The Telegraph: Orfelinatele din România, imaginea iadului pe pământ

Categories La ziPosted on

The Telegraph: Orfelinatele din România, imaginea iadului pe pământ

Copii care trăiesc în mizerie cruntă şi care riscă să contracteze boli grave, aceasta este imaginea orfelinatelor româneşti prezentată de publicaţia engleză The Telegraph, citată de Realitatea TV.

Ziariştii englezi au publicat un reportaj cutremurător dintr-un orfelinat din România, unde au constatat că nu s-au schimbat prea multe în ultimii 20 de ani.

Ei sunt şocaţi de faptul că investiţiile realizate din fonduri europene nu au ajutat la rezolvarea problemelor din toate casele de copii din România.

“Nu vezi prea des cum arată iadul, dar o versiune a acestuia există undeva în nordul României, în Bistriţa. Acolo este un loc care ar fi nepotrivit pentru animale, ca să nu vorbim de oameni, dar care totuşi este singura casă pentru 35 de suflete de numai câteva săptămâni, până la tineri aflaţi în pragul maturităţii”, relatează The Telegraph.

Reporterul scrie despre condiţiile în care trăiesc cei zece “aşa-zişi bebeluşi” din orfelinatul din Bistriţa, despre “tentativa” de mâncare pe care o primesc şi despre “liniştea îngrozitoare” care domneşte doar pentru că sunt obişnuiţi să nu li se dea atenţie când plâng. Aceasta a mai remarcat că toţi cei îngrijiţi acolo au un oarecare handicap fizic sau mental şi că directoarea acestui orfelinat nu arată nici cel mai mic semn de compasiune pentru copiii aflaţi în grija ei.

“Pe măsură ce cresc, aceşti copii se leagănă înainte şi înapoi, iar apoi încep să îşi facă rău singuri şi devin foarte agresivi”, scrie jurnalista Angela Levin.
Ea povesteşte despre paturile prea mici în care copiii ceva mai mari sunt obligaţi să doarmă chirciţi “pentru că altele nu sunt” şi despre o cameră în care aproape 10 copii, ale căror vârste sunt greu de determinat zac inerte sub pături, unele fiind chiar legate de pat cu feşe murdare.

“Nu există scaune cu rotile sau lifturi; niciunul dintre ei nu a ieşit vreodată afară; iar mirosul de urină şi fecale era copleşitor”, adaugă jurnalista.