Oltchim: Consultantul Aurelian Dochia, angajat de acționarii PCC SE pentru opinii „independente”

Categories La ziPosted on

Oltchim: Consultantul Aurelian Dochia, angajat de acționarii PCC SE pentru opinii „independente”

22.03.2011 – Aurelian Dochia, împărtășind la un restaurant același punct de vedere cu reprezentanții PCC SE

Campania pentru preluarea combinatului, denunțată de partea română


Demersurile consultantului financiar Aurelian Dochia în favoarea unei privatizări rapide a Oltchim se intersectează cu interesele personale ale acestuia în cadrul contractului pe care îl are cu firma PCC SE. Deși reprezentanții Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI) susțin că nu este cel mai bun moment pentru a se demara  privatizarea la  Râmnicu Vâlcea, mai ales acum, când Oltchim urmează să repornească instalațiile de petrochimie preluate de la Arpechim Pitești și să abțină astfel materii prime ieftine, Aurelian Dochia solicită vânzarea cât mai rapidă a combinatului.

Intervievat de ziarul „Timpul”, Aurelian Dochia a recunoscut faptul că oferă consultanță firmei PCC SE. De la preluarea unui pachet de 12,15% din acțiunile Oltchim, acționarul minoritar de la Oltchim, PCC SE, a încercat în ultimii ani să blocheze activitatea combinatului cu scopul preluării acestuia la un preț cât mai scăzut.

„Da. Am un contract cu firma PCC SE. (…) Se întâmplă să am același punct de vedere ca și PCC SE”, motivează economistul Aurelian Dochia discursul „independent” în ceea ce privește activitățile și soarta Oltchim.

Conducerea combinatului de la Râmnicu Vâlcea a remis ieri un comunicat în care respinge declarațiile lui Aurelian Dochia, catalogându-le ca fiind nerealiste, făcute cu rea-credință și influențate de colaborarea personală a acestuia cu firma PCC SE.

Conducerea Oltchim:  societatea nu are nici o datorie la bugetul de stat

Potrivit unui comunicat al combinatului de la Râmnicu Vâlcea remis agenției Agerpres, informațiile prezentate de economistul Aurelian Dochia în cadrul unei conferințe în care Oltchim a fost prezentată ca fiind în topul datornicilor la bugetul de stat sunt false și încărcate de subiectivism.

Oltchim SA nu are datorii la bugetele de stat

În susținerea punctului de vedere, Oltchim a pus la dispoziție mass-media copia unui certificat de atestare fiscală ce demonstrează faptul că societatea nu are nici o datorie la bugetul de stat sau la bugetele asigurărilor sociale, de sănătate sau șomaj.

Potrivit conducerii combinatului, deși Aurelian Dochia a apreciat că Oltchim SA este în topul datornicilor companiilor de stat la bugetul de stat cu suma de 1,1 miliarde lei, în realitate, „societatea nu are nici o datorie restantă la bugetul de stat, conform certificatului de atestare fiscală anexat”.

De asemenea, comunicatul Oltchim taxează drept „neadevărate și prezentate tendențios” afirmațiile lui Aurelian Dochia potrivit cărora  bugetul combinatului conține cifre nerealiste.

„Prin bugetul de venituri și cheltuieli aferent anului 2011, Oltchim a prevăzut funcționarea integrată cu activitatea de petrochimie începând cu luna iunie.

Acest lucru va conduce la creșterea producțiilor fabricate comparativ cu anul 2010, când societatea a funcționat doar la 35% din capacitate”, susține conducerea Oltchim în replică la afirmațiile subiective lansate de Aurelian Dochia.

Potrivit managerilor societății, punerea în funcțiune a instalațiilor preluate de la Arpechim și obținerea în acest fel a materiilor prime ieftine vor conduce la majorarea semnificativă a producției.

Se mizează astfel pe creșterea veniturilor totale cu 1.007 milioane lei,  respectiv cu 171%, de la 1.428 milioane lei în anul 2010 la 2.435 milioane lei în anul 2011.

Conform aprecierilor, repornirea la jumătatea anului a instalațiilor de petrochimie de la Arpechim va determina şi creșterea vânzărilor la export cu 168 milioane euro, mizându-se ca la finele anului Oltchim să înregistreze un profit total de 21 milioane lei.

Dochia: „Am un contract cu firma PCC SE. Nu este lobby”

Solicitat de ziarul „Timpul” să confirme sau să infirme legăturile contractuale cu acționarul minoritar de la PCC SE, consultantul financiar Aurelian Dochia nu a ascuns faptul că este angajat de această societate.

„Da. Am un contract cu firma PCC SE. Nu este lobby. Este un punct de vedere care se potrivește cu punctul de vedere al PCC SE în multe privințe. Eu m-am intersectat cu Oltchim de mai multă vreme, încă din 2003, când făceam niște prezentări în vederea privatizării”, a declarat Aurelian Dochia.

Doctor în economie, cu o bogată experientă, Aurelian Dochia susține însă că există doar o coincidență în faptul că împărtășește aceeași opinie cu PCC SE.

„S-a întâmplat în ultima vreme, întâlnindu-mă cu cei de la PCC SE, să descopăr că situația la Oltchim s-a deteriorat foarte mult… Se întâmplă să am același punct de vedere ca și PCC SE. Soluția în momentul de față este o privatizare cât mai rapidă. În momentul de față societatea are datorii mai mari decât activele”, a motivat Dochia.

Consultantul financiar a căutat să convingă de faptul că recentele sale declarații privind soarta Oltchim nu au de-a face cu angajamentul financiar pe care îl are cu PCC SE.

„Nu văd ce legătură are asta cu contractul pe care îl am eu cu PCC SE.  Nu încerc să ascund acest contract. Am semnat acest contract cu PCC SE deoarece sunt convins de justețea acestei cauze”, a declarat Aurelian Dochia.

În replică, managerii Oltchim și-au exprimat rezervele față de corectitudinea demersurilor lui Aurelian Dochia privind privatizarea combinatului, având în vedere relațiile acestuia cu firma PCC SE.

Mihai CIORCAN

Cătălin IVAN