TULCEA: Cum a celebrat Rezervaţia Biosferei Delta Dunării ZIUA MONDIALĂ A MEDIULUI: Expoziţia „O ŞANSĂ DUNĂRII ALBASTRE”

Categories SocialPosted on

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a celebrat Ziua Mondială a Mediului, 5 iunie, alături de reprezentanţii organizaţiilor şi instituţiilor de mediu din teritoriu, a reprezentanţilor autorităţilor publice locale din Tulcea şi judeţele învecinate, Galaţi şi Constanţa, a reprezentanţilor institutelor de cercetare în domeniul mediului, mass – media locală şi publicul interesat.

Astfel, la sediul Centrului Muzeal Ecoturistic Delta Dunării al ICEM Tulcea, începând cu ora 11.30, s-a desfăşurat o Conferinţă de celebrare, urmată, la orele 13.00, de vernisajul expoziţiei (de afişe pe teme ecologice, propuse de copii) “O Şansă Dunării Albastre”.

 

Ce scop are Ziua Mondială a Mediului

 

Ziua Mondială a Mediului a fost stabilită de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), în 1972, pentru a marca deschiderea Conferinţei de la Stockholm, privind Mediul Uman.

Ziua Mondială a Mediului este principalul instrument al Naţiunilor Unite, pentru încurajarea, la scară mondială, a conştientizării şi acţiunii pentru mediul înconjurător.
De-a lungul anilor a crescut, devenind o platformă globală, largă, pentru public, care se celebrează deja în peste 100 de ţări.

Este de asemenea folosită ca şi… ”Ziua Oamenilor”, pentru a face ceva pozitiv pentru mediu, concentrând acţiunile individuale într-o putere colectivă, care generează un impact pozitiv, exponenţial, asupra planetei.

Indiferent că se organizează, cum s-a şi întâmplat astăzi, campanii de curăţenie, zile de mers pe jos la serviciu, expoziţii de artă, plantări de arbori, concerte, recitaluri, acţiuni de reciclare, campanii media sau diferite concursuri – fiecare acţiune contează.

Când se multiplică ca un cor global, vocile şi acţiunile individuale devin exponenţiale, în impactul lor.

Ziua Mondială a Mediului – 2014, prin tema sa: creşterea îngrijorătoare a nivelului mărilor şi oceanelor este o oportunitate excelentă de a ridica vocea în semn de solidaritate cu insulele, aflate în pericol, şi de a sublinia provocările şi succesele lor unice de dezvoltare.

 

Expoziţia “O ŞANSĂ DUNĂRII ALBASTRE”

 

Expoziţia intitulată „O şansă Dunării albastre“ este parte a proiectului DANUBEPARKS STEP2.0 – Ancorarea Reţelei Dunărene de Arii Protejate ca Platformă pentru Conservarea Patrimoniului Natural al Dunării, finanţat prin Programul Sud-Estul Europei 2007-2013.

Organizată anual, începând cu anul 2000, manifestarea îşi propune să facă cunoscute problemele de mediu legate de Dunăre prin recursul la o perspectivă artistică, ce exprimă viziunea unor tineri elevi de la liceele de artă din ţările dunărene, în ideea creşterii conştientizării publicului, actorilor locali şi a factorilor de decizie cu privire la însemnătatea protejării ecosistemelor şi biodiversităţii fluviului ca fundament al unui mediu curat, dar şi ca vectori principali ai dezvoltării durabile.

Anul acesta „O şansă Dunării albastre“ împlineşte 15 ani, ocazie cu care a fost prezentată şi o retrospectivă aniversară, în luna aprilie, la Bruxelles.

FOTO: Una dintre lucrările expoziţiei (Sursa: radioconstanta.ro)