Angajandu-se sa lupte impotriva Covid-19 si sa introduca reduceri de impozite, femeile preiau conducerea in Lituania

Categories EconomiePosted on

Angajandu-se sa lupte impotriva Covid-19 si sa introduca reduceri de impozite, femeile preiau conducerea in Lituania

Ingrida Simonyte (in imaginea de mai sus, in centru, pe traseul campaniei) este probabil urmatorul prim-ministru al Lituaniei dupa ce partidul sau, Uniunea Patrie, a castigat in mod clar alegerile parlamentare ale tarii.

Dupa doua runde de vot, a doua dintre acestea a avut loc pe 25 octombrie, Uniunea Patrie a castigat 50 de locuri, in timp ce partenerii sai, Miscarea Liberala si Partidul Libertate, au ocupat fiecare 13, respectiv 11 locuri. Cele 74 de locuri pe care le detin impreuna le vor oferi o mica majoritate in parlamentul de 141 de locuri. Intr-o declaratie comuna emisa duminica seara, liderii celor trei partide au declarat ca sunt gata sa formeze un cabinet condus de doamna Simonyte.

Partidul de guvernamant iesit, Fermierii si Verzii, a castigat doar 32 de locuri, in timp ce aliatii lor de coalitie – social-democratii si partidul laburist – au obtinut 13 si, respectiv, 10 locuri.

Atat cu partidul liberal, cat si cu cel al libertatii, de asemenea condus de femei, Lituania pare acum sa fie guvernata de un triumvirat de femei politice, o schimbare binevenita pentru o tara care a fost criticata in trecutul recent pentru ca are singurul cabinet exclusiv masculin din Uniunea Europeana.

Fostul presedinte Dalia Grybauskaite a numit rezultatele alegerilor: „Cel mai bun lucru care i s-ar fi putut intampla Lituaniei in acest moment dificil”.

„Am votat pentru viitor si am lasat in urma noastra politica razbunarii, minciunilor si negarilor”, a spus fostul presedinte. „Aceste trei partide au condus femeile la victorie. Femeile nu se tem sa isi asume responsabilitatea in momentele dificile. ”

Prima sarcina a noului guvern va fi abordarea celui de-al doilea val al pandemiei Covid-19.

In timp ce Lituania, la fel ca si celelalte state baltice din Estonia si Letonia, s-a ocupat relativ bine de pandemie, tara a raportat luni 766 de noi cazuri de coronavirus, cea mai mare crestere zilnica de pana acum. Numarul de morti al tarii din cauza virusului de la inceputul focarului este acum de 136. Guvernul iesit a fost criticat pentru gestionarea celui de-al doilea val, in special pentru intarzierea reintroducerii restrictiilor de blocare, care au fost puse in aplicare in 26 octombrie, numai dupa al doilea tur de vot. Douasprezece dintre cele mai mari orase din Lituania, inclusiv Vilnius, Kaunas si Klaipeda vor fi puse in carantina de miercuri pentru o perioada de doua saptamani. Purtarea mastii este obligatorie pentru toate persoanele cu varsta peste sase ani in toate locurile publice din tara.

In timpul campaniei, Simonyte a criticat cu inversunare guvernul primului ministru Saulius Skvernelis si a spus ca va solicita mai multe sfaturi de specialitate.

„Trebuie sa schimbam modelul de gestionare a crizelor, deoarece ne lipseste transparenta si claritatea cu privire la cine ofera sfaturi guvernului si cine are ultimul cuvant”, a spus ea.

„Auzim de la medici si oameni de stiinta ca nu sunt ascultati.”

Taxele, atat venitul, cat si TVA-ul, in prezent printre cele mai ridicate din UE, sunt, de asemenea, susceptibile de a fi reduse, desi spusele s-ar putea sa nu fie posibile imediat, deoarece tara se impaca cu consecintele economice ale pandemiei. Somajul a crescut de la noua la suta in februarie la peste 14 la suta in septembrie, in timp ce proiectul de buget al guvernului de iesire pentru 2021 anticipeaza un deficit de patru miliarde de euro.

„In urma crizei din 2008, cand nu am putut imprumuta bani, cotele de impozitare au fost ridicate si nu au fost reduse, in ciuda faptului ca ni s-a spus ca cresterea este temporara”, a declarat Simonas Gentvilas, vicepresedintele liberalilor. . „Pozitia noastra este ca aceste impozite temporare trebuie sa revina la ratele lor anterioare.”

O reducere a ratei impozitului pe venitul personal ar ajuta la rezolvarea problemelor de somaj pe termen lung in regiunile din afara Vilniusului si a altor orase importante, a adaugat Gentvilas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *