Adrian Năstase, condamnat la doi ani de închisoare cu executare

Categories La ziPosted on

Adrian Năstase, condamnat la doi ani de închisoare cu executare

Adrian Năstase a fost condamnat luni, 30 ianuarie 2012, la doi ani de închisoare în dosarul “Trofeul Calităţii”, în care au fost audiaţi peste 900 de martori. Sentinţa nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs. Năstase scăpase de pedeapsă recent în dosarul “Mătuşa Tamara”, fiind declarat nevinovat. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe fostul premier în procesul “Trofeul calităţii”, în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD. Doar Cristina Rotaru, unul dintre cei trei judecători din complet, a considerat că Năstase trebuie achitat în acest dosar, pe motiv că fapta nu există. Lui Adrian Năstase i-a fost și interzisă pentru o perioadă de doi ani exercitarea mai multor drepturi.

Fostul premier Adrian Năstase a declarat la ultimul termen de judecată,că este nevinovat şi că procesul este politic.

“Este o legitate ca cei care câştigă alegerile să facă dosare politice celor care le pierd. Nu am nicio legătură cu «Trofeul calităţii»”, a spus Adrian Năstase.

Bani pentru partid

Adrian Năstase a fost trimis în judecată în acest dosar în ianuarie 2009, fiind acuzat de utilozarea influenţei sau a autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.

În acest dosar mai sunt inculpaţi Irina Jianu, fost inspector general de stat în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), fostul său adjunct, Diana Gasparovici, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL şi soţii Marian Ioana şi Bogdan Popovici.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului electoral 2004, ISC, sub conducerea Irinei Jianu, “a iniţiat organizarea unui simpozion intitulat «Trofeul calităţii în construcţii»”.

“În realitate, simpozionul reprezenta un cadru în care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strângerea unor sume de bani pentru campania electorală prezidenţială a inculpatului Adrian Năstase”, potrivit DNA.

Într-un proces separat, în 15 decembrie 2011, un complet al instanţei supreme l-a achitat pe Adrian Năstase în dosarul “Mătuşa Tamara”, în care a fost judecat pentru fapte de corupţie, alături de consilierul acestuia Ristea Priboi şi de fostul şef al al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) Ioan Melinescu.

Direcţia Naţională Anticorupţie a făcut recurs decizia de achitare a fostului premier Adrian Năstase, a lui Ristea Priboi şi a lui Ioan Melinescu, dosarul urmând să se judece la completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.