FONDURILE EUROPENE: Ministrul Teodorovici învaţă, în Polonia, cum să ajungem şi noi la peste 70 % rată de absorbţie!

Categories EconomicPosted on

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Orlando Teodorovici, s-a aflat astăzi, 28 aprilie, într-o vizită de lucru în Polonia, la Varşovia.

Oficialul român a avut programate întrevederi cu Elżbieta Bieńkowska, vicepremier şi ministru al Dezvoltării şi Infrastructurii în Polonia, şi cu alţi reprezentanţi ai autorităţilor poloneze.

“Experienţa Poloniei reprezintă un model de succes, ţinând cont atât de rata de absorbţie înregistrată în prezent (de aproximativ 70%), cât şi de sistemul extrem de eficient de gestionare a fondurilor europene şi de realizare a investiţiilor, cu impact vizibil în creşterea economică. Principala decizie strategică adoptată de Polonia a fost concentrarea structurilor cu rol în managementul fondurilor UE în cadrul unui număr limitat de instituţii coordonatoare, acest sistem asigurând o abordare unitară şi eficientă la nivelul tuturor programelor operaţionale.
O parte dintre măsurile importante promovate de către autorităţile poloneze au fost adoptate şi de România, în cursul anului 2013: supracontractarea la nivel de program operaţional, mecanismul plăţilor directe către beneficiarii publici şi privaţi, utilizarea economiilor în proiecte alternative şi solicitarea la rambursare a proiectelor retrospective, care îndeplinesc criteriile de eligibilitate”, a declarat ministrul român al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Discuţiile dintre oficialii români şi cei polonezi au vizat modul în care cele două state atrag fondurilor europene, sistemele de implementare, legislaţia în domeniul achiziţiilor publice, reglementările referitoare la constatarea neregulilor şi aplicării de corecţii financiare, respectiv priorităţile pentru perioada de programare 2014 – 2020.

IMAGINE: ministrul polonez Elżbieta Bieńkowska (Sursa foto: ro.com.pl)