Eliade Bălan: Unora le place mita

Categories La ziPosted on

Eliade Bălan: Unora le place mita

Eliade Bălan

Marius Petcu pare a fi unul dintre ei. Cel puțin așa susțin procurorii după ce l-au prins pe sindicalist cu mita în mână. Mandatul de reținere a fost semnat imediat, pentru o noapte liderul de la Sanitas fiind găzduit în arest. Petcu s-a plâns că i se face o nedreptate, teancul cu euroi, 40.000 la număr, găsiți asupra sa reprezentând o simplă returnare de datorie mai veche. În apărarea lui au sărit și alți președinți de confederații sindicale, indignați că un coleg de breaslă, poate nu așa de guraliv ca ei, a fost încătușat și băgat la beci pentru o faptă ce nu poate fi crezută.

Bogdan Hossu de la Cartel Alfa este de părere că acțiunea DNA este făcută în „spiritul campaniei antisindicale, singura structură care se opune reformelor aberante”. Ca să vezi! Nici un cuvânt despre o infracțiune susținută cu probe de procurorii anticorupție.

Nici o aluzie referitoare la flagrant și la alte acuzații extrem de grave existente la dosarul de corupție. Personal, nu mă miră gestul de apărare venit de la barosanii din fruntea sindicatelor.

Este în obiceiul acestor lideri, înscăunați pe viață, să nu fie obiectivi atunci când o instituție a statului, fie ea și DNA, își face treaba organizând un flagrant cu un conducător de sindicate în rolul mituitului.

Poate că Marius Petcu e nevinovat și că prezumția de nevinovăție nu trebuie ocolită. Asta nu dă însă dreptul unor oameni, care primesc și 10.000 de euro pe lună leafă de la cotizanți, să se erijeze în apărătorii fărădelegilor, chiar dacă  unii dețin funcții mari, similare cu ale lor.

Când se ajunge la arestări, toți liderii de sindicat se revoltă și aruncă vina pe autorități. Dau impresia că sunt deasupra legii prin atitudinea afișată la televizor.

Teza lor este următoarea: „Un șef de sindicat nu este în stare să fure, să primească șpagă”. Oops! Uite cum arată moralitatea. Se mai spune că președinții de confederații sunt primii reprezentanți ai cinstei și corectitudinii.

Păi, dacă mita primită de Marius Petcu, așa cum o încadrează procurorii,  lucrează în favoarea ordinii în această țară, atunci nu știu de ce mai-marii sindicatelor nu emit o declarație de fidelitate față de corupție.

Cele 20.000 de euro pe lună încasate de sindicalistul Frăției sau vila de la Predeal primită moca de același lider ca răsplată pentru aranjarea unor contracte ar putea avea ceva comun cu necazurile celor care strigă prin piețe „Nu ne luați pâinea de la gură”?

Au legătură doar cu lăcomia unor personaje de imoralitatea lui Petcu, ce își bat de joc de zecile de mii de cotizanți, manipulați de la centru, în timp ce ei fac șmecherii pe bani grei cu patroni de firme dispuși să cotizeze cu sume fabuloase și case la munte la șefii unor sindicate.

Acum îmi dau seama de ce clientul DNA a stat mai în spate în ultimele luni. Puține ieșiri în față. I-a lăsat pe gușterii organizațiilor de sindicat să muște pe la diferite emisiuni televizate, dând impresia că el apără mulțimea din spatele frontului.

Mai exact, interesele personale, prin favorizarea unor jocuri lucrative cu beneficii materiale de genul celor descoperite de procurorii anticorupție.

Concluzia: fapta comisă de Marius Petcu, dacă arată precum susține DNA, umple de rușine lumea sindicală pe toate palierele. Că unora le place mita pare de acum o certitudine.

Eliade BĂLAN