roma, unde am fost internată cu băiețelul meu de 8 luni, cadrele medicale erau pline de bunăvoință. Ca români nu ne-am simțit discreditați nici o clipă. Copilul meu a avut în toiul nopții un acces de tuse convulsivă. N-a fost nevoie să trezesc medicul: el a venit imediat și ne-a dus la aerosoli”, povestește Elena Bengu. „În spital se făcea curățenie amănunțită de două ori pe zi, în timp ce la maternitatea din Buzău se spăla pe jos la două zile, cu un mop «pământiu», și n-am avut apă caldă pentru a-mi spăla copilul. Mamele aveau paturi extensibile și beneficiau de trei mese. Copiii aveau sală de joacă. La vizită participa o echipă de medici și asistente, iar discuțiile erau confidențiale. Nu am auzit de «șpagă», spre deosebire de cele două nașteri din România, unde tarifele mi s-au comunicat dinainte”, mai arată ea. O altă clinică italiană apreciată, unde se internează români cu probleme cardiovasculare, se află lângă Milano.
Politicienii, abonați în străinătate
Călin Popescu Tăriceanu a mers și el la tratamente în străinătate
La spitalele străine au recurs numeroase VIP-uri din România. Președintele Traian Băsescu a ales să fie operat la coloană în Viena, plătind din buzunarul propriu 20.000 euro, costul operației. Fostul premier Tăriceanu s-a operat la genunchi în Franța. Tot în Franța a făcut investigații ex-președintele Ion Iliescu și au fost operați președintele Federației Române de Fotbal, Mircea Sandu, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, și politicianul Viorel Hrebenciuc. Fostul premier Adrian Năstase a fost tratat în Germania, ca și solistul Cristian Minculescu, iar predecesorul acestuia, Radu Vasile – în Israel. Mai multe vedete TV au născut în Franța, Ungaria și Spania.
Camelia POPA