ORAŞUL… DROBULUI DE SARE. Ce răspuns primeşti când semnalezi, la ISU şi la Primărie, că un arbore stă să cadă pe tine: “Când o cădea, venim şi-l luăm”!

Categories SocialPosted on

În veselul oraş trist Constanţa, nimic nu mai este de mirare. Prea ocupat cu localitatea care l-a ales primar, staţiunea turistică Mamaia, edilul Radu Mazăre n-are ochi pentru împuţita (de) urbe vecină. Din păcate, ne-am cam obişnuit, deja, de ani şi… mandate bune, cu ideea.

„Drobul de sare”, al lui Ion Creangă, în varianta constănţeană…

Dar, foarte îngrijorător devine faptul că şi alte instituţii, cu responsabilităţi şi competenţe locale (aflate, aşadar, în statutul de funcţionare, „în fişa postului”, cum s-ar zice), încep să se adapteze stilului măzăr(in)ean. Adică adoptă o atitudine de delăsare, de lehamite chiar, pentru orice se petrece dincolo de „Cortina de Fier” care desparte Mamaia, centrul universului edilitar al primarului Mazăre, de suburbia (de fapt… suburbana, mai ales la figurat!) Constanţa. Tot ce se petrece la Sud de „Check-Point Charly” – ul de la Hotel „Malibu”, sau la Vest de „Poarta Brandemburg” de la Hotelul „Oxford” (adică dincolo de cele două fortificaţii pe care şi le-a construit Regele Soare – Primarul Umbră la căile de acces în cetatea sa cu palmieri, gagici, botezaţi şi bufoni) este, se pare, complet lipsit de interes, mai nou, inclusiv pentru Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) – Dobrogea! Căci altfel nu înţelegem cum de tratează cu atâta… hai să-i spunem „lejeritate” (pentru că pe noi, aici, la ziar, nu ne lasă să folosim cuvinte precum „sictir”, deşi este cuprins în orice dicţionar turcesc…) probleme precum copacii care fie că au căzut, la ultima furtună (a se vedea cazul descris într-un articol recent, când abia după materialul nostru, la o săptămână după prăbuşire, a fost deblocat trotuarul de la sediul Universităţii „Ovidius”, de pe bulevardul Mamaia – ehee, dacă ar fi fost dincolo de „Malibu”, în staţiunea cu maimuţe!… –) fie că stau să cadă, abia mai sprifinindu-se de un… suport de sârme de rufe (Vezi foto)!

ISU şi Primăria: „Da’ ce cucoană, a căzut deja, de te impacientezi aşa? O să venim, că n-au intrat zilele-n sac…”

Speriată de iminenţa prăbuşirii (parţial chiar pe ferestrele apartamentului lor!), la prima adiere mai serioasă de vânt, a unui arbore desrădăcinat în bună măsură şi înclinat la aproximativ 45 de grade (În foto), ca urmare a ultimelor furtuni, Familia Costache (locatară în blocul I-12A, de pe strada Gheorghe Marinescu, nr. 64, din Zona “Anda”, din Constanţa) a sunat, imediat ce a constatat iminenta prăbuşire a masivului copac, mai întâi la ISU – Dobrogea. Adică la începutul lunii octombrie, A primit… răspunsul din (inter)titlu!

Doamna Carmen Costache n-a abandonat lupta (că luptă, “care pe care”, d’aia în care nu se iau prizonieri, este să încerci să determini o instituţie PUBLICĂ, în Constanţa, să-şi facă datoria!). Tenace din fire, dacă a văzut că pompierii nu vin să descarcereze blocul (şi… ţeava suport a frânghiei de agăţat rufe, de care s-a proptit baobabul semiputred! – Foto), a început să telefoneze la Primărie. Nu ştim dacă aşi văzut episodul acela, din serialul TV “Familia Bundy”, în care “pater familias”-ul încerca să facă acelaşi lucru, cu Primăria din Chicago. Exact la fel a păţit şi constănţeanca noastră. Deosebirea este că în primul caz era vorba de un film Umoristic, iar la noi este un serial… Omoristic. Căci mori cu zile, încercând să iei legătura (nu doar telefonic!) cu o persoană responsabilă şi competentă, de la Primăria Constanţa! După ce a fost “plimbată” (ca să nu spunem: expediată), prin telefon, de la “Reclamaţii” (0241 550055), la “Servicii Urbane”, şi de acolo la “Spaţii Verzi”, şi de acolo… ETC-ŞAMD-ŞA (urmează înjurăturile, nu ale doamnei, că nu obişnuieşte, ci ale… cui este lăsat de nervi, că o iei razna, nu alta, când ai de-a face cu ăştia!), biata femeie a ajuns să se întrebe ce păţeşte dacă se duc singuri locatarii să-I dea un brânci putregaiului, ca să nu cadă singur peste nun om sau peste maşinile parcate ori să le spargă geamurile de la apartamente.

Păăăiii… îi spunem noi (nu din presupuneri, ci din văzute-auzite-scrise şi trăite, şi-ncă nu de puţine ori…): o să se trezească pe cap, IMEDIAT!, cu o cohortă de autorităţi, de tot felul, în frunte cu cei de la Primărie, care o să-i crucifice, efectiv, mai ales pecuniar, pentru că au îndrăznit… LE facă treaba, pentru care sunt plătiţi!

În rest, toate bune prin Mamaia, se lucrează la pasarele, se mai amenajează pe ici, pe colo, pentru a pregăti sezonul turistic de schi. În Madagascar e cald, s-au copt bananele, cad din copaci de multe ce sunt.
Iar în Constanţa,… cad copacii. Pe noi!