Dirijor roman premiat cu premiile Grammy sustine cursuri de master in tara

Categories CulturaPosted on

Dirijor roman premiat cu premiile Grammy sustine cursuri de master in tara.

Dirijorul roman Cristian Macelaru va sustine un masterclass in orasul natal Timisoara in aceasta vara, ca parte a proiectului Orchestra de Camera a Romaniei.

Cursul de la Timisoara este programat sa aiba loc intre 15 si 18 august.

O alta masterclass in programata sa aiba loc la Bucuresti, in perioada 19 – 22 august.

Cursul de dirijor al lui Cristian Macelaru este disponibil tinerilor dirijori din tara si strainatate.

Proiectul Orchestra de Camera a Romaniei isi propune sa ofere muzicienilor romani care au obtinut recunoasterea internationala o platforma de formare a tinerelor talente din tara.

Anul trecut, prima rulare a proiectului Orchestrei de Camera a Romaniei a oferit sapte cursuri de masterat pentru 37 de tineri muzicieni. Sase dintre participanti au primit o bursa, au devenit parte a orchestrei si au participat la primul turneu al ansamblului.

Anul acesta, cursurile de masterat vizeaza muzicieni din doua grupe de varsta, de la 10 la 18 ani si de la 19 la 30 de ani. Clasele de master vor fi sustinute de sapte muzicieni care lucreaza atat in ​​tara, cat si in strainatate. Masterclass-urile se concentreaza pe vioara, viola, violoncel si ansamblu de muzica de camera. Cincizeci de tineri muzicieni sunt asteptati sa participe, iar patru dintre acestia vor fi premiati cu bursa pentru Orchestra de Camera a Romaniei.

Masterclassurile sunt organizate de Orchestra de Camera a Romaniei in parteneriat cu Facultatea de Muzica a Universitatii Vest din Timisoara si Rotary Opera Timisoara Club.

Cristian Macelaru, care s-a nascut la Timisoara, in vestul Romaniei, in 1980, a primit anul acesta titlul de cetatean de onoare al orasului. A studiat vioara si dirijatul in Statele Unite, la Interlochen Arts Academy din Michigan, la Universitatea Miami din Florida si la Rice University din Houston.

Si-a inceput cariera de dirijor la Orchestra Philadelphia, ansamblu pe care l-a dirijat de peste 100 de ori din 2010. In prezent este dirijorul principal al Orchestrei Radio Koln. Incepand cu 2021, va fi directorul muzical al Orchestrei Nationale a Frantei (ONF). Anul acesta, a primit un Grammy la categoria Cel mai bun instrument instrumental clasic solo pentru un album cu lucrari de Wynton Marsalis, inregistrat cu Nicola Benedetti ca solist, alaturi de Philadelphia Symphonic Orchestra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *