Petre Mihai Băcanu: Striperul principal

Categories opinii, trimitere stanga (cu foto)Posted on

Petre Mihai Băcanu: Striperul principal

Șeful IJP Neamț, comisarul Șoric, emoționat, afectat, plângăcios, încercând să ne explice cine este și cine nu este interlop, a decretat: camăta nu-i o faptă împotriva legii, nu-i faptă imorală. Vecinul său dădea și el bani cu camătă „la oameni”.

Petre Mihai Băcanu

Era doar cămătar. Câți nu dau bani cu camătă! Chiar și procurori. Atunci, de ce este atât de interlop Măraru? L-aş fi luat imediat la întrebări pe dom’ comisar: spune repede cine sunt procurorii-cămătari.  Scandalurile, bătăile, incendierile, omorurile, sinuciderile, răfuielile, reglările de conturi,  atâtea scene de coșmar cu cămătari sunt etichetate de Șoric drept „lucrări”.

Ca să fii interlop, trebuie să ai neapărat locotenenți care să-ți execute „lucrările” în forță. Acum, dacă tot este legală camăta, mulţi se vor reprofila.  N-aş mai fi lăsat o clipă în funcție un om cu o asemenea mentalitate, să facă în continuare apologia cămătăriei. Pentru că emotivul Șoric a ridicat camăta la rang de activitate umanitară, era suficient să fie demis imediat.

Demonstrația pentru salarii a polițiștilor cuprinși de privațiuni am înțeles-o, nu și solidarizarea șefilor de post cu un Șoric cu lacrimi în ochi. Aceștia n-au realizat că se solidarizează, de fapt, cu cămătarii. N-au făcut altceva decât să-i ridice mingi la fileu lui Băsescu, dornic acum de răzbunare. Preşedintele este informat despre clanurile mafiote de SRI, și nu de Politie, care se ocupă de acestea.

Dacă președintele era informat de SRI, în urmă cu peste un an, de amplificarea activității clanurilor mafiote, de ce n-a acționat imediat? Și Internele ar fi fost avertizate că „rivalitatea și disputele dintre grupări se pot tranşa cu arme de foc”. Adică tot SRI a avertizat. Dacă președintele are atâta încredere în rapoartele SRI, să subordoneze Poliţia instituției sale de suflet.

Poliţia s-ar fi transformat în „instituție care apără clanurile mafiote”.  Ieri, alaltăieri, în urmă cu şase ani, de când este dl Băsescu președinte? Slăbiciunile statului s-au manifestat în mandatul sau. De ce n-ar avea dreptul Șoric să ne certe – ce atâta tevatură cu interlopii? –, când președintele, aflat mereu în tranșeele anticorupției, se ferește să le spună clanuri mafiote, numindu-le „grupări”?

Mondialii se șicanează în trafic, apoi toată Poliţia le asigură protecție în spital. Un român de rând se bucură de un asemenea privilegiu? Dacă președintele nostru și fratele lui se bat pe burtă și se pupă cu Mondialu, dansează cu pirandele pentru voturi, de ce nu s-ar bate pe umăr și polițiștii cu clanurile? Dacă ar cerceta cineva imaginile surprinse în campaniile electorale, ar fi șocat: roiuri de mafioți în preajma președintelui. Aşa că ne îndoim de amenințarea lui Traian Băsescu la adresa polițiștilor: „Vor avea o problemă, inclusiv cu mine”.

Polițiștii au aruncat caschetele pentru că nu au bani, n-au făcut striptease, cum zice președintele. Cine să fie striperul principal?